搜索

[釣技] 想問横絞法技巧

jk521 發表於 13/6/2008 14:55:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
福鼠 發表於 13/6/2008 14:59:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 牛廣榮 於 2008-6-13 14:30 發表
嘩, 難道已有2位DC 狂人
3千多的玩具

因毒癮太深 ,無得救
jk521 發表於 13/6/2008 15:20:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 福鼠 於 2008-6-13 12:03 發表

我都係玩白癡橫鉸咋,冇乜技術嫁
我都係初學橫鉸咋, 呢隻是我第一隻, 也 是 lure 的唯一一隻橫鉸, 所以, 我買隻容易玩的, 有了技術才再打算買其他無電腦的橫鉸. 好似d人學駕車, 學自動波先, 再學棍波 !!!!
jk521 發表於 13/6/2008 15:23:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 福鼠 於 2008-6-13 14:59 發表

因毒癮太深 ,無得救
你係咪都中了 dc7 的出線時 v v 聲 果 d 毒, 我好鍾意果下 v v 聲 !
aas123321 發表於 13/6/2008 15:24:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都係用seabass xt200, 左邊較到8會無咁易炒,跟住慢慢練上去,同埋一定要力 10G 以上來練
,如果唔係真係好難cast ,因為橫較桿通常都14 lb 以上,
一定要打平價nylon, 但如果打pe 來練,你一定可以做解粉高手

jk521 發表於 13/6/2008 15:25:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 牛廣榮 於 2008-6-13 14:30 發表
嘩, 難道已有2位DC 狂人
3千多的玩具
師兄, 如果買2隻千幾元的, 不如就買隻 dc7, 這就是我的想法 !
福鼠 發表於 13/6/2008 15:26:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-13 15:20 發表
我都係初學橫鉸咋, 呢隻是我第一隻, 也 是 lure 的唯一一隻橫鉸, 所以, 我買隻容易玩的, 有了技術才再打算買其他無電腦的橫鉸. 好似d人學駕車, 學自動波先, 再學棍波 !!!! ...

jk兄 我地上季同船boat鱸,你係北角中魚嫁。
福鼠 發表於 13/6/2008 15:32:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-13 15:23 發表
你係咪都中了 dc7 的出線時 v v 聲 果 d 毒, 我好鍾意果下 v v 聲 !

因我一出就買,跟本唔知有聲,同你boat果次先知,之前末見過人用。
jk521 發表於 13/6/2008 15:35:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 福鼠 於 2008-6-13 15:26 發表

jk兄 我地上季同船boat鱸,你係北角中魚嫁。

我上季跟黑雲煲了3次, 如果無記錯, 同你煲時, 我都未買隻dc7, 我都是用直鉸是嗎 ? 那次是11月 ? 我第一次玩煲, 好彩多得你地咁多個師兄教路,中我人生第一鱸,  比機會我先有得中, 果時我真好羨慕你隻 dc7, 因之前聽 gil 同黑雲講過呢隻鉸, 知是頂級, 但太貴了, 之後見你用, 所以就儲錢買. 要說聲"多謝你" !!!
福鼠 發表於 13/6/2008 15:44:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-13 15:35 發表

我上季跟黑雲煲了3次, 如果無記錯, 同你煲時, 我都未買隻dc7, 我都是用直鉸是嗎 ? 那次是11月 ? 我第一次玩煲, 好彩多得你地咁多個師兄教路,中我人生第一鱸,  比機會我先有得中, 果時我真好羨慕你隻 dc7, 因之前聽  ...

太客氣啦 如果有時間,找次一齊玩