搜索

[釣組] 我想問釣黑沙立既方法....?

RCL 發表於 11/2/2009 02:19:04 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
10# RCL

......唔覺唔覺原來良版大比咗咁多分!!!真係慚愧慚愧......
 樓主| 偉~ 發表於 11/2/2009 10:13:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想無話一定要用某種方法先釣到黑沙.......各施各法......無問題......最緊要試多D......同埋知道自己做緊o物!最終應該可以形成自己一套方法。

我無試過set到負浮力,最多將個浮標釣組調到殘存浮力非常低,或用 ...
RCL 發表於 2009-2-11 01:55

唔頂口既兩段釣組....?
呢個我好有興趣....
我想問係唔係二段式浮波個d..
我通常好想釣立個時都係用長標....
不過最近枝標壯標大海....
好彩係壯標前一次釣到黃腳..
破左我釣唔到立魚兩個月既咀咒....
睇書其實講..黃腳..黑沙..牛屎..
都係屬於底棲..出現於沿海礁石區和沙泥質海底....
假如真係咁講既話..我釣組同釣法都冇問題..
只係彩數既問題..這一點我有些保留...
不過我留意到一樣比較奇怪既野....
去親科學園既師兄....
次次都係講釣到黑沙..鳥頭..同埋龜....
比較少講釣到其他既魚種....
peter1042 發表於 11/2/2009 13:36:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
科學園 岸邊/沙底 係人工做出黎既

甘雖然有一段日子

不過矛咩 陀地魚

釣果d都係 路經

所以好難有其他囉
RCL 發表於 11/2/2009 22:18:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔頂口既兩段釣組....?
呢個我好有興趣....
我想問係唔係二段式浮波個d..
我通常好想釣立個時都係用長標....
不過最近枝標壯標大海....
好彩係壯標前一次釣到黃腳..
破左我釣唔到立魚兩個月既咀咒....
睇書其實講.. ...
偉~ 發表於 2009-2-11 10:13

哈哈......2段釣組係看書同雜誌,即華少老闆果本學嘅......今季係科學園第一次用(GTR+浮針),因為果度D黑沙岀名精口.......超敏感,效果一流!!!簡直愛不惜手......依家係首選釣組,除非釣棚深過竿,或太遠看不見。

其實偉C兄嘅釣組釣倒黃腳,應該可以對付黑沙、絲鱲等.......如果近期只釣西水,真係會龜到七彩.....包括我都係咁

科學園除黑沙、烏頭外其實都有唔少其他魚,自己釣過嘅有絲鱲、黃尾池、海狼仔(也可能係竹簽,因為一上水未看清楚就斷子跌返落去)......可能大家釣到但唔攞岀黎講!?
 樓主| 偉~ 發表於 12/2/2009 00:44:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈......2段釣組係看書同雜誌,即華少老闆果本學嘅......今季係科學園第一次用(GTR+浮針),因為果度D黑沙岀名精口.......超敏感,效果一流!!!簡直愛不惜手......依家係首選釣組,除非釣棚深過竿,或太遠看 ...
RCL 發表於 2009-2-11 22:18

兩段浮子對應兩夾流可以發揮唔錯既表現....
同時小浮棒可提供敏感的魚訊....
在魚食鉺具戎心時作用顯著....
二段浮子是輔助浮波的釣法....
二段浮子的位置直接影響魚鉺在水裡的走向....
由於變化極大..不懂使用不如不用..
所有二段釣法下面的浮子都需要固定..
而且和上浮在保持一段距離才可發揮出其功能....
而且釣組到水段也必須拖直才可正確乖流..

以上資料係一本教學書搵出來的.....
因為我之前買個d無限放晒係公司....
但係又俾人裁左所以都唔會返去拎了..
GTR我重未認真去學習....
但係師兄我有一個問題....
點樣先可以知道情況係兩夾流....?

其實我對兩段浮波一直都好有興趣....
不過發現好多都唔可以插螢光棒....
之前都買左粒比較特別既....
但係自己都唔係好知點用....
放放下都差D唔記得自己買左....(我有儲波辟好..)
RCL 發表於 12/2/2009 12:18:46 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
兩段浮子對應兩夾流可以發揮唔錯既表現....
同時小浮棒可提供敏感的魚訊....
在魚食鉺具戎心時作用顯著....
二段浮子是輔助浮波的釣法....
二段浮子的位置直接影響魚鉺在水裡的走向....
由於變化極大..不懂使用不如 ...
偉~ 發表於 2009-2-12 00:44

2段釣組好多變化,復雜未學到,只用最簡單嘅先試試......

我用開嘅2段釣組如下。係呢副釣組係2段中嘅懶人釣組,因為對釣組設定同操控嘅要求都比較低......好適合新手用......
GTR嘅作用是:
1)助投
2)水平導管,岀綫比較順暢,降低阻力,即無咁頂口;

浮針嘅作用是:
1)顯示釣組是否張開。落水時浮針平臥水面,直到釣組張開時,浮針受力變成垂直。如果浮針一直不垂直,可能是釣棚過深,或有魚托餌黎食......有時底都可以唔試
2)顯示水下釣餌流向。有水流時,浮針會呈打斜狀態,越斜表示水流越强(亦表示釣組打斜嘅程度)......顯示水下釣餌流往那個方向。
3)如果面流跟底流流速、流向不一致,可以在GTR的流向、浮針的流向與傾斜方向看出来......這個在科學園就好明顯。
4)有時甚至會發現浮針突然改變傾斜方向,就是過D超精口嘅鱲魚係度搞搞震,成個人即刻醒曬!!

另外浮針座可以方便換不同嘅浮針,有無咁傷綫......同埋在綫上有少少遊動,就是在拋投時可以離開GTR遠D,唔會搞埋一舊。

呢個釣組仲有一個好處,就是隨時可以改短子綫黎釣水面魚,好似烏頭、老泥、池仔等,因為它夠曬敏感!!

係米好好玩呢!!!

夜水方面,我都揾唔到帶熒光棒嘅浮針,所以用最平嘅浮針DIY咗個夜用裝......搞掂!!
[localimg=180,135]3[/localimg]

評分

參與人數 3金幣 +150 收起 理由
呵嚦 + 50 精品文章
tagtagtag + 50 精品文章!!
偉~ + 50 精品文章!!

查看全部評分

樓主| 偉~ 發表於 12/2/2009 13:01:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝師兄既用心教導先....
不過我有少少問題....
主線係唔係用返普通個d主線就得....
即係半浮沉個d普通磯線....
另外見你個釣組沒有子線的....
GTR係一個助投作用....
即係我用 0 號都應該冇問題....
浮針我見你用個D係 2B....
假如水深係十呎既話....
正常流速既話係唔係都係SET返十呎至十二呎子....?
同埋係唔係都要落返夾鉛係子線度....
因為第一次接觸這種釣組....
所以問左比較多既問題....
希望師兄唔好介意....
RCL 發表於 12/2/2009 14:08:56 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
多謝師兄既用心教導先....
不過我有少少問題....
主線係唔係用返普通個d主線就得....
即係半浮沉個d普通磯線....
另外見你個釣組沒有子線的....
GTR係一個助投作用....
即係我用 0 號都應該冇問題....
浮針我見你用 ...
偉~ 發表於 2009-2-12 13:01

偉C兄多謝先!教真係唔敢....我都係看書之後試試下咁咋......

我想2段最好用全浮綫,因為半沉或全層綫會給釣組造成不必要的拉力,影響敏感度。釣組應該有令圈同子綫,我偸懶所以沒有全部綁好,相中果條其實係子綫來嘅^^

GTR可以用任何有一定自重嘅浮波替代,不過岀綫可能無GTR咁順呢......

至于釣棚(唔係浮針到鈎長度,係水面到鈎深度)......書上說50%到90%深度都可以。我自己一般都是這個範圍,水溫低魚活性不高就貼底D。如果想同時釣埋牛市就要90%深。當然誘餌粉嘅比重都要配合......
 樓主| 偉~ 發表於 12/2/2009 19:57:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
偉C兄多謝先!教真係唔敢....我都係看書之後試試下咁咋......

我想2段最好用全浮綫,因為半沉或全層綫會給釣組造成不必要的拉力,影響敏感度。釣組應該有令圈同子綫,我偸懶所以沒有全部綁好,相中果條其實係子綫 ...
RCL 發表於 2009-2-12 14:08

吾....睇完都係有少少唔明..
或者假設性一點吧....
水面至水底平衡深波有十呎....
咁師兄通常會set幾多呎子線....?
同埋呢一個釣組應該係冇線檔的....係唔係噢..
因為我見你用兩個保險擋set左個範圍俾浮標....
咁個度基本上應該已經係設定左某一個深度....
同埋玩呢種釣組應該唔需要太多既虛線....
因為浮標與GTR個度本身應該有一定既虛線....
唔知我既理解有冇問題呢....
睇魚訊最主要都係靠觀察浮標....

今日買晒架生諗住出發練習下....
點知撞到個老友傾傾下太陽已經落左山....
為有聽日先去練習吧....
我想問師兄你點 DIY 枝標插到螢光棒....
係唔係自己鑽個窿係上面呢....?

其實自己一向都偏愛用2B系列既野....
之前枝K字既鱗壯身大海....
覺得枝鱗日水夜水釣立都有唔錯表現....
好可惜想搵返 2B都搵唔返....
今日咁岩俾我撞到枝2B標....
不過真係好貴..如果用呢種阿達利標可以有唔錯表現既話....
相信日後都可以慳返唔少錢....

街飛 發表於 12/2/2009 21:36:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
16# RCL

唔好意思小弟都有個問題想問 , GTR應該是一個會沈的浮波 , 咁支浮針咪會比佢帶左落水裹?定係用同一個B數等佢地同時浮起呢?
小弟唔識二段釣組 , 請勿見怪