搜索

[釣具] 用乜嘢牌子好呢?

樓主| alanlee0428 發表於 14/6/2009 00:11:29 | 顯示全部樓層 IP:- 福建廈門
Alanlee 師兄, 好欣賞你明白要 "唔好影響到其他人+要 set 好佢" 既道理.

1. 香港可以買到既牌子有 HilXX, RXXl 等, 都係 battle proven, 在世界各地實戰多年, 香港既屋宇置 ( BD ) 收到結構工程師 ( RSE ) 既 Desig ...
rmokti2005 發表於 2009-6-13 09:11

1. 咁我買冇牌子平爆可以嗎?

2. 如果幾種不銹鋼都唔適合做前置, 用邊種料做前置先至ok呢? 死啦, 我仲係台北果邊訂咗前置同快速石突. 我完全無問過佢用乜嘢料做. 淨係知佢好出名, 識十個重磯友, 十個都揾佢買嘢嘅.

3. 如果我去買繩, 係咪要問店主或者個售貨員比個條繩張QC report我睇過先至買呢? 係咪每種繩嘅 test standard 一樣 (定係有不同standard)? 咁係咪淨係有一種test method 定係有好幾種呢? 弊! 寫寫吓自己都溝亂哂. 師兄你應該係指QC report喎. 咁我未見過呢類嘅QC report, 師兄會唔會有呢Dreport嘅copy post 上嚟大家睇吓? 咁知唔知個quality control係點做法嘅呢? 自己老早買咗返嚟而又冇睇QC report果D師兄有冇可能自己做個home made 嘅 test 嚟補飛呢? 呀仲有, 係咪每一水貨返嚟都應該有果手貨新嘅report呢? 但係我點樣先至知道個report係咪就係我買個手貨定係老年前已經買哂個水呢? 最後再問一句, 買繩果陣問呢堆問題會唔會比人.........架?
 樓主| alanlee0428 發表於 14/6/2009 00:23:42 | 顯示全部樓層 IP:- 福建廈門
凌晨兩點都有架. 通常等你ZZZ到不醒人事至埋嚟幫你清杯. 有人辨你睇啦
BLUE_ICE 發表於 14/6/2009 06:14:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ALAN兄"""""平爆用十蚊一粒,,,,白鋼,,,同最好用304///316"""已經好好好好強"""(唔好入魔下!!!)
買幾十個大洋個D,,,真系爸爸開油站都唔掂

牙"巨乳X"出個個石突,,,,,,,,,十萬個放心

繩方面,,,,4///5MM十分OK!!!!!!!!!!!!!打重磯拉前置4點,,未見過人用粗過5MM
因為粗過5MM無可能拉緊,,,,信我,,,,,,,,,,就算你怕唔夠力,,,,
2條3MM打雙.....咁就可以拉緊啦,,,,

買繩GE時候你可以留意下卷繩個轆OR繩頭,,,,,,只要有[[[[[[CE]]]]
2隻大字就放心

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
漁痴 + 200 邀請咭

查看全部評分

rmokti2005 發表於 14/6/2009 11:08:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Alanlee, 有冇 QC 係睇間廠, 買時好少有 report, 但會有 marking , 如 Blue ice 所言, CE 係其中一種 QC marking.
其他有 BS,EN,JIS..... etc

每種不同用途既繩都有自已既 test standard .

至於前置材料, 在此不便發言, 以免引起罵戰.
 樓主| alanlee0428 發表於 14/6/2009 14:53:05 | 顯示全部樓層 IP:- 福建廈門
Alanlee, 有冇 QC 係睇間廠, 買時好少有 report, 但會有 marking , 如 Blue ice 所言, CE 係其中一種 QC marking.
其他有 BS,EN,JIS..... etc

每種不同用途既繩都有自已既 test standard .

至於前置材料, 在此不 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-14 11:08

rmokti2005師兄, 如果唔方便係度講就索性唔好講嘞. 出嚟兜口兜面講喇  . 小弟套480HH黑內褲應可趕及下星期內配齊裝備, 一於星期六打番鑊吖

仲有, 有冇繩結嘅圖呀、相呀、教點縛呀等等嘅資料同大家分享吓呢? 如該唔方便, 唔緊要. 下星期六上石實地講喇.
 樓主| alanlee0428 發表於 14/6/2009 15:02:02 | 顯示全部樓層 IP:- 福建廈門
ALAN兄"""""平爆用十蚊一粒,,,,白鋼,,,同最好用304///316"""已經好好好好強"""(唔好入魔下!!!)
買幾十個大洋個D,,,真系爸爸開油站都唔掂

繩方面,,,,4///5MM十分OK!!! ...
BLUE_ICE 發表於 2009-6-14 06:14

Blue-Ice 師兄, 收到, 唔該哂.

話時話, 唔知係咪打重磯D麻甩佬鐘意人家"大". 所以個(  )個見到"巨乳"都會流晒口水, 打佢主意  
907907 發表於 14/6/2009 16:30:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

大家..有無d 再問再筨,,,都係無答案.....大家都係玩重磯,,星期六有無問題..,rmokti兄,有無時間走轉...希望最量就一就,,(如果吳得,就你比日期我) 因為我想早日見面,張大家異見,一一解開好嗎?????
因為再討論其他問題,,都只有得過嘈字,,玩得重磯都吳係第一日釣魚,,大家鐘情玩大野,,應該對任何問題,都想實踐,,希望最早找出答案!!大家有無其他好意見??

請放心...在文字上可能有小小火藥味,但我班戰友相當熱愛和平,都係想識多個朋友.無其他
大傻........死...吳係...版大先真...我有無講錯
907907 發表於 14/6/2009 17:12:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
買幾十個大洋個D,,,真系爸爸開油站都唔掂,

繩方面,,,,4///5MM十分OK!!! ...
BLUE_ICE 發表於 2009-6-14 06:14

星期六,,,記住拎掌門信物上橫澖,開武林大會.....
如果拋吳到五杆,,就吳好出聲喇
 樓主| alanlee0428 發表於 14/6/2009 18:07:22 | 顯示全部樓層 IP:- 福建廈門
星期六,,,記住拎掌門信物上橫澖,開武林大會.....
如果拋吳到五杆,,就吳好出聲喇
907907 發表於 2009-6-14 17:12

拋唔到五竿就罰佢帶住口餌游出五竿外放低囉 . 不過事先聲, 我唔使架吓, 因為我係新手
ricky30182 發表於 14/6/2009 18:14:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位師兄如果係咁就約定今個星期六出 來飲酒作樂
,燒雞翼,煲唐水,出去上礁再慢慢傾分享 分享 ,
如果天氣出吾到或吾想出礁可除便搵個地方食住傾分享 分享 好嗎各位師兄

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
漁痴 + 200 邀請咭

查看全部評分