搜索

[釣組] 我想問釣黑沙立既方法....?

偉~ 發表於 9/2/2009 22:28:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

咁多位師兄師姊好....
最近見咁多位都經常釣到黑沙立....
首先係度恭喜晒大家先....
不過小弟技術未精....
未曾釣過黑沙立呢....
現在想知道有什麼地方要特別注意呢....

例如釣鉺..釣棚..時段..地點..
因為小弟好少打粉釣....
size對我黎講唔係咁重要....
如果可以提供埋釣點介紹....
而且係西水一帶就更加好吧....哈哈
RCL 發表於 10/2/2009 02:07:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁多位師兄師姊好....
最近見咁多位都經常釣到黑沙立....
首先係度恭喜晒大家先....
不過小弟技術未精....
未曾釣過黑沙立呢....
現在想知道有什麼地方要特別注意呢....

例如釣鉺..釣棚..時段..地點..
因為小弟好少 ...
偉~ 發表於 2009-2-9 22:28

偉C兄,我都係半桶水,唔介意嘅話大家分享下,希望多D C兄岀泥教下路......

只試過下邊幾招:

釣餌:南極蝦一定無問題,醃製蝦仁都試過中;青蟲用黎釣牛屎多,黑沙只中過手版
釣棚:“看釣場環境因素”這個答案一定無錯。但如果只計人工石墩,假設釣場夠深,我一般都是12-15呎,感覺呢個深度幾穩鎮。
時段:一般都說黑沙要有流才好釣。大嶼山、青山公路一帶流急,我一般都選轉流前後,除非正正死流。我釣夜水同晨光水中魚多,日水情況不清楚。吐露港一帶都係釣轉流,只試過日水同晨光水中魚,同時中魚時段都係無流或慢流,反而流比較快時都無魚訊,同一般嘅講法唔係好相同。
地點:科學園一定要試,因為實有黑沙。西水入冬後好靜,如果唔計較size,可以試下白芒內塘。果度成個內塘都係手版size或以下嘅黑沙、牛屎、黃腳,食得好精口,同時水靜河飛,有吐露港feel。水漲前后比較好釣。

打粉問題:沒試過唔打粉中黑沙。因為黑沙都是跟流而黎,走得亦快。無粉嘅話機會細好多。

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
tagtagtag + 80 原創內容!!

查看全部評分

peter1042 發表於 10/2/2009 13:25:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
@.@ 唔打粉中魚 真係幾難
 樓主| 偉~ 發表於 10/2/2009 13:35:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
@.@ 唔打粉中魚 真係幾難
peter1042 發表於 2009-2-10 13:25

或者我一開始學磯釣都係唔打粉吧....
除左坐艇同搭遠程車會考慮打粉....
係屋企下面(屯門碼頭)我都唔會選擇打粉....
而且打左粉都唔代表一定有魚....
 樓主| 偉~ 發表於 10/2/2009 13:49:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
偉C兄,我都係半桶水,唔介意嘅話大家分享下,希望多D C兄岀泥教下路......

只試過下邊幾招:

釣餌:南極蝦一定無問題,醃製蝦仁都試過中;青蟲用黎釣牛屎多,黑沙只中過手版
釣棚:“看釣場環境因素”這個答案 ...
RCL 發表於 2009-2-10 02:07

之前見過有d師兄話個釣組要比較飄....
但係我自己又好似做唔到飄個種感覺....
另外想問問師兄上次中黑沙係釣幾多竿水出....?
同埋用邊隻誘鉺粉....?
可惜我太懶了..如果唔係我都想去科學園同白芒個d地方行下..-_-"
7-UP 發表於 10/2/2009 13:57:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黄金海岸 or 小攬一帶都ng錯
 樓主| 偉~ 發表於 10/2/2009 14:03:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黄金海岸 or 小攬一帶都ng錯
7-UP 發表於 2009-2-10 13:57

有冇話邊一個時段得食d....?
RCL 發表於 10/2/2009 23:07:34 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
之前見過有d師兄話個釣組要比較飄....
但係我自己又好似做唔到飄個種感覺....
另外想問問師兄上次中黑沙係釣幾多竿水出....?
同埋用邊隻誘鉺粉....?
可惜我太懶了..如果唔係我都想去科學園同白芒個d地方行下..-_-" ...
偉~ 發表於 2009-2-10 13:49

關于釣組飄(比如相對釣牛屎而言),我理解是夾鉛盡量少和輕,使子綫形成打斜角度較大,釣黑沙比較有利,我一般只鈎上用一粒夾鉛。日水可以看到波、標後子綫嘅角度,夜水則靠日水積纍嘅經驗(流速與用鉛嘅經驗)。當然流速比較快時,就多加1-2粒鉛使釣組不至于角度太大。跟黑沙比較,牛屎比較貼底,因此釣組相對要重一些,確保能到釣棚。一切我覺得都係相對的。

釣幾岀:都係以人工石墩而言......一般1.5-2竿岀都已經有15呎深。如果唔知道石墩對岀是什么底,釣1-2竿都比較保險。科學園則要釣岀D.......不過我都係試試下,未有什么心得。呢度好多C兄都釣好大條,希望也分享下心得......

誘餌粉:無固定......因為仲係試緊。最常用嘅包括:麥力、大物千又、大物黑鯛、Tsuriman嘅各种鱲粉......

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
tagtagtag + 80 鼓勵分!!

查看全部評分

樓主| 偉~ 發表於 10/2/2009 23:22:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
關于釣組飄(比如相對釣牛屎而言),我理解是夾鉛盡量少和輕,使子綫形成打斜角度較大,釣黑沙比較有利,我一般只鈎上用一粒夾鉛。日水可以看到波、標後子綫嘅角度,夜水則靠日水積纍嘅經驗(流速與用鉛嘅經驗)。 ...
RCL 發表於 2009-2-10 23:07

吾....我自己比較喜歡用兩粒夾鉛..
輕的一粒放係子線中間..
重的一粒放係中間既中間....
形成左有一半子線係飄既狀況....
另外想問問師兄會唔會較到有少少負浮力既狀況....?

聽人講過..黃腳食鉺最為精口..
我想問師兄你又覺唔覺....
因為我都只係釣過黃腳..牛屎..同絲立..
黑沙都好似釣過一次....
感覺走水比其他的強....
赤立,白立暫時都未見過....
有時我係度諗....
條魚係度試鉺....
含多兩含真係成隻難食蝦都甩埋出黎....
不過現實中就未曾試過....哈哈
RCL 發表於 11/2/2009 01:55:02 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
吾....我自己比較喜歡用兩粒夾鉛..
輕的一粒放係子線中間..
重的一粒放係中間既中間....
形成左有一半子線係飄既狀況....
另外想問問師兄會唔會較到有少少負浮力既狀況....?

聽人講過..黃腳食鉺最為精口..
我想問 ...
偉~ 發表於 2009-2-10 23:22

我想無話一定要用某種方法先釣到黑沙.......各施各法......無問題......最緊要試多D......同埋知道自己做緊o物!最終應該可以形成自己一套方法。

我無試過set到負浮力,最多將個浮標釣組調到殘存浮力非常低,或用唔頂口嘅2段釣組。

過斤黃腳未釣過,手版黃腳次次食到入釦,一D都唔精口,唔知點解??

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
tagtagtag + 50 我好贊同!!

查看全部評分