搜索

[釣技] 想問横絞法技巧

千影_666 發表於 11/6/2008 14:04:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位師兄,想問問,橫絞遠投有咩方法?
現在用橫絞只係拉d絲,直接放,直落!
試過投擲,但d絲抄晒粉,擲唔到!
各位師兄,教下我應該點擲出去,唔該!
福鼠 發表於 11/6/2008 14:10:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你用緊嘜橫絞先,有D係唔拋得嫁。
nonono 發表於 11/6/2008 15:03:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
問人唔該打詳細d!!!!!!!!!!!唔係冇人幫到你!!!!!!!!!!
jk521 發表於 11/6/2008 15:25:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
初初用橫鉸,初時可以先較緊d個 break, 及用母指按個杯, 盡量控制出線, 唔炒粉先, 先練近,才到遠, 慢慢來, 找空地練習吓先. 可以用平價擦子膠(~15g)代替隻lure.
學用横鉸過程中, 炒粉是須要的, 因你都要學 "解粉" , 這一定要掌握, 否則, 將來到釣場粆粉時, 如果唔識解, 你就要剪線.
希望幫到你.

評分

參與人數 1金幣 +19 收起 理由
牛廣榮 + 19 精品文章!!

查看全部評分

牛廣榮 發表於 11/6/2008 15:38:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| 千影_666 發表於 11/6/2008 18:04:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 福鼠 於 2008-6-11 14:10 發表
你用緊嘜橫絞先,有D係唔拋得嫁。

Sorry!
我用”時man佬”Bass one XT200!
但側邊有個教度數,請問帥兄,個個又有咩用!
 樓主| 千影_666 發表於 11/6/2008 18:10:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-11 15:25 發表
初初用橫鉸,初時可以先較緊d個 break, 及用母指按個杯, 盡量控制出線, 唔炒粉先, 先練近,才到遠, 慢慢來, 找空地練習吓先. 可以用平價擦子膠(~15g)代替隻lure.
學用横鉸過程中, 炒粉是須要的, 因你都要學 "解粉" ,  ...

唔該!多謝師兄教導!
牛廣榮 發表於 11/6/2008 19:03:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
縛好了假利,
調教:
1.  先看你的假利重量, 很輕的請調至接近Less Mag (反之亦然)
2.  請調緊圓柱狀的小東西
3.  按一下杯後方的brake, 用手輕輕抖抖竿先的假利(此時假利應不會掉下來的)
4.  慢慢調鬆圓柱狀的小東西, 再抖抖竿先的小假利
5.  直至假利是慢慢掉下來(是慢慢下垂), 不要掉很快, 否則又吃粉
調教完畢(每次更換都請必須調教的, 不要忘了.  否則, 一大盤粉吃的飽飽)

拋投:  (側身拋) 全程基本右手搞定的
6.  現在請先再按一下brake, 同時請用拇指按杯, 令假利不要掉下來
7.  把竿先由後向前, 側手約45度向前彈出去
8.  當竿子揚過了身子之後, 拇指鬆開杯子, 讓它出絲
9.  把手是向天的, 不要忘了(右手較的關係), 否則又有可能食粉, 手勢亦會很不自然
10.  先觀察假利, 當它剛剛到了掉到水面的一剎便可再用拇指按停杯子, 不要再讓它出絲
11.  回捲

成功

- 如果是Vibre, 請慢小小才回捲, 讓它沉下. 太快回會把它變成了top water啦
- 食指扣住個竿子個把手扣位
- 如出絲中途個杯的絲出的太亂, 請立即按停.  可能個Mag調太鬆, 請調緊一些
- 每次都要了解只假利重量, 調整左方的Mag, 再調圓柱狀小東西
- 其他手法, 請於側身拋練熟好才去考慮.  否則, 香港水域側身足夠用了

以下都有大量教你調較的視頻

http://youtube.com/results?searc ... g+reel&search_type=

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
黑雲 + 80 學習分!!

查看全部評分

福鼠 發表於 12/6/2008 12:32:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 千影_666 於 2008-6-11 18:04 發表

Sorry!
我用”時man佬”Bass one XT200!
但側邊有個教度數,請問帥兄,個個又有咩用!

如上牛師兄,說得長細 。用多少少時間練習,一定有所成

樓主| 千影_666 發表於 12/6/2008 13:27:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝各位師兄指導!
我會多d練習,Thank you!