搜索

[其他] 香港磯釣血汗史...請師兄師姐歸位!!

tagtagtag 發表於 4/5/2009 14:23:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
淨係自己既磯釣血汗史...............
可能已經係一書8集64回4096頁............點講得完呀???

魚神既肯定唔止啦!!

等我得閒籌劃吓.....註書立說..........淨係講當中既笑話都有排講 ...
亞趙 發表於 2009-5-4 13:36
等魚神回來大家寫獲金,哈哈...
 樓主| 深淺水 發表於 4/5/2009 22:00:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

果陣時賣浮游磯釣嘅釣具店, 真係好少...所以當期時嘅磯釣用具係好鬼貴。如果你係熟客, 釣具店通常會比個9~85折, 如果你唔係熟客, 佢真係可以比個59折你! 大家唔好意為9~85折好ok 喎, 因為佢嘅JPY價係10~11算, 而當期時JPY價只係5~6算左右!
所以如果有C兄去日本釣魚, 一定會搭單買釣具。好奇怪嗰陣時D釣友, 好唔介意幫人帶一種size唔細嘅釣具番嚟....你哋估吓係嘜?
如果你而家叫D老友帶果樣釣具番嚟, 佢哋一定問..."你冇嘢呀?"

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
sunhee + 200 精品文章!!

查看全部評分

TinTin 發表於 4/5/2009 23:10:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係咪冰箱呀?

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
深淺水 + 100 估中有獎!

查看全部評分

jacky(-) 發表於 5/5/2009 00:26:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冰箱x2
 樓主| 深淺水 發表於 5/5/2009 00:36:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

冇錯答案係: 冰箱
唔係講笑真係冰箱呀! 係點解D釣友肯帶冰箱番嚟, 原因只有一個...因為冰箱可以放佢自己嘅南極蝦番嚟! 佢哋仲會喺有大project時至用一磚, 咁樣你可以知道南極蝦幾經貴!
咁冇南極蝦同誘餌粉D師兄, 又點打D嘜做誘餌呢?

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
sunhee + 100 害人不淺!!

查看全部評分

了神 發表於 5/5/2009 02:36:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
潘兄, 等你講故仔....
 樓主| 深淺水 發表於 5/5/2009 03:45:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喺當期時, 南極蝦喺香港係原全冇得賣, 而誘餌粉都唔多。要有南極蝦就要好似D師兄咁, 自己喺日本帶番嚟!
如果冇就要自己諗一諗辦法, 大家有冇聽過嘜嘢叫北極蝦? 北極蝦就留番比老師去解釋…當時期D釣友會去買D雞料(養雞嘅飼料)加D北極蝦或者再加D蛤或蚵仔。如果想D誘餌沈得快D, 就要喺D誘餌度再加D沙。
tdh 發表於 5/5/2009 04:50:14 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東珠海
喺當期時, 南極蝦喺香港係原全冇得賣, 而誘餌粉都唔多。要有南極蝦就要好似D師兄咁, 自己喺日本帶番嚟!
如果冇就要自己諗一諗辦法, 大家有冇聽過嘜嘢叫北極蝦? 北極蝦就留番比老師去解釋…當時期D釣友會去買D雞料(養 ...
深淺水 發表於 2009-5-5 03:45
哈...刚飲到暈暈地返到來,有d甘概post,。。。。好!!!??你地有無試過南極虾段隻計概???
sunhee 發表於 5/5/2009 09:36:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
特然間覺得自己好幸福!!!!
sunhee 發表於 5/5/2009 09:42:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
平日唔聲唔聲,  完來潘sir 講故都有一手wor!! kikikikikiki

同我有個問題!!! 潘SIR 當年有冇份帶冰箱回來啊? kikikkiki