搜索

加小小落隻絞,暢順無比!

樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 16:14:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 魚骨頭 於 2007-11-15 13:44 發表
同意師兄所講但有一點要記住一定要去一次釣魚就加一次油比隻攪,
一失油d啤玲就生秀,因保養問題所以d廠商用雪油,雪油特性係比機
油穩定既.

我用兩三次才加都沒問題!
helloboyfl 發表於 15/11/2007 23:10:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2007-11-15 16:11 發表

係!又買支試試先,反正果支都比輪光晒!

記住買銀色(金蓋)果隻呀
 樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 23:32:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 helloboyfl 於 2007-11-15 23:10 發表

哦!美浮1號,謝謝!
 樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 23:35:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 helloboyfl 於 2007-11-15 23:10 發表

落小小雪油落d機油度溶左之後重正!
tvb-123 發表於 21/11/2007 22:40:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 魚骨頭 於 2007-11-15 13:44 發表
同意師兄所講但有一點要記住一定要去一次釣魚就加一次油比隻攪,
一失油d啤玲就生秀,因保養問題所以d廠商用雪油,雪油特性係比機
油穩定既.

好同意C兄所講, 偈油有不同的度數, 給不同的地方用, 其用途:
1. 清潔
2. 封密
3. 潤滑
4. 冷卻
5. 防秀
雪油亦是偈油的一種, 大家想想魚絞內應該用什麼偈油來保護, 我想雪油是最適當, 所以釣具生產商都是落雪油的.
woofish 發表於 22/11/2007 11:27:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你都痴線嘅,汽油引擎行得最慢都講緊二千至三千轉啦,你隻攪仔中左條咩魚呀,個轉數去到二,三千轉你隻攪都解左體啦,好心你都系去買D靚小小嘅雪油黎用算啦.
師兄~
就算問題正確與否都好,大家應該以互相尊重嘅對話去交流,本人作為版主,都要公平處理!!
松田

評分

參與人數 1威望值 -2 金幣 -2 收起 理由
松田先生 -2 -2 違反網站規則,言詞挑釁!!!!!!

查看全部評分

松田先生 發表於 22/11/2007 12:40:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 woofish 於 2007-11-22 11:27 發表
你都痴線嘅,汽油引擎行得最慢都講緊二千至三千轉啦,你隻攪仔中左條咩魚呀,個轉數去到二,三千轉你隻攪都解左體啦,好心你都系去買D靚小小嘅雪油黎用算啦. ...

呢位師兄唔駛咁勞氣 ,平常心d交流下就可以啦,呢d小問題嚟姐~
假如你有好嘅心得~歡迎你都提出嚟分亨下呀~
ben 發表於 22/11/2007 13:00:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢d汔車用嘅偈油個黏度會好高,用係魚鮫度反而會加大咗過阻力變得唔順....
daiwa有支鮫油都係幾蚊支,用呢d好過啦.....

評分

參與人數 8威望值 +288 金幣 +130 收起 理由
TEN69 + 25 + 25 我好贊同!!
zero2007 + 25 我好贊同!!
panda + 49 我好贊同!!
naobao + 50 果然行家!!
eto'o + 20 + 10 有見地
coolfire + 50 + 50 我好贊同!!
松田先生 + 20 + 20 我好贊同!!
三師兄 + 49 + 25 我好贊同!!

查看全部評分

樓主| leoncody2639 發表於 22/11/2007 13:51:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ben 於 2007-11-22 13:00 發表
呢d汔車用嘅偈油個黏度會好高,用係魚鮫度反而會加大咗過阻力變得唔順....
daiwa有支鮫油都係幾蚊支,用呢d好過啦.....

本人經各種絞測試及多次使用後得出結果(測試的魚絞有S牌ELF,TWINPOWER,NASCI,NAVI pg,AERNOS XT,D牌KlX,4000J,PENN750s,Ryobi8000vi)

偈油只是少許黏度又不快乾但齒輪沒動時會慢慢流失,而雪油黏度很高不宜落得太多否則阻力很大但不昜流失而且清洗麻煩,而S牌及D牌所出噴出式潤滑油又太快乾,所以本人研究所得最好先塗上溥溥雪油,再加些偈油,會比較順滑耐用,而又不會快乾及流失!
eto'o 發表於 22/11/2007 13:56:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2007-11-22 13:51 發表

本人經各種絞測試及多次使用後得出結果(測試的魚絞有S牌ELF,TWINPOWER,NASCI,NAVI pg,AERNOS XT,D牌KlX,4000J,PENN750s,Ryobi8000vi)

偈油只是少許黏度又不快乾但齒輪沒動時會慢慢流失,而雪油黏度很高不宜落得太 ...

咁做d雪油會唔會隔住d偈油,令到偈油潤唔到d齒輪、bearing 呢?