搜索

[釣技] 想問横絞法技巧

jk521 發表於 15/6/2008 20:25:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小小強師兄, 你地用橫鉸已到 "神化"境界, 已到人鉸合一境界, 什麼鉸到了你地手都是一樣的 !!!
小小強 發表於 15/6/2008 22:35:05 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 jk521 於 2008-6-15 20:25 發表
小小強師兄, 你地用橫鉸已到 "神化"境界, 已到人鉸合一境界, 什麼鉸到了你地手都是一樣的 !!!

JK521師兄千萬別要這麼說,神係我心目中只有一個人,佢會將自己幻化而LURE而去感受一切,佢係我心目中無人可代替...

別說題外話了,我真係未見過/用過有防炒功能既橫紋,只是純粹好奇一問,想了解一吓 "防炒功能"是如何"防炒"法
jk521 發表於 15/6/2008 22:54:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小小強師兄, 以前時常在雜誌中見你們去周圍去釣魚, 真的好仰慕你地, 特別是去馬來西亞那二次,
dc7是用電腦控制出線的,當lure落水前,電腦感應出線慢了, 就會在lure入水那一刻刹brake, 防炒粉, 而電腦的電是來目初時那幾次拋線, 轉動線杯來乂電的, 所以, 初時幾次拋線是無電腦的.
dc7轉速可達10000/min, 比上一個 model CONQUEST DC 有 7000/min, 快了3000/min.
另dc7 CASTING 有4個mode ,  L : LONG, W :WIND , M:MUILT , A : ACCURATE, 再加上每個MODE都有8個 BRAKING 選擇(0-MAX), 所以, 它的電腦晶片是有32個CASTING 模式供選擇.
我是初哥, 見你地用橫鉸去釣魚, 已羨慕很久了, 但橫很難用,好易炒粉, 所以,一真唔敢買,
知道DC7的功能, 便試吓啦, 原來真是不用母指按住個杯出線, 任由它自行出線, 自行刹BRAKE, 自動防炒粉, 我才可以用橫鉸釣魚,

牛廣榮 發表於 15/6/2008 23:57:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咪好似開車用自動波那麼方便law:pp3
小小強 發表於 16/6/2008 01:01:50 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 jk521 於 2008-6-15 22:54 發表
小小強師兄, 以前時常在雜誌中見你們去周圍去釣魚, 真的好仰慕你地, 特別是去馬來西亞那二次,
dc7是用電腦控制出線的,當lure落水前,電腦感應出線慢了, 就會在lure入水那一刻刹brake, 防炒粉, 而電腦的電是來目初時那 ...

JK師兄見笑了,講到DC7我而家都有用DC7 LV,由開始學習用橫絞至今,LURE入水前用母指刹停已經是定律,就算用DC7 LV同樣地也是在LURE入水前刹停,至於電子板是否真的能百份百感應到LURE將近入水時而刹停,我本人就無試過,亦都無諗過去試......至於係咪咁好用,真係見人見志,我個人感覺上有一種 "名過其實"的感覺,因為佢都一樣係會炒粉
jk521 發表於 16/6/2008 07:57:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小小強 於 2008-6-16 01:01 發表

JK師兄見笑了,講到DC7我而家都有用DC7 LV,由開始學習用橫絞至今,LURE入水前用母指刹停已經是定律,就算用DC7 LV同樣地也是在LURE入水前刹停,至於電子板是否真的能百份百感應到LURE將近入水時而刹停,我本人就無試 ...
我記得小小強師都有post你隻dc7 lv 上來分享, 你是首批用dc7 lv的人,對dc的了解最深,最有經驗, 我還班門弄斧, 真是笑死人 !!!
 樓主| 千影_666 發表於 16/6/2008 12:19:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 細路仔 於 2008-6-14 21:00 發表
搵日搞番個橫絞聚會...
地點係魚場...
好冇??

好!到時要各位師兄,教導下!
小小強 發表於 16/6/2008 19:40:38 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 jk521 於 2008-6-16 07:57 發表
我記得小小強師都有post你隻dc7 lv 上來分享, 你是首批用dc7 lv的人,對dc的了解最深,最有經驗, 我還班門弄斧, 真是笑死人 !!!

jk兄此言差異了,本人認為釣魚呢項運動並無特定公式,每人使用同一樣既釣具,用後感覺也不同,所以我對dc了解多少不重要,最緊要係你自己對dc既了解,用後感覺

釣魚運動無話玩得奈就叻,正所為達者為先,更何況本人仍lure釣之初心者,甚麼高手的帽子請不要戴在我的頭上,被別人看到真的要笑死了
肥仔 發表於 16/6/2008 19:48:53 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
我有問題~~
我想知dc 要選擇哪個模式先可以防抄粉呢?
請師兄解答
ray1881 發表於 16/6/2008 23:13:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 肥仔 於 2008-6-16 19:48 發表
我有問題~~
我想知dc 要選擇哪個模式先可以防抄粉呢?
請師兄解答
dc7最強防抄粉毛色係 A+MAX(MAX則邊嗰點就是)再強的話則邊粒的再教緊多啲.........再強強的話交實佢,.........就唔會定得遠.但百份百不抄.試試.