搜索

[釣具] 用乜嘢牌子好呢?

alanlee0428 發表於 13/6/2009 02:01:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 福建福州
   睇睇吓, 原來一粒平爆或拉爆都帶出咗好多學問 , 小弟乜都唔識, 唔敢加把口. 但係又睇到我滿腦子?????, 為咗唔好攪亂咗人家之前嘅主題, 越撑越遠. 所以另開post.

想問吓:
1. 用乜嘢牌子平爆好呢? 反正都話咗平爆同拉爆都得~如果set得好...........為咗唔好影響到其他人, 咁咪比D心機set好佢

2. 用乜嘢牌子嘅繩好呢? 原來繩都幾講究.   拉蝦鬚都應該要認真D

3. 用乜嘢牌子嘅不鏽鋼做前置同押尾好呢? ( 係咪淨係講幾多C咁呢? 我都係聽返嚟 )

4. 用乜嘢牌子嘅"氣"同爐頭好呢? 等緊魚個陣整嘢食、整杯熱架啡都幾正嫁喎   不過如果買着個衰牌子 - 會爆炸個隻就大X鑊嘞

不過啱啱醒起, 呢度有規定唔準開D牌子個名出嚟....諧音都唔得嫁喎 . 不如咁, 有邊位師兄要過料比小弟嘅話, pm我吖. 唔好係度數哂D牌子名出嚟, 以免給爆叔添煩添亂啦, 好唔好?

評分

參與人數 3金幣 +500 收起 理由
釣魚郎DON + 200 我明白!!
漁痴 + 200 邀請咭
907907 + 100 精品文章!!

查看全部評分

rmokti2005 發表於 13/6/2009 09:11:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

Alanlee 師兄, 好欣賞你明白要 "唔好影響到其他人+要 set 好佢" 既道理.

1. 香港可以買到既牌子有 HilXX, RXXl 等, 都係 battle proven, 在世界各地實戰多年, 香港既屋宇置 ( BD ) 收到結構工程師 ( RSE ) 既 Design, 用到平爆/拉爆既 case, 有 96% 係用以上 2 隻牌子既.

2. 蝦鬚繩泥講, 我覺得大部份既繩都 ok, 有 QC 既 accessory rope 就最好, 8-10mm, ( 反正唔重得幾多, 又唔貴得幾多, 當買個安心 ), 反而我最 concern 既係綁蝦鬚繩既結同果幾粒 eye bolt ( 又有人叫佢地做 "拉令"/羊眼圈羅絲 )

3. 不鏽鋼, 如果一般 design 比機器師父做計, 有 440系列, 304系列 及 316系列, o係我心目中, 3 種都唔適合做前置, 尾壓就冇乜所謂, 但為免引起另一次馬拉松式討論, ( 因每人使用習慣/方法/ setting 不同, 對金屬素材的特性同加工程序的認知都唔同 ), 小弟在此不便評論.

4. 氣同爐頭都係啦, 每人使用習慣/方法/ setting 不同, 順手就好, 小弟用開 KovXX 氣爐頭 ( 煎炒 ) 及 DIY 藍火酒爐 ( 煲水 ).

希望幫到你

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
釣魚郎DON + 200 我明白!!

查看全部評分

907907 發表於 13/6/2009 10:05:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

[color=Red]rmokti 兄,,我希望你明白以下,我的意思...在這片空間,我識到不少朋友,有些是釣左好多年的前輩,有些是剛剛開始玩的朋友...打重磯最好玩的地方,不是個人起條十斤八斤的魚上黎耀武揚威,,而是一大班人互相幫助,互補不足來玩個遊戲.....我相信無一個人可以自己一手一腳,中魚連上條兩擔鯆鯆...
當一群朋友一齊玩個遊戲,,,第一件事是包容,..第二件事是幫忙..第三件事是享受過程
只是一粒爆炸鑼絲,已經(今)多問題..你的專業,我不想再加意見!你的擔心或見地.我是明白,,在這空間,,大多釣友都不是第一日釣魚,,每一人都有他的主見,,我玩重磯不是好精,但我會知水下怪獸有多大..好多新玩的朋友,可能是金錢問題或自命天才發明家,,當年我都係,,diy釣具,,當中大部分是失敗之作,,我會同朋友講罩門所在,,但大多數釣友都帶點執著.明知吳得,吳通我揸枝家法教仔(今)教,,,,大朋友黎架...吳通吳聽你講就閙架收場,大人黎架,吳好(今)小氣[喇/color]無法喇,一齊上,朋友就是這樣,,明知可能有危險都要上,希望張風險減到最底!

上星期,好好彩,中左四口,有大有細,大家玩得相當開心,你估吓,我地講左幾多次比個五我,我地好享受當晚的過程,,如果大家各詞己見你會覺得會有當晚的歡樂..
再講一句,,,,由前輩到今朝,,打左多少爆炸鑼絲在礁石上,有多少粒比拉上黎???
有邊個醫生可以同病人講做一個小手術.會100%安全.一定無問題!!!!!!!!!!!!!!
任何情況,都會有意外,,,這一刻就是發揮互相幫忙,這一點,都是一個過程,,日後,大家都會提及如何....如何危險,,,話雖如此,,,我地都會小心行事..玩得自然開心D...
好長,,好長.....我真係好希望你明我意思!!
rmokti2005 發表於 13/6/2009 12:58:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

907907, 起條十斤八斤的魚上黎真係冇乜野咁威, 就算一個人起條兩擔鯆鯆, 都冇乜野好威, 因為 X-game 係挑戰自己, 唔係挑戰人, 同唔同意先 ?

仲有, 題外話 : 雖然你唔信有人可以自己一手一腳, 中連上條兩擔鯆鯆, 但真係有人做到過, ( 有人幫手搬工具上落礁, 包括搭魚拉魚既攪 ) 中魚全程冇人幫過手, 但因搭魚過程要鎖攪先可以行開去搭魚, 引至炸左支 480HH 黑Q, o係我心目中係得不償失....... ( 因小弟極愛惜釣具 )

冇錯, 大家都係大人, 冇話咁小器既, 大家仲要係男人, 所謂不打不相識, 而家都叫做識左啦, 907 師兄 ! 有幾會咪一齊玩下o羅!

天才發明家, 我都見好多, 多數都係得啖笑o者 ! 至於專業唔專業, 觀點與角度, o岩睇就參考下羅, 唔o岩睇大可一置笑之...... 但記住, 苦口良藥, 忠言逆耳.

手術係冇 100% 安全, 但醫生係會盡能力將風險減到最低.
我地玩 X-game 都係, 玩得都知有危險, 玩得都有半隻腳踏左入鬼門關, ( 要 100% 安全不如o係屋企睇下電視算 la ) , 話雖如此, 但都要盡能力將風險減到最低.

我絕對明白你既意思, 大家可以有咁長既馬拉松式討論都係因為大家對打重磯都仲有團火o者 !
唔好話你地上星期釣得開心 ar, 你地既賽後報告, 我地o係屋企夠睇得過癮 la !

評分

參與人數 2金幣 +400 收起 理由
釣魚郎DON + 200 我好明白!!

查看全部評分

naobao 發表於 13/6/2009 13:03:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
   睇睇吓, 原來一粒平爆或拉爆都帶出咗好多學問 , 小弟乜都唔識, 唔敢加把口. 但係又睇到我滿腦子?????, 為咗唔好攪亂咗人家之前嘅主題, 越撑越遠. 所以另開post.

想問吓:
1. 用乜嘢牌子平爆好呢? 反正都 ...
alanlee0428 發表於 2009-6-13 02:01

我再講清楚一D,
呢度講牌子,型號及價錢係完全無問題,
講店舖及邊度買幾多錢就唔係好方便!!

評分

參與人數 2金幣 +220 收起 理由
釣魚郎DON + 20 我非常明白!!

查看全部評分

907907 發表於 13/6/2009 13:16:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

rmokti兄 黎緊星期六,,,有無興趣打番鑊..剛剛有位釣友入左枝480hh,頭尾架應該星期三四會到,希望釣友可以開到光.如果,有時間不如走番轉???
rmokti2005 發表於 13/6/2009 13:23:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問支 480HH 係咪o係台灣買架? 早 1,2 個月前台灣 yahoo 有好多支放出泥, 而家一支都冇....... 真攪鬼 .......

評分

漁痴 + 200 誠意邀請英雄到場分享, 最好教大家幾招 ...

查看全部評分

907907 發表於 13/6/2009 13:30:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問支 480HH 係咪o係台灣買架? 早 1,2 個月前台灣 yahoo 有好多支放出泥, 而家一支都冇....... 真攪鬼 .......
rmokti2005 發表於 2009-6-13 13:23

香港現貨
漁痴 發表於 13/6/2009 14:49:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

各路英雄相聚, 互相分享, 何等樂事, 英雄就是不打不相識, 打完就互相賞識搞個釣行,   大家柴哇哇會一會, 想起,  何等雀躍, 吹水釣魚, bbq 或和, 煲野食, 正阿!,大家開心,    爽..................  乃重磯盛事一宗,  好! 請各路英雄商討釣行細節, 小弟定必盡綿力, 做好呢份工![
907907 發表於 13/6/2009 14:51:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各路英雄相聚, 互相分享, 何等樂事, 英雄就是不打不相識, 搞個釣行,   大家柴哇哇會一會, 想起,  何等雀躍, 吹水釣魚, ,互相交流,    爽..................  乃重磯盛事一宗,  好! 請各路英 ...
漁痴 發表於 2009-6-13 14:49

好野,,,,,,第一個報名.....

評分

查看全部評分