搜索

[其他] 鯉魚門燈塔打爆炸一問??

關閉 [複製鏈接]
907907 發表於 11/6/2009 12:55:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試吓講幾句....平爆真係無拉爆炸(今)好拉力...如果要硬生生拉起一粒四分白鋼平爆,,是否真係(今),,容易????
siulung 發表於 11/6/2009 13:06:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

除非你用拉力鋼拉爆同普通平爆比,如果大家都係用普通爆炸螺絲計,用拉爆只係方便D,唔會比平爆好力.
907907 發表於 11/6/2009 13:37:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
補充一句 : 雖然平爆螺絲對其他釣友的影嚮係最低, 但本人強列不建議用平爆螺絲做 safety anchor.
因為平爆螺絲的 strength 比拉爆螺絲的 strength 低, 通常只有1/5-1/4, 仲要係以專業人事 set 既螺絲計, 另外平爆螺 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 10:17

師兄,,,,好多人話我傻...因為我鐘情打重磯.坐成晚.周時食白果,中到都吳食得.....但我卻有吳同諗法,,,因為我鐘意到石邊同三兩知己,吹吓水,有魚拉就開心就算無,,都無問題..朋友太多個個釣魚方法都吳同,,,要人家釣法同行為都要同自己一様,,,何來有朋友跟我去飲啤酒,,吹吹水..大家朋友是互相尊重,不是背後指指點點..師兄如有機會,大家一齊飲吓啤酒吹吓水....如果是話人長短就不用客氣喇!!!!!
rmokti2005 發表於 11/6/2009 14:07:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Don師兄, 其實我唔係有心揶揄或影射別人意見, 亦冇意思掀起駡戰, 只係眼見有太多唔正確既資訊o係網上流傳, 而呢個話題又關乎釣友既自身安全問題, 所以火 D ...... 希望各釣友安全 D!

要更牢固鑽孔內的絲模 ( 既係將螺絲既抗破壞力提升到 allowable maximum ), 首要條件係一把有力既鑽, 因為用一把唔夠力既鑽, 少不免出盡九牛二虎之力, 容易令到鑽出泥既孔唔夠圓, 影嚮螺絲同孔既 friction.

另外必要工具就包括 : 刷x1, 吹風工具x1, hammerx1, 就好有 chisel / 鉋尖

刷就係類似洗奶樽果種, 直徑1寸 , 長4寸 就合用, ( 以我地通常鑽4分至6分孔計 )
吹風工具就係泵仔, 想輕巧 D 就飲筒都可以.

程序如下:
1.選位鑽孔要選沒有裂的母材, 不要離石邊太近
2. 用 fit size 既鑽咀, 鑽至適當深度, 鑽時盡量保持垂直 ( 以鑽水平面計 )
3. 鑽至適當深度後, 將鑽拿走, 將孔邊沙石清走
4. 用吹風工具將孔內沙塵吹出
5. 用刷仔伸入孔內, 旋輕數圈及拉出/插入數次
6. 重複程序 3+4 數次, 直至孔內冇沙塵吹出
7. 將平爆/拉爆打入孔內, 注意 : 打平爆一定最小要將平爆打到與石屎/岩石齊口, 因為平爆深度係會直接影嚮佢   可以受架拉力.
8a. 用平爆的話, 就用撞針伸入平爆內, 貼住粒子彈, 用 hammer 打落撞針尾, 注意 : 打落撞針要垂直打, 一下一下打, 小心不要打花平爆的內牙.
8b. 用拉爆的話, 就用 "是巴拿" 扭絲帽, 注意 : 每款拉爆都有自己既 setting 扭力, 要小心不要用太大力扭, 因為拉爆條絲桿其實係好化學/好易傷, 一傷左就好易斷, 就算係 hilti/ramset 都一樣, S.S. 更甚 !! 如果唔知自己用左幾大力, 可以用 torque wrench 扭力扳手,(又稱磅尺), 雖然貴, 但較有保障.

其實打拉爆/平爆係好專業既一個學問, 建議平時多練習一下.
rmokti2005 發表於 11/6/2009 15:03:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Siulung 師兄, 我唔係用拉力鋼拉爆同普通平爆比.

我係用同材料, 同直徑既拉爆同平爆比, 因為平爆既深度一定比拉爆淺, 任何牌子都係, 請參考 technical manual ,
睇完先再講 la.
rmokti2005 發表於 11/6/2009 15:18:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
907 師兄, 我冇話你傻, 打重磯, 坐成晚, 我都試得多.
你中左幾深重磯毒, 我都理解, 唔釣都幫一班老友安排釣具, 買生餌, 試問又有幾多個會咁做?

我印象中果句引文並唔係影射你, 只係想帶出一個重點 : 想唔比自己有輸架機會, 就要o係重磯裡面每一個細節做到最好!

我釣魚唔精, 打重磯, 最多輸條魚.
但就算釣魚幾精都好, 如果連打粒拉爆都打唔好, 打重磯, 隨時輸條命!
rmokti2005 發表於 11/6/2009 15:32:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試吓講幾句....平爆真係無拉爆炸(今)好拉力...如果要硬生生拉起一粒四分白鋼平爆,,是否真係(今),,容易????
907907 發表於 2009-6-11 12:55

仲有, 我想講既就係 : 一粒 set 得好既四分白鋼平爆, 我可保證拉斷支重磯竿都冇可能拉得甩佢, 但一粒 set 得唔好既四分白鋼平爆既拉力就真係低到你唔信.
907907 發表於 11/6/2009 16:01:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
907 師兄, 我冇話你傻, 打重磯, 坐成晚, 我都試得多.
你中左幾深重磯毒, 我都理解, 唔釣都幫一班老友安排釣具, 買生餌, 試問又有幾多個會

我印象中果句引文並唔係影射你, 只係想帶出一個重點 : 想唔比自己有輸 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 15:18

師兄我雖然打左重磯幾年,,,重磯的危險性.我是好明白..由其是杆尾粒鑼絲,,,你所講,相當詳細,,但有個問題想問一問.在坊間有無見過一個專業人士(((三行工人,,吊棚技工,專業囉孔的師父,,)))用否用上你的超專業手門來打爆炸鑼絲]???我吳敢話你有問題,,,,我都知我不是你的目標,..但都是一句..釣魚多左,,自然朋友都好多.希望你明白
rmokti2005 發表於 11/6/2009 16:12:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

907 師兄,
我當然明白....朋友多既意思. 如果唔係你地都唔可以分享用泵仔既喜悅.

三行工人,吊棚技工,專業囉孔師父係唔會用呢 D 方法, 因為佢地都唔係專業打爆炸鑼絲......仲有就係一個有充足打拉爆經驗既人士, 支鑽咀一入就知母材是否適合打拉爆.

真正專業打拉爆鑼絲係要考牌的, 每間 RGBC 如有 project 要打拉爆, 報完工 submit 上BD 都要驗拉爆, 做法就有別於一般三行, 搭棚, core o孔佬.......所以係冇得比較架.
siulung 發表於 11/6/2009 18:02:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Siulung 師兄, 我唔係用拉力鋼拉爆同普通平爆比.

我係用同材料, 同直徑既拉爆同平爆比, 因為平爆既深度一定比拉爆淺, 任何牌子都係, 請參考 technical manual ,
睇完先再講 la. ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 15:03

坊間一般五金舖可買到既爆淺螺絲何來technical manual