搜索

[釣行] 好多年没钓过咁大条臘

军刀 發表於 7/2/2021 12:59:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 廣東深圳

放假无地方好去,跟师兄出了一次矶,好多年无正经搞矶了,等出了船先知道原来鬼死咁人,唔单只热门位上唔到,比较冷门的地方都有人,最后没计随便揾个周边无人的位置,随便玩下就算了。点知后面陆陆续续来了两批观光客和三批钓鱼人,第一批两个,离我10米开竿,唔打粉,玩了半个钟无料到走了。然后第二批人两个,好彩是过来抽鱿鱼的,FIT了几下无料到就走了。第三批3个人,离我30米,打粉,一直玩到下皱4点见我上了鱼就走过黎咋咋弟请教我,然后直接系我身边开钓,都唔知点讲他好,后面睇时间都差唔多要收拾工具等船。后来我问船佬,点解咁多人呢。船佬话今日星期六呀,仲有呀,你个位置可以步兵过来的,吓!咁我坐船过来系咪好浪费?无计,好多年无来呢边,原来滴人迹罕至的地方都已经开发左,唔一定要坐船的。

上水。

呢位人兄见到上鱼,咋咋弟过来请教然后就唔走了。

唔唔3斤(1.5公斤)

国产鳞海06 鳞海1700轮 2主1.5碳脚,3个回合出水。
naobao 發表於 8/2/2021 06:31:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
国产鳞海係邊支竿??
回復 支持 反對

樓主| 军刀 發表於 8/2/2021 13:57:29 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
naobao 發表於 8/2/2021 06:31
国产鳞海係邊支竿??

鳞海AX呀师兄。
回復 支持 反對