搜索

加小小落隻絞,暢順無比!

樓主| leoncody2639 發表於 22/11/2007 14:07:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

唔知點解雪油混入偈油後雪油會稀左,反而容昜滲入bearing及齒輪,而且會鎖住d偈油不昜流失,(除非偈油落得太多!)
eto'o 發表於 22/11/2007 15:43:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2007-11-22 14:07 發表

唔知點解雪油混入偈油後雪油會稀左,反而容昜滲入bearing及齒輪,而且會鎖住d偈油不昜流失,(除非偈油落得太多!)

師兄,咪反啦,密度唔同,形態唔同點溝埋一齊呀。

評分

參與人數 1威望值 +50 收起 理由
松田先生 + 50 我好贊同!!

查看全部評分

松田先生 發表於 22/11/2007 16:01:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2007-11-22 14:07 發表

師兄~
我非常欣賞同尊重你對事物嘅研究態度,但測試過後嘅答案,如果可行嘅話,當然開心啦,但假如失敗嘅話,就會損失心愛魚絞,與其係咁...倒不如買d魚絞專用嘅潤滑油,加上價錢又唔係貴,十幾蚊就有支~細細支又方便存放!!
(以上只係小弟個人意見,如有得罪之處,請多多見諒。)
alex_dick 發表於 23/11/2007 18:33:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 eto'o 於 2007-11-22 15:43 發表

師兄,咪反啦,密度唔同,形態唔同點溝埋一齊呀。

我諗佢吾系玩喎
我都試過溝尼用 (不過溝既野吾同)
咁溝發會解決到張住既問題
我覺得正過系發xx買個支平價Daiwa油
alex_dick 發表於 23/11/2007 20:36:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2007-11-22 16:01 發表

師兄~
我非常欣賞同尊重你對事物嘅研究態度,但測試過後嘅答案,如果可行嘅話,當然開心啦,但假如失敗嘅話,就會損失心愛魚絞,與其係咁...倒不如買d魚絞專用嘅潤滑油,加上價錢又唔係貴,十幾蚊就有支~細細支又方便存放!!
(以上 ...

個人睇發有D吾同
如果一個人無左冒險既精神又點可以成功同得出結果呢~~?
先生你所做的筏竿做得這美麗
應該都吾系一次就做成功
我相信先生你乜失敗過多次同損失了不金錢同時間得來的
我覺得這種冒險精神在DIY這個世界一定吾小得
再講我諗無人會用隻半萬既攪來做第一次實驗瓜~~hehe

最初我都覺得樓主個標題好似講得大左D
後來睇完之後就知佢點解話會順咁多
再睇佢話用兩溝油就肯定樓主和我之前預到既問題一樣
我覺得攪裡面只用一種濃度既油系吾夠既
但我尼D窮鬼又無錢買出面D可能8,9拾一支或百幾二百既油來試(平個D都試過但都不滿意)
咁為有自己想辦法,我覺得左金錢不足既情況下兩溝油系可行既
至於點溝同用乜野油溝就要試過先知
我諗樓主都系想分享下自己的小小成果,應該吾系,係到玩既

以上系小的小小既睇發,如果有得失之處請見諒~~!

評分

參與人數 1威望值 +20 金幣 +20 收起 理由
松田先生 + 20 + 20 欣賞分~

查看全部評分

DriftsinkAngler 發表於 23/11/2007 21:04:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我之前都測試過咁用, 都ok喎  5-6年喪釣都冇問題!

只是亂離的經驗, 冇科學數據, 唔啱勿插

松田先生 發表於 23/11/2007 21:15:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2007-11-23 20:36 發表

個人睇發有D吾同
如果一個人無左冒險既精神又點可以成功同得出結果呢~~?
先生你所做的筏竿做得這美麗
應該都吾系一次就做成功
我相信先生你乜失敗過多次同損失了不金錢同時間得來的
我覺得這種冒險精神在DIY這個 ...

師兄~

每個人都有自己個人見解係好正常嘅,只要大家以互相尊重嘅態度去對話就可以啦~
我好欣賞你嘅坦白,就算大家見解有d唔同,都係一種種好好嘅交流方式!!

多謝你~

pasusu 發表於 23/11/2007 21:23:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我個餅仔絞呢排加左d模型摩打雪油再加左DriftsinkAngler版大比我既汽車偈油
發覺比是但用一樣都要順
alex_dick 發表於 23/11/2007 21:23:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2007-11-23 21:15 發表

師兄~

每個人都有自己個人見解係好正常嘅,只要大家以互相尊重嘅態度去對話就可以啦~
我好欣賞你嘅埋白,就算見解有d唔同,都係一種種好好嘅交流方式!!

多謝你~ ...

謝謝先生理解
有交流先有進步馬:70
松田先生 發表於 23/11/2007 21:33:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2007-11-23 21:23 發表

謝謝先生理解
有交流先有進步馬:70

唔駛客氣~

大家理性討論&交流嘛~