搜索

加小小落隻絞,暢順無比!

luyukit 發表於 23/11/2007 21:35:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實點溝有咩所謂 係自己研究出黎  又覺得幾好用咪得law 本人覺得只落雪油隻攪會穩定d不過張得實 只落偈油係好順不過又經常要加 兩種油密度唔知同唔同 形態又唔知同唔同 但溝埋一齊又幾好用喎 只要唔係加d腐蝕性既油都唔會傷隻攪既 況且個個人要求唔同 大家都係分享自己經驗姐 多謝咁多c兄分享
TEN69 發表於 24/11/2007 01:53:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2007-11-15 10:47 發表
本人對汽車偈油有以下見解:

1. 汽車偈油是用大量浸著引擎運行,所以可以減低溫又能有潤滑作用。
2. 魚較如果用偈油會有機會在魚鉸邊流走,就失去潤滑作用。偈油亦並非浸著魚鉸的齒輪運行,可能發揮不到偈油的好處。
3. 所 ...

本人一直留意本樓主所出的標題,亦在第六項發表過以上意見,
現有以下見解:

本標題的內容及插圖只說明汔車偈油的好處,
沒有說明需要混合雪油一起使用,
才引起偈油與雪油不同的說法,
希望樓主標題說明使用方法。

等我地呢D小師第可以跟住去做都唔會舐野丫嘛.......................................
alex_dick 發表於 24/11/2007 18:06:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2007-11-24 01:53 發表

本人一直留意本樓主所出的標題,亦在第六項發表過以上意見,
現有以下見解:

本標題的內容及插圖只說明汔車偈油的好處,
沒有說明需要混合雪油一起使用,
才引起偈油與雪油不同的說法,
希望樓主標題說明使用方法。

等我地呢 ...

C兄:70
C兄容許我搭下訕
其實c兄你一早都說明左點解會訓d啦(之前3個段)
就系"浠式"
樓主之前可能正系用雪油
所以用起來會有張住既感覺
而樓主落左渴油之後浠式左d雪油所以順左好多

仲有一個可能就系樓主洗完隻攪直接落渴油
所以先會覺得比佢之前用雪油會順好多
但你有無留意樓主話用幾次就要加渴油呢
咁如同C兄所說正用渴油D渴油會流失
所以樓主用幾次就要加渴油

之後樓主可能誤到渴油同雪油兩溝的說發
以上系小的看完整編的看發,如有不是之處敬請原諒  (次次打尼句好老土呀)

hekaru 發表於 24/11/2007 22:12:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇咗咁多編post....都係用返daiwa支10蚊雞油仔啦.....平靚正.....其實一支都ok com用ga......
亞多哥 發表於 26/11/2007 04:09:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hekaru 於 2007-11-24 22:12 發表
睇咗咁多編post....都係用返daiwa支10蚊雞油仔啦.....平靚正.....其實一支都ok com用ga......

剛剛用左係3個鉸......雖然未比較過其他但都覺得好好而且好順.
ben 發表於 26/11/2007 13:17:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我隻technium今年1月打散過,抹完呢隻daiwa十蚊雞油之後就用到而家,平均一個月用呢隻鮫8-10次到!到今日都係咁順!要方便嘅,就用呢隻啦!
傻仔倫. 發表於 26/11/2007 13:24:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
想問下 d油 加係 隻絞既咩位置? 唔該各位師兄 !!
如果有埋圖睇就仲好了
 樓主| leoncody2639 發表於 26/11/2007 22:01:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 傻仔倫. 於 2007-11-26 13:24 發表
想問下 d油 加係 隻絞既咩位置? 唔該各位師兄 !!
如果有埋圖睇就仲好了

C兄隻隻絞都係加油在會動的位置便可,除非你要把整隻絞打散來大清洗再加油姐........
raypin 發表於 1/1/2008 01:51:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 1# 的帖子

各位﹕以下係我些少意見....
偈油同雪油唔同....

偈油係機械在高速運行時由油泵帶動供給各密封機械組件供潤滑....在運行當中提供無間斷式潤滑....例如汽車往復式組件....3

而雪油係固態....特性係在固定裝置中提供定點潤滑....特別係運行時會有丁點溶解液化.....故特別適合啤令使用....3

由於兩種原料特性唔同...所以唔可以混為一談....3

而十狂師兄既建議非唔可行...不過使用時要非常注意份量...因為啤令在經過偈油洗滌之後會帶走原啤令珠上之雪油....因為啤令珠好細...故就算在啤一轉可能已轉動十數次至百次....7

(因為啤令軸心係由十數至幾十顆小珠組成)當長期使用後有可能導致啤令因為雪油干涸而增加啤令珠與啤令珠軸心內壁的磨擦....7 而令啤令珠磨蝕.....

..........所以釣魚用具使用偈油....如非對原料有深厚認識...切勿胡亂嘗試.........

.................如有錯誤請各位修正......勿怪.....
峰仔 發表於 6/1/2008 14:14:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喂喂喂!!~~我有個澳洲釣魚朋友加有個係外國釣魚的朋友都話外國有好多釣友都係用偈油加落隻攪度~
加左,又真係very好用wo........