搜索

加小小落隻絞,暢順無比!

leoncody2639 發表於 15/11/2007 04:02:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
有個做車房釣友介紹我,如果隻绞唔太順,叫我加小小汽油引擎機油,佢重介紹我用這隻最好Shell Helix Ultra 5W-40機油,於買左支1升試試,嗶.......試左隻 SHIMANO AERNOS XT 絞,我還以為拿錯左隻TIWNPOWER出來,順到好似用梗d頂級絞,跟手拿起支油看看後面有乜作用,原來此油是針對高速行車,低溫起動,經常起動,經常停車開車的磨損而增強保護,唔怪得佢介紹我用,值得使用,試過保証你地話正!
tung2424 發表於 15/11/2007 09:02:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
傻仔倫. 發表於 15/11/2007 09:51:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
但係會唔會傷隻紋ga?
helloboyfl 發表於 15/11/2007 10:15:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我攪得無比no. 1 好過佢好多.
TEN69 發表於 15/11/2007 10:47:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
本人對汽車偈油有以下見解:

1. 汽車偈油是用大量浸著引擎運行,所以可以減低溫又能有潤滑作用。
2. 魚較如果用偈油會有機會在魚鉸邊流走,就失去潤滑作用。偈油亦並非浸著魚鉸的齒輪運行,可能發揮不到偈油的好處。
3. 所有流質油加入魚鉸都會暢順一點,是因為浠式了魚鉸本身的雪油所導致。

以上只是本人的見解,如有本任錯漏請各位師兄見諒!
csho168 發表於 15/11/2007 11:20:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2007-11-15 10:47 發表
本人對汽車偈油有以下見解:

1. 汽車偈油是用大量浸著引擎運行,所以可以減低溫又能有潤滑作用。
2. 魚較如果用偈油會有機會在魚鉸邊流走,就失去潤滑作用。偈油亦並非浸著魚鉸的齒輪運行,可能發揮不到偈油的好處。
3. 所 ...

但係汽車偈油o係有個特性,就係會係金屬表面依附著一層薄膜,
而呢層薄膜就係用黎潤滑作用, 當然太耐就一定會無左啦!
所以,如果間唔中加少少落去隻鉸到,就可以保持隻鉸o既暢順到啦!
魚骨頭 發表於 15/11/2007 13:44:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #7 csho168 的帖子

同意師兄所講但有一點要記住一定要去一次釣魚就加一次油比隻攪,
一失油d啤玲就生秀,因保養問題所以d廠商用雪油,雪油特性係比機
油穩定既.
 樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 16:08:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ncc 於 2007-11-15 04:25 發表
一公升, 分d 比大家啦

看來我又要買多一支,成幾十人一人倒杯無晒!
本身一升用唔完,所以分d比人,誰知個個話正,個個走來倒些,分下分下剩番0.1公升!

我都想分d比你地用,現在支油剛剛比人輪完大米來!慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘.......
 樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 16:09:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 傻仔倫. 於 2007-11-15 09:51 發表
但係會唔會傷隻紋ga?

唔會!反而保護隻絞!
 樓主| leoncody2639 發表於 15/11/2007 16:11:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 helloboyfl 於 2007-11-15 10:15 發表
我攪得無比no. 1 好過佢好多.

係!又買支試試先,反正果支都比輪光晒!