搜索

[其他] 鯉魚門燈塔打爆炸一問??

關閉 [複製鏈接]
907907 發表於 10/6/2009 14:41:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| kit123 發表於 10/6/2009 16:40:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
11# 907907

明白~~~多謝指點,~~~
請問有咩手提電鑽平,輕,正???
jk521 發表於 10/6/2009 19:50:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
平就可以考慮吓支 "跌威" dewalt 啦 ! 2xxx
靚就考慮 "波子" bosch , 或者 hill..ty 啦 , 4xxx
rmokti2005 發表於 11/6/2009 09:42:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
JK, 最新 model 既 Bosch 要 5XXX, 舊 model 都要 39xx-4xxx, Hilti 就算 through agent 買都要 75xx 以上呀 ......
以上 $$ 全部 1 手計......
Been there~ Done that~
rmokti2005 發表於 11/6/2009 09:54:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Kit, 手提電鑽係冇平+輕+正架......
平 + 輕 = 舊電唔耐用 ( Include 每次差完鑽得小孔 + 舊電快打柴 )
平 + 輕 = 鑽身化學 ( 當然唔係話跌下就散, 係同貴D既手提電鑽比較 )
平 + 輕 = 鑽得比較幔.... ( 都係相對性...... )

P.S. 本人並不是對 Dewalt 有偏見, 其實 Dewalt 的性價比是幾高的, 以打1-2 個石鯛架+1-2 口safety anchor 計......
rmokti2005 發表於 11/6/2009 10:17:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
補充一句 : 雖然平爆螺絲對其他釣友的影嚮係最低, 但本人強列不建議用平爆螺絲做 safety anchor.
因為平爆螺絲的 strength 比拉爆螺絲的 strength 低, 通常只有1/5-1/4, 仲要係以專業人事 set 既螺絲計, 另外平爆螺絲比拉爆螺絲更難 set 得好, 唔好計鑽孔經驗比較少的釣友, 就算係比大家吹左上天架 "神級" 釣魚明星, 打左重磯幾廿年, 我都可以大膽講句, 佢係唔識鑽孔既, 有人覺得佢用個氣泵仔唧下個鑽好既孔入面  D 塵就叫好 pro, 叫 "唔比自己有輸架機會", 呢 D 就係正宗架 - "唔識就比佢嚇死, 識就比佢笑死"......
 樓主| kit123 發表於 11/6/2009 11:15:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
16# rmokti2005

師兄~~明白~~~
最多打多幾口~~確保安全~~~~

手提電鑽有冇D平D咖????
咁貴~~下下幾千幾千~~~
rmokti2005 發表於 11/6/2009 11:30:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔知 kit 帥兄會唔會考慮 second hand 呢?
鴨仔記好多 choice.....1xxx-2xxx 都有......
回復 支持 1 反對 0

釣魚郎DON 發表於 11/6/2009 12:42:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
補充一句 : 雖然平爆螺絲對其他釣友的影嚮係最低, 但本人強列不建議用平爆螺絲做 safety anchor.
因為平爆螺絲的 strength 比拉爆螺絲的 strength 低, 通常只有1/5-1/4, 仲要係以專業人事 set 既螺絲計, 另外平爆螺 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 10:17

師兄您好...好正嘅解釋...上了寶貴嘅一課...
可否詳細教導一吓怎樣可以更牢固鑽孔內的絲模呢....
我們也會 "唧唧" 個鑽孔內的泥沙...有什麼壞影響呢?

PS. 請勿揶揄或影射別人意見.....以免掀起駡戰....享受平靜地分享與交流。
最強幻象 發表於 11/6/2009 12:47:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
作為一個釣魚人...最好真係有手尾...
我悟知重磯有咩螺絲可以選擇...不過...
有幾次上石...都見到有D生銹螺絲特晒出黎...
還好的是一早見到多加留意...
否則...意外好容易就此發生...