搜索

[釣組] 我想問釣黑沙立既方法....?

樓主| 偉~ 發表於 12/2/2009 22:21:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
16# RCL

唔好意思小弟都有個問題想問 , GTR應該是一個會沈的浮波 , 咁支浮針咪會比佢帶左落水裹?定係用同一個B數等佢地同時浮起呢?
小弟唔識二段釣組 , 請勿見怪 ...
街飛 發表於 2009-2-12 21:36

當初我都好似師兄你咁諗....
不過最近睇過另一個師兄既全層釣法....
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=30368&extra=&page=1
發現原來 0 號浮波都唔係全下沉呢....
而且今次講緊既二段浮子GTR 都只係一個助投既角色....
用有B數既丹錐型其實都冇問題....
不過就怕出線冇咁暢順....
其實我自己覺得用外掛型浮波都可以....

話時話今日我行開買野....
見到有一組野同呢個釣組係剛剛相反....
上面用類似阿達利浮子既野...
下面就用一粒類似 GTR 既水中....
不過價錢一D都唔平....
最重要控制唔好既話....
我最怕就係掛底斷埋個水中....
RCL 發表於 12/2/2009 23:34:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
吾....睇完都係有少少唔明..
或者假設性一點吧....
水面至水底平衡深波有十呎....
咁師兄通常會set幾多呎子線....?
同埋呢一個釣組應該係冇線檔的....係唔係噢..
因為我見你用兩個保險擋set左個範圍俾浮標....
咁個 ...
偉~ 發表於 2009-2-12 19:57

個GTR係用M0,浮水嘅。文字真係好難說清楚,不如用個圖解釋釣棚同母綫、子綫嘅關係:

釣黑沙嘅話我通常都用9呎子綫,可以飄D又唔太長,浮針之上嘅卡拉棒就視釣棚要幾深同流速幾快而定......

至于果枝夜用裝,係在浮針頂用手工鑽個洞,插枝膠棒,然後剪一段彈性熒光管(各釣魚鋪有售,其中有一隻size剛剛好套住2.9mm果隻熒光棒)套上去,用3M快乾膠水黐住.......

其實我果隻GTR係大陸A貨,羅湖賣人民幣25蚊,浮針5蚊港銀,應該同你果2枝同一間鋪買,所以......都好底玩!!
RCL 發表於 12/2/2009 23:38:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
16# RCL

唔好意思小弟都有個問題想問 , GTR應該是一個會沈的浮波 , 咁支浮針咪會比佢帶左落水裹?定係用同一個B數等佢地同時浮起呢?
小弟唔識二段釣組 , 請勿見怪 ...
街飛 發表於 2009-2-12 21:36

好似偉C兄咁講,GTR係有浮嘅......
 樓主| 偉~ 發表於 12/2/2009 23:50:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個GTR係用M0,浮水嘅。文字真係好難說清楚,不如用個圖解釋釣棚同母綫、子綫嘅關係:

釣黑沙嘅話我通常都用9呎子綫,可以飄D又唔太長,浮針之上嘅卡拉棒就視釣棚要幾深同流速幾快而定......

至于果 ...
RCL 發表於 2009-2-12 23:34

吾....就咁睇同用單一既長標效果差唔多..
不過真係要聽日試下實戰先知道效果如何....
枝泥猛標我個邊貴你三蚊枝呢....
同埋我想搵你枝標個插座都冇....
而家個隻係全膠..頂住先..
我或者會捨棄GTR用中通棒代替....
浮游磯釣真係包羅萬有....
RCL 發表於 13/2/2009 00:04:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
吾....就咁睇同用單一既長標效果差唔多..
不過真係要聽日試下實戰先知道效果如何....
枝泥猛標我個邊貴你三蚊枝呢....
同埋我想搵你枝標個插座都冇....
而家個隻係全膠..頂住先..
我或者會捨棄GTR用中通棒代替....
...
偉~ 發表於 2009-2-12 23:50

哦,長標反映釣組嘅狀況無枝針咁明顯呢......
 樓主| 偉~ 發表於 13/2/2009 12:53:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哦,長標反映釣組嘅狀況無枝針咁明顯呢......
RCL 發表於 2009-2-13 00:04

今日試釣算係失敗左....
八點鐘釣至十一點鐘都只係得條梳羅仔....
其實本身想釣晨光水個轉博一博....
不過最終訓晏左....

唔打粉..用紅蟲釣..
地點係屯門碼頭釣魚台....
平時夜晚係同一個位都有石狗仔玩下..
今朝早都算水靜河飛....
因為個標插座係全膠造....
我發現個釣組好唔順暢....
最終係 SET 左固定釣組....
不過又發現個 GTR 好貼近枝標....
全個過程只係見過一次沉到唔見左枝標....
不過個一下太快....標既靈敏度可能俾我想像中強..
結果當然係抽空氣吧....

重有一個問題係....
唔知係唔係因為個標座唔太順既問題....
我經常性係見到枝標唔去但係個 GTR 過左枝標頭....
跟住我為有帶竿令到個釣組直返....
但係可能因為唔太熟習既關係....
每次都係拉到個 GTR 去返枝標到....
但係枝標唔會沉啵....@_@"
枝標本身係 3B..而我用左粒 3B夾鉛....
或許有機會係枝標唔止 3B....
不過都見冇咩魚搞..都係收工返屋企...
 樓主| 偉~ 發表於 13/2/2009 16:02:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

差d講漏左d野....
係行緊去釣魚個陣時見到有架大船係度鐮魚....
釣到九點幾十點個陣時....
見到個海對出少少好似有d紅....
岩岩睇返好似話有紅潮....
詳情可以睇....http://hk.news.yahoo.com/article/080411/3/6ddv.html
如果想知道多d關於紅潮既野....
都可以睇呢個網站了解一下....http://www.hkredtide.org/big5/index.asp
RCL 發表於 13/2/2009 19:34:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今日試釣算係失敗左....
八點鐘釣至十一點鐘都只係得條梳羅仔....
其實本身想釣晨光水個轉博一博....
不過最終訓晏左....

唔打粉..用紅蟲釣..
地點係屯門碼頭釣魚台....
平時夜晚係同一個位都有石狗仔玩下..
今朝 ...
偉~ 發表於 2009-2-13 12:53

我初初都係用全隻橡皮果種,用係上黎仲簡單D,不過子綫就容易被弄傷。釣組就咁set:

C兄嘅釣組唔順,是指什么呢?不如post上黎研究下......
- 另外GTR同浮針嘅距離係應該可以調整.......如果落水後GTR同浮針一直都好近,可能係無流嘅關係。
- 枝浮針唔去但GTR越走越遠係正常有流時嘅現象......因為GTR比浮針乘流,或面流同底流唔同。間唔中拉番直個釣組,順便晃下餌就得......
- 如果拉直釣組時,枝浮針唔會沉,可能係浮力太大。我絕大部分時間都係用C兄你果枝8蚊嘅2B浮針。其實呢D貨仔都唔慌會準,都係靠自己試試下......

C兄玩多1、2次就熟能生巧啦!!
 樓主| 偉~ 發表於 13/2/2009 21:18:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我初初都係用全隻橡皮果種,用係上黎仲簡單D,不過子綫就容易被弄傷。釣組就咁set:

C兄嘅釣組唔順,是指什么呢?不如post上黎研究下......
- 另外GTR同浮針嘅距離係應該可以調整.......如果落水後GTR同浮 ...
RCL 發表於 2009-2-13 19:34

個釣組今日我就係咁set呢....
不過成個釣組都冇落過擋珠....
我諗應該都唔會影響既....

就係呢種膠型既浮標插座....
不過我成日覺得抽多兩抽同埋浸得海水多....
都好容易拎到d膠老化....
如果有鐵既話應該會出絲順d....

同埋我自己d主線都三號起步....
唔多唔少都會影響出絲流暢度....
又或者今日set得太深同埋真係枝標浮力過大自己唔知....
不過今日個釣場狀態咁....
試唔到都真係唔出奇....
不過玩呢個二段釣組首先要唔理世族既眼光....
我相信今日好多人都當我唔識玩....
不過唔緊要..少見多怪..哈哈
街飛 發表於 13/2/2009 21:44:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
23# RCL

我明白晒喇!唔該晒 偉C兄 , RCL C兄! 等我星期日去試下先! 不過未買到浮的GTR , 我諗住試下外掛式浮波 , 試下出絲順唔順先!