搜索

[其他] 鯉魚門燈塔打爆炸一問??

關閉 [複製鏈接]
907907 發表於 12/6/2009 06:55:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位大哥,
小弟都想講兩句,如果套在樓主角度去睇,其實都幾混亂,
相信大家都好明白,睇事物係多角度,
專業知識睇法無錯係好重要,因為有根有據,有參數有技術考量,
但經驗累積都不可小看,
將專業知識加經驗累積,俾到釣友 ...
naobao 發表於 2009-6-12 00:41

白..收到....講番打電鑽....最強是電油鑽,..但好鬼重..電鑽有平有貴,,由2xxx至7xxx最重要是雖要幾多個孔,,我用緊枝dewxxx都有五年到,,,正常可以在石屎地可以開到六個孔到,上石就大约四個.但因跟兩舊電應該夠用,,,,,隋左黑石同東霸,真係好硬,,可 能一舊電一個孔
rmokti2005 發表於 12/6/2009 10:47:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位大哥,
小弟都想講兩句,如果套在樓主角度去睇,其實都幾混亂,
相信大家都好明白,睇事物係多角度,
專業知識睇法無錯係好重要,因為有根有據,有參數有技術考量,
但經驗累積都不可小看,
將專業知識加經驗累積,俾到釣友 ...
naobao 發表於 2009-6-12 00:41

鬧爆叔 講得好, 經驗累積係好重要, 我認同. 但一定要係o岩既經驗, 而唔係"一直都係咁, 好彩, 冇事".

大三巴師兄, 有乜睇法, 請指教, 無論支持又好, 反對又好, 有根有據, 係事實既, 一定有人明, 就算呢度既釣友唔理解/唔想理解/唔想承認都唔緊要, 盡力避免悲劇既發生, 足矣 !

要有根有據, 冇問題, 唔好關帖住, 等我今晚 upload D 天書比大家參考下, 因為呢類資料我都有唔少......
rmokti2005 發表於 12/6/2009 11:39:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
rmokti2005 師兄, 你講就天下無敵, 做就......., 相信你打拉爆都唔夠907好 bor, 唔好吹自己上天,
底物師 發表於 2009-6-12 00:39

底物師師兄, 請問我邊一句係 " 吹自己上天 " 呢? 請指明.

仲有, 我從來冇話邊個打既拉爆好力 D , 我討論既係打拉爆既方法/程序.

既然師兄你都想同我比試一下, 不如一齊 ar ?
我地三個, 用同牌子, 同材料, 同直徑既拉爆/平爆, 打落一舊 homogeneous 既母材度, 每人打10口, 再 call HOKLAS accredited ( e.g. Castco, HK testing......etc ) 既 Lab 驗, Tension ( pull out ) 驗5口, Shear 驗5口, 每種 test , 最大及最細既 result 唔計, 中間果 3 個數計平均數出 result, 一齊比一比, 輸果個找清 Lab test fee, 點睇 ?

請指教.
 樓主| kit123 發表於 12/6/2009 12:06:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位~~~
小弟十分感謝各位O既意見~~~獲益良多~~~
但係大家見到大家有唔同O既意見就互相指點~~何苦呢~~~??
100個人就人100個睇法~~~無必要攪到大家唔開心丫~~~
我知大家都係出於好意, 生命成可貴~~
如果自己認為自己打O既爆炸O係OK 咁咪照用囉, 何必大家咁樣呢~~??

另外如果用電鑽鑽石會唔會令到舊石烈開??做成危險???
LIFE JACKET 又有咩好介紹??
907907 發表於 12/6/2009 12:38:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位~~~
小弟十分感謝各位O既意見~~~獲益良多~~~
但係大家見到大家有唔同O既意見就互相指點~~何苦呢~~~??
100個人就人100個睇法~~~無必要攪到大家唔開心丫~~~
我知大家都係出於好意, 生命成可貴~~
如果自己認為自己 ...
kit123 發表於 2009-6-12 12:06

如果吳係鑽石邊,大至上無問題.事事小心,,玩得自然開心d..幾時得閒大家都一齊釣吓魚,,吹吓水...
jk521 發表於 12/6/2009 12:39:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
sorry, 我只係新丁, 之前比d純粹個人意見,因其他師兄本身都有鑽, 我只是用把鑽來比自己夠用就算, 鑽2個4分孔(前後置)及4個2分半(綁蝦鬚), 又budget所限,又唔識買舊電鑽(怕買到些有問題的電鑽,坦白講我不是電工出身,好似聽聞話有d又有"震波" 問題,我又唔識, 如果要千幾2 千買支2手舊鑽, 我就不如平平地$2300買把 全新鑽dewalt...來用, 一把18V鑽加2粒2.6A义電, 我去東霸我自都夠用有找. 我又唔想用拉爆對釣場增加危險, 跘倒其他釣友, 受傷可大可小!!!所以我才用平爆 !同埋我釣完都用雪油"敏"返粒平爆, 希望可以用多幾次, 減少釣場傷害, 又或者比其他釣友來用 !!
jk521 發表於 12/6/2009 12:43:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

93e方面, 我就穿磯釣用的93e.係無咁方便, 但保護就強d (遇溺, 撞傷) !!!價錢牌子就豐儉由人啦 !!!
 樓主| kit123 發表於 12/6/2009 12:58:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果吳係鑽石邊,大至上無問題.事事小心,,玩得自然開心d..幾時得閒大家都一齊釣吓魚,,吹吓水...
907907 發表於 2009-6-12 12:38

小弟釣魚好屎~~~~~龜多過咩~~~~~
你釣開邊???
 樓主| kit123 發表於 12/6/2009 12:59:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
93e方面, 我就穿磯釣用的93e.係無咁方便, 但保護就強d (遇溺, 撞傷) !!!價錢牌子就豐儉由人啦 !!!
jk521 發表於 2009-6-12 12:43

有冇相睇下呀師兄??
7-UP 發表於 12/6/2009 13:07:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
系ng系有d電鑽系用電油 牙??