搜索

[釣具] 用乜嘢牌子好呢?

907907 發表於 15/6/2009 20:18:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我..............接....到喇,,,,再反彈...戰友門接住,,路過朋友,,接住
gabrielkong 發表於 15/6/2009 20:26:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我接

評分

參與人數 2金幣 +300 收起 理由
907907 + 100 拔刀相助
漁痴 + 200 邀請咭

查看全部評分

907907 發表於 15/6/2009 20:31:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我再接,,,,再反彈.......又多個朋友
gabrielkong 發表於 15/6/2009 21:10:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄們   你地有無睇過100号出時廠家出過帶, 有一段中GT有星球大戰音樂超正啊!
907907 發表於 15/6/2009 21:14:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄們   你地有無睇過100号出時廠家出過帶, 有一段中GT有星球大戰音樂超正啊!
gabrielkong 發表於 2009-6-15 21:10

無 無.無..比我睇喇!!!!英雄
gabrielkong 發表於 15/6/2009 21:18:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都無這盒帶, 不過這一段永遠留在我心中
907907 發表於 15/6/2009 21:25:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄.星期六,有無時間,燒吓野食...交個朋友
 樓主| alanlee0428 發表於 15/6/2009 21:45:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
907, 係因為 alanlee 師兄想出泥探討下前置既材料, 才有此提議, 希望你明白.
rmokti2005 發表於 2009-6-15 01:23

rmokti2005師兄, 唔好被我D俗話錯誤引導 . 我話兜口兜面講單純是和應你不要在網上寫太多, 以免文字上引起不必要誤會. 始終見到面, 對於實物, 大家一齊玩, 一齊探討研究, 總比用文字表達來得方便. 就算最終大家各自有一套不同的見解又何妨呢?  反而我覺得既然有不同见解, 索性多D走埋一齊, 各自繼續用自己有信心果套配備, 打多十次八次……甚至係一年兩年. 正所謂路遙知馬力, 說不定可從中互相印正對方的理論, 互相學習, 取長補短, 相互之間的技術都會有所提升. 不失為一件樂事.

另外有件事請勿見笑, 因為我在這方面真係好弱雞. 所以很多問題問; 同埋都係八掛聽返嚟. 更談不上預先做資料搜…..因為我同未够班仲要差一大截 . 甚至未識縛鈎和其他繩結. 次次都係叫D師兄幫我縛 ( 因為學極都縛錯 ). 907907都被我吹脹
è
上次出橫瀾我就承機將餅50號防咬同幾包Gama40號鈎交咗比佢. 你哋明啦鬼叫佢唔成功教識我牙 ! 我諗呢個亦都係一大班志同道合一齊玩嘅開心之處. Team Work 精神嘛! 由於互相照應, 互相幫忙, 使到我這種乜都唔識而且又學得慢嘅人都可以參與其中.

上得討論區嘅人, 我相信大部份都唔會吝嗇跟別人分享. 所以我都係老實不客氣, 有唔識或要尋找協助, 就整個post上嚟問. 人哋累積多年嘅經驗、失敗好多次而學精咗嘅經驗、甚至係要讀得好專科先至有嘅經驗; 我唔使花一分一毫就問到! 祇要唔怕醜唔戒口就掂, 係咪好着數呢  ? 係呢, 想順便問吓我仲有D嘢未買齊, D建議我吖:

目前已有的裝備:
  • Daikoh 480HH黑竿
  • Penn115L + 改自鎖 + 改後拉 + 強化離合
  • 主線 70 Kevlar, 子線 #50 x 4, Gama #40號石班鈎
  • 小魏出品前置竿架 + 快速石突

除了上述的, 其他我乜都未買. ( 連半粒平爆或拉爆都未有 ) 應該點配法呢? ! 剛剛醒起, 師兄你現時的成套重磯裝備係點嘅配搭? 可唔可以公開大家分享吓? 謝謝!
 樓主| alanlee0428 發表於 15/6/2009 21:51:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
47# naobao

多謝爆叔嘅分享. 話時話, 之前孭住兩罐氣跟大隊出去打重磯個心硬係仆仆跳, 行步路都要平順D. 驚住跳上跳落會撞爆佢就大檸樂喇   
gabrielkong 發表於 15/6/2009 21:58:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄.星期六,有無時間,燒吓野食...交個朋友
907907 發表於 2009-6-15 21:25

C兄  我星期六要去艇版飯局

下次早D通知我一定到