搜索

[其他] 香港磯釣血汗史...請師兄師姐歸位!!

樓主| 深淺水 發表於 5/5/2009 22:58:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jimhim 發表於 5/5/2009 23:18:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
特然間覺得自己好幸福!!!!
sunhee 發表於 2009-5-5 09:36

[你當然幸福, 隨時買到南極蝦!
當年整個釣魚界見過南極蝦的人都很少, 連釣魚店的老闆都鬧笑話出醜, 等魚神慢慢講給大家聽吧!
jimhim 發表於 5/5/2009 23:19:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你當然幸福, 隨時買到南極蝦!
當年整個釣魚界見過南極蝦的人都很少, 連釣魚店的老闆都鬧笑話出醜, 等魚神慢慢講給大家聽吧!
jimhim 發表於 5/5/2009 23:20:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

樓主| 深淺水 發表於 5/5/2009 23:33:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jimhim 發表於 2009-5-5 23:20

你出嚟啦...好嘢! 唔洗我一個人講晒!
 樓主| 深淺水 發表於 5/5/2009 23:39:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

又要入番正題喇! 尋日講到以前港產誘餌嘅成份。但係因為磯釣嘅用品物資短缺, 好似3年零8個月咁!
好多師兄都係冇誘餌袋同誘餌匙 (我自己都係!), 所以會好幾個人企喺同一個位度釣。有D師兄會用膠袋嚟放誘餌, 小弟見過有一位十分醒目嘅師兄, 將裝誘餌嘅膠袋袋口打個結, 然後係膠袋中間拮個細洞, 再將個裝誘餌嘅膠袋放喺個上浪位度(釣靜水位), 等水流同浪每次將誘餌小小咁流走!
jimhim 發表於 5/5/2009 23:40:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我只是聽眾
jimhim 發表於 5/5/2009 23:44:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
系呀.........當其時全世都未有難食虾賣,如有親朋好友去台湾或日本,都會千付萬托咁求人幫带1至2kg難食虾返來,因為太過麻煩,要返港當日去釣貝店買,又要打包,又要怕溶雪,你知如溶左雪個陣味真系堅過馬騮lin架嘛,肯幫你 ...
tdh 發表於 2009-5-5 18:02

想起都一殼眼淚!
亞趙 發表於 6/5/2009 00:43:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我記得第一次接觸磯釣時好似係叫(rock fishing礁釣).......約在1984~1985之間(仲讀緊中學)
(因我哥哥在日本做皮草師傅.....在當地工幹2年,當地電視台間中都有播D釣魚節目,
佢仲錄左d影帶,新年時帶返來比我睇)..........
我睇完百幾個問號係頭壳頂........
點解d人釣魚要着成套雨衣,水鞋同套唔知係唔係救生衣??
佢拋d乜野落海呀???
點解d魚好似香港未見過??(黑毛)  <........當時我未見過
點解人地d立魚咁大條???     <..........食開都係手板大少少
真係好鬼疑惑!.......當時我都係得支叫(大河)既投竿<.....都佰幾銀架
....主要都係在馬料水碼頭同大尾督大水壩附近釣下魚....
如是者......讀完書出來做野(就每蓬放假都約人去艇釣.....(多數去大小磨刀或者果洲)
直到........90年代頭出事........某個行家帶我去咗1次釣魚(磯釣).........咁就........唉.....

嗰時好似未有南極假賣.........d青虫都要同香港仔唔知邊間釣魚舖訂先有

仲記得第一次出蚊州係坐魚船出發..........好似要成4個鍾先到......中途我及幾個釣友嘔到亞媽都唔認得

去到仲要吊隻(花生売)好細既船仔上礁........真係好似登陸打仗咁 ...比亞媽知到實死冇生
我記得當時d南極假好似已經有得賣........HK$85.00@KG

評分

參與人數 2金幣 +300 收起 理由
sunhee + 200 釣界神話!!
深淺水 + 100 多謝分享!

查看全部評分

樓主| 深淺水 發表於 6/5/2009 00:50:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

而家就罰你留堂同出post!