搜索

[其他] 鯉魚門燈塔打爆炸一問??

關閉 [複製鏈接]
rmokti2005 發表於 11/6/2009 20:11:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Siulung 師兄, 坊間一般五金舖可買到既爆炸螺絲, 有冇牌子架? 學你話齋,  又冇 technical manual, 你點知平爆同拉爆架拉力冇分別呢?

請指教 ~
siulung 發表於 11/6/2009 21:11:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Siulung 師兄, 坊間一般五金舖可買到既爆炸螺絲, 有冇牌子架? 學你話齋,  又冇 technical manual, 你點知平爆同拉爆架拉力冇分別呢?

請指教 ~
rmokti2005 發表於 2009-6-11 20:11

rmokti2005師兄,因為曾經安裝吊重工具,由公正行測試,而當時只接受平爆螺絲,(因只須吊重約噸半而無須用名牌子接力螺絲)所以有此一問.
rmokti2005 發表於 11/6/2009 21:26:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

安裝吊重工具 + 公正行測試 + 只接受平爆螺絲 = 平爆好力過拉爆? 呢個乜理論呀?
請問係乜吊重工具? 安裝於水平面定係垂直面 ? Design 有入 EMSD 嗎?
Bolt diameter 係幾大? Material? Design Load 呢?

邊間公正行呀 ? 出左乜野問題要 call 公正行呀? 正常 call lab 就可以 ~
公正行測試完既 report 有冇 hoklas accreditation? 有 test pull out & shear 嗎? hold 幾耐呀?

提供多 D data 一齊討論下.
漁痴 發表於 11/6/2009 22:03:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

好多謝 rmokti2005 師兄及眾師兄 的熱心分享, 有關平爆, 拉爆螺絲的一切資料,
為著尊重樓主,  現議論已偏離樓主出post 的重點方向, 請就著釣魚為重心來討論, 謝謝!

不如協助樓主先買把電鑽,再續步帶樓主分享釣魚樂趣
907907 發表於 11/6/2009 23:12:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
907 師兄,
我當然明白....朋友多既意思. 如果唔係你地都唔可以分享用泵仔既喜悅.

三行工人,吊棚技工,專業囉孔師父係唔會用呢 D 方法, 因為佢地都唔係專業打爆炸鑼絲......仲有就係一個有充足打拉爆經驗既人士, 支 ...
rmokti2005 發表於 2009-6-11 16:12

釣魚係我娛樂,不是我的職業,,我都吳係一個專業打平爆的人士,但我打左不下一百粒平爆...到現在好好彩,都無出個事...我可能重有缺點,,不如我在礁石上打粒四分白鋼平爆師兄可從旁指點我的不是..幫我拎番粒平爆上黎好嗎???((用你的重磯杆尾))日期,,,時間你定.....希望在專業人士身上學到一點點,終生受用,,,我諗在這片空間,,應該有朋友都希望,,從你身上學到一點做人的教材...
底物師 發表於 11/6/2009 23:20:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
算啦,907師兄, 呢個空間, 總有武術指導
907907 發表於 11/6/2009 23:28:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
rmokti2005師兄,因為曾經安裝吊重工具,由公正行測試,而當時只接受平爆螺絲,(因只須吊重約噸半而無須用名牌子接力螺絲)所以有此一問.
siulung 發表於 2009-6-11 21:11

suilung兄,,,言談間,大家都各詞己見,,,,不如比我打粒平爆比專業人士..請他用他的重磯杆幫我拎番出黎...如果真係得,,,我地可以上到寶貴一課,,,,如果再有其他問題,,大家都明喇!!!
在這裹,,我周時話自己傻..因我太執著,,,太堅持,,,終有一日我會釣到條大班班,,,但我真係吳係傻((家)..一片平和同吳太專業的地方..走左個專業人士黎........唉...即係點呀!!!!!
漁痴 發表於 11/6/2009 23:58:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
suilung兄,,,言談間,大家都各詞己見,,,,不如比我打粒平爆比專業人士..請他用他的重磯杆幫我拎番出黎...如果真係得,,,我地可以上到寶貴一課,,,,如果再有其他問題,,大家都明喇!!!
在這裹,,我周時話自己傻..因我太執著 ...
907907 發表於 2009-6-11 23:28

907, 你唔係傻, 你樂於助人, 對重磯堅持, 對人平和尊重別人, 熱愛和平, 別人話你傻, 我都支持你, 你的為人點滴, 已大大超越打好一粒平爆, 始終打爆炸, 是打重磯中的一個環節, 並不是全部
siulung 發表於 12/6/2009 00:01:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好多謝 rmokti2005 師兄及眾師兄 的熱心分享, 有關平爆, 拉爆螺絲的一切資料,
為著尊重樓主,  現議論已偏離樓主出post 的重點方向, 請就著釣魚為重心來討論, 謝謝!
不如協助樓主先買把電鑽,再續步帶樓主分享釣魚樂 ...
漁痴 發表於 2009-6-11 22:03

sorry,攪到樓主.
siulung 發表於 12/6/2009 00:04:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在這裹,,我周時話自己傻..因我太執著 ...
907907 發表於 2009-6-11 23:28

師兄,唔好咁講,有機會其實都想跟你地玩吓,不過只可以釣吓生餌俾你地用