搜索

[其他] 鯉魚門燈塔打爆炸一問??

關閉 [複製鏈接]
石鯛師 發表於 12/6/2009 00:09:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
suilung兄,,,言談間,大家都各詞己見,,,,不如比我打粒平爆比專業人士..請他用他的重磯杆幫我拎番出黎...如果真係得,,,我地可以上到寶貴一課,,,,如果再有其他問題,,大家都明喇!!!
在這裹,,我周時話自己傻..因我太執著 ...
907907 發表於 2009-6-11 23:28

即係点...?哈哈哈....即係大家得啖笑囉隊長..............哈哈哈
佢真係好PRO呀隊長..我估青馬同丁九啲拉爆佢應該有份打
漁痴 發表於 12/6/2009 00:10:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,唔好咁講,有機會其實都想跟你地玩吓,不過只可以釣吓生餌俾你地用
siulung 發表於 2009-6-12 00:04

好嘢!多左位新力軍
石鯛師 發表於 12/6/2009 00:16:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好多謝 rmokti2005 師兄及眾師兄 的熱心分享, 有關平爆, 拉爆螺絲的一切資料,
為著尊重樓主,  現議論已偏離樓主出post 的重點方向, 請就著釣魚為重心來討論, 謝謝!
不如協助樓主先買把電鑽,再續步帶樓主分享釣魚樂 ...
漁痴 發表於 2009-6-11 22:03

喺囉....不如討論吓電鑽啦......
rmokti2005 發表於 12/6/2009 00:31:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魚係我娛樂,不是我的職業,,我都吳係一個專業打平爆的人士,但我打左不下一百粒平爆...到現在好好彩,都無出個事...我可能重有缺點,,不如我在礁石上打粒四分白鋼平爆師兄可從旁指點我的不是..幫我拎番粒平爆上黎好嗎 ...
907907 發表於 2009-6-11 23:12

釣魚都係我既興趣, 但我的職業都唔係打平爆, 只係咁o岩見到有釣友問關於打平爆及拉爆用作绑安全繩, 而該釣友又連平爆係點都未知, 所以想盡我所能將所知所學講得幾多得幾多.

"打左不下一百粒平爆...到現在好好彩,都無出個事" 唔代表就可以用呢個心態一路博落去.
你呢個得過且過既心態o係重磯運動 ( 及所有 X-game ) 都唔應該有, 重磯不是應該將所有釣具的設計改良, 將釣具的能力推到極限嗎? 不論竿, 攪, 絲, 鉤, 小五金工具, 線結, 前置, 尾壓....... 但係一粒最緊要既尾壓平爆/拉爆, 就可以得過且過? 係咪有 D 自打咀巴呢?

70号竿唔夠力, 可以換100号, 幼骨鉤唔夠力,可以換粗骨鉤, 斷竿斷鉤事小, 最多買過/走魚, 但斷/甩尾壓既後果, 我相信冇人相親身經歷.......

如果你想繼續博, That's fine ! 唔關我事, 命係你既, 你要死唔通唔比你死咩? (當然我唔希望有釣友有事 la !)

但你都唔可以阻止我將正確既資料公開比其他釣友睇, 因為我唔希望有釣友為左條魚, 用條命泥博. 最慘就係怕有釣友以為自己一 D 未經證實既方法已經無敵, 咁先係最危險.

至於你對我既挑戰, 已經扭曲左我既觀點. 我由頭到尾既觀點係 : 拉爆比平爆好力 ( 特別用於尾壓 )  請留意個"比"字, 而唔係話你個尾壓唔夠力 !
就算我拉唔甩你既平爆, 唔代表你已經將粒平爆既能力發睴到極限, 亦唔代表海入面既大魚冇能力拉甩你個尾壓. (你永遠唔會知食埋泥既魚有幾大, 對嗎 ?)
如果已經將粒平爆既能力發睴到極限, 但都比佢拉甩個尾壓, 咁我輸得心服口服, 但未將粒平爆既能力發睴到極限而輸, 就叫祇死.

如果你係想挑戰我既, 都 OK, 不如比下線結 ar ? 用同樣既絲, 各綁一線結, 鬥拉, 睇下邊個線結斷先..... 再唔係一人一支竿, 同 size 既攪, 同樣既絲, 同重量既鉛, 鬥投得遠又得. 起碼滿足到你挑戰我既慾望 !
底物師 發表於 12/6/2009 00:39:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
rmokti2005 師兄, 你講就天下無敵, 做就......., 相信你打拉爆都唔夠907好 bor, 唔好吹自己上天,
naobao 發表於 12/6/2009 00:41:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位大哥,
小弟都想講兩句,如果套在樓主角度去睇,其實都幾混亂,
相信大家都好明白,睇事物係多角度,
專業知識睇法無錯係好重要,因為有根有據,有參數有技術考量,
但經驗累積都不可小看,
將專業知識加經驗累積,俾到釣友參考係美事,
互相質疑,互相比較,就好難睇,
我本人不會習慣
去推翻他人,
無親身見過,又何以能批評,
首先我要說明一點,如果真係覺得方法有誤,
最實際就係睇吓實物,最少都有相睇吓,
根本好多野靠幾隻字點講得晒呀??

各位
繼續要用文字交鋒,好可惜呢個帖只有關帖收場!!
大三巴 發表於 12/6/2009 00:57:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
補充一句 : 雖然平爆螺絲對其他釣友的影嚮係最低, 但本人強列不建議用平爆螺絲做 safety anchor.
因為平爆螺絲的 strength 比拉爆螺絲的 strength 低, 通常只有1/5-1/4, 仲要係以專業人事 set 既螺絲計, 另外平爆螺 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 10:17

C兄好野..
   我以為淨係我笑到唔出到聲, 原來仲有你...
naobao 發表於 12/6/2009 00:59:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
   C兄好野..
   我以為淨係我笑到唔出到聲, 原來仲有你...
大三巴 發表於 2009-6-12 00:57

如果你有個人心得睇法,歡迎!!
如果無,無謂加把口...
tkt906 發表於 12/6/2009 04:21:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好其一問,壓尾用嗰d拉爆可以成受幾大拉力先會飛出離?
907907 發表於 12/6/2009 06:39:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,唔好咁講,有機會其實都想跟你地玩吓,不過只可以釣吓生餌俾你地用
siulung 發表於 2009-6-12 00:04

好呀!幾時先...有時周圍買吳到生餌,,,,真係好 ,,有朋友幫我真係好開心.... 啤酒.......油雞老味加多舊大义燒我請....又識多朋友....正...