搜索

[其他] 香港磯釣血汗史...請師兄師姐歸位!!

樓主| 深淺水 發表於 6/5/2009 00:52:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我記得第一次接觸磯釣時好似係叫(rock fishing礁釣).......約在1984~1985之間(仲讀緊中學)
(因我哥哥在日本做皮草師傅.....在當地工幹2年,當地電視台間中都有播D釣魚節目,
佢仲錄左d影帶,新年時帶返來比我睇)....... ...
亞趙 發表於 2009-5-6 00:43

大河竿....我好似都有買過!
 樓主| 深淺水 發表於 6/5/2009 00:53:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
不過講番誘餌嘅成份, 小弟都有自己嘅配方, 小弟當年諗點攪誘餌, 可謂攪盡腦汁, 雖然比唔上魚神嘅人中白同人中黃呢D上等嘅材料, 但都不過不失!
小弟當年用咗啊媽部攪拌機去攪碎D赤米, D碎咗嘅赤米會同D蚵仔/蛤仔 no 嘪, 再加入D雞料同喺金魚街買嘅十蚊三飽好大飽嘅魚糧。唔好睇少呢D誘餌….有唔少魚死呢D誘餌手上!

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
sunhee + 200 原創內容!!

查看全部評分

亞趙 發表於 6/5/2009 01:49:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

笑話1
某日由於實在太過手痕,於是中午食飯時駕車去買咗誘餌粉同南極蝦仲開定先(未加水)
,諗住夜晚走去偷釣完第日直接去返工!,
點知老婆大人話今晚煲咗湯要返屋企飲湯.........
好啦諗住返到屋企飲完湯借頭借路閃啦.........
一返到屋企點解外母同外父大人都係到既???........死啦點走得開呀
食完飯仲話要開枱打麻雀................咁我車尾d野點算呀!??
結果成晚都唔知自己係咪打緊麻雀定釣緊魚之下輸到八彩......外母同外父大人就好開心
點幾鐘先至走,臨走時仲叫我早d訓...................為有辦冇野去訓啦
第二日收工又唔記得車尾有d誘餌未用,仲走去接老婆收工,老婆又買咗d餸走去一開車尾.........嘩
嗅到佢想暈.........跟住仲嘔添........於是我就比人亂棍

評分

參與人數 5金幣 +510 收起 理由
kido + 100 .
7-UP + 20 kakakakaka
sunhee + 100 我好羨慕!!
jimhim + 90 我好同情!!
tagtagtag + 200 釣界神話!!

查看全部評分

jimhim 發表於 6/5/2009 08:24:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
笑話1
某日由於實在太過手痕,於是中午食飯時駕車去買咗誘餌粉同南極蝦仲開定先(未加水)
,諗住夜晚走去偷釣完第日直接去返工!,
點知老婆大人話今晚煲咗湯要返屋企飲湯.........
好啦諗住返到屋企飲完湯借頭借路 ...
亞趙 發表於 2009-5-6 01:49

哈哈!呢獲金啦!
了神 發表於 6/5/2009 09:13:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解大鱸樑唔出黎講下野既 ? 再等聽故仔 ~~
亞趙 發表於 6/5/2009 12:24:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

講起辛酸........真係好鬼死善慕亞魚神
可以光明正大走去釣魚同買釣具魚竿等....
我每次買完新釣具,都要鬼鬼鼠鼠咁偷運回家..
老婆問親我d魚竿幾錢!?,我都係話5佰幾......
有次假期,天又落大雨,諗住冇人在家,就將所有魚竿取出來做清潔(當日老婆返咗外家)
點知突然有開門聲.............個心好似跳咗出來咁
老婆唔知做乜鬼突然返咗泥,見成地下都係魚竿.........就話我點解有咁多支魚竿!!??{:49_3018:}
(心諗都仲有幾支想買未買:fb30)
點知佢講咗句好得人驚說話..........呢度買咗幾多錢,就要買返幾錢既金飾比佢!!:fb13咁先公平woo!!:fb9:
吓.........:fb27.......討價還價後.......咁就比佢屈咗條兩幾既手金鍊去....
至此好少在家洗竿..........買親新竿都話2佰幾咋等等.........

如果比佢知道d 磯竿幾多錢 1 支..............我諗我要即刻走佬都似....(邦民或者安信兄弟先邦到我)

下次買竿記得唔好帶竿盒返屋企............<...唔記得好似係電腦同我講過既添...(各位記住呀!!):pp22

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
sunhee + 100 我好贊同!!

查看全部評分

樓主| 深淺水 發表於 6/5/2009 13:37:27 | 顯示全部樓層 IP:- 新加坡
點解大鱸樑唔出黎講下野既 ? 再等聽故仔 ~~
了神 發表於 2009-5-6 09:13

良版大 = 大鱸樑??
良版大快D出嚟講血汗史!
jimhim 發表於 6/5/2009 13:49:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
講起辛酸........真係好鬼死善慕亞魚神
可以光明正大走去釣魚同買釣具魚竿等....
我每次買完新釣具,都要鬼鬼鼠鼠咁偷運回家..
老婆問親我d魚竿幾錢!?,我都係話5佰幾......
有次假期,天又落大雨, ...
亞趙 發表於 2009-5-6 12:24

我便不用鬼鬼鼠鼠咁偷運回家,

因為我老婆都釣魚完全知價!
最強幻象 發表於 6/5/2009 14:13:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

約在1984~1985之間(仲讀緊中學)....... .......主要都係在馬料水碼頭同大尾督大水壩附近釣下魚....
亞趙 發表於 2009-5-6 12:43 AM [/quote]

呢段時間我都長期係馬料水碼頭釣喎...悟知有無見過面呢...
亞趙 發表於 6/5/2009 14:27:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
約在1984~1985之間(仲讀緊中學)....... .......主要都係在馬料水碼頭同大尾督大水壩附近釣下魚....
亞趙 發表於 2009-5-6 12:43 AM

登錄/註冊後可看大圖

呢段時間我都長期係馬料 ...
最強幻象 發表於 2009-5-6 14:13

當時最多既係油立,大石九,火點仔!......相當密口,不停有魚........好鬼開心.......在那個木樁碼頭入面斷咗幾口怪獸添!!!

雇住釣魚,...鬼認得隔離左右咩!!........玩到天黑先至肯走:pp1: