搜索

[釣餌] 蝦仁醃製

clwong0606 發表於 4/7/2008 00:19:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
有 d friend 叫我分享下點樣醃製蝦仁 ~

其實一般係街市都會經常買到 d 十幾蚊斤嘅死蝦
我自己就比較喜歡買 1) 紅蝦 or 2)赤米
紅蝦一般就大隻 d , 而赤米就細隻 d , 不過赤米size就平均d 而且醃完就煙韌 d
不過各位師兄都知, 有 d 魚就 like 大口d 餌, 有 d 就 like 細 d ~~

至於醃製方法, 我參考過幾位前輩做法 ~ 就歸納左以下做法 :

是次示範 係2斤半紅蝦

1. 先將蝦剝殼, 取肉, 再將蝦仁鋪係報紙上, 用報紙索走蝦仁表面水份
(唔係好似張相咁用一張報紙, 最好將本 "招工" 係中間打開放蝦仁夾實索水, 咁上下兩邊都可以索, 一轉30分鐘), 反覆用報紙索水 2, 3轉
2. 之後就將d 蝦仁用容器裝起加大量砂糖攪拌, 砂糖可以再將蝦仁嘅深層水份抽出
3. 加大量砂糖攪拌, 隔一陣水份已經被抽出, 用保鮮紙包起放入雪櫃醃一晚, 等砂糖盡量抽出水份
4. 醃左一晚之後, 將蝦仁取出, 剩低嘅"蝦汁" 我會用樽裝起
5. 重覆步驟2-4 三次, 之後用高濃度米酒(有師兄用花雕)代替砂糖重覆步驟2-4 一次, 再用砂糖重覆步驟2-4 一次, 加入2茶匙味精撈抣就可以 (有師兄分析用味精可以提高魚嘅食慾)
6. 再用存氣膠盒存放蝦仁入雪櫃備用 ~ 而我亦將"蝦汁"入樽備用 ~ 用來撈誘餌増加黏度同味道

** 不過小弟有時懶就省卻左第一步, 將蝦剝完殼就撈砂糖, 撈多轉就算 ~

注意 :
1. 買蝦時就唔好貪平(雖然我地係)間硬買d太死太梅嘅蝦, 醃左都冇用
2. 落糖唔好慳, 盡量落多d 先可以抽水, 落一浸蓋面, 撈一次再落一浸再撈就 ok ~因為d糖多先索到d 水
3. 醃左一晚將d 蝦仁夾出來嘅時候, 最好係逐隻夾出來, 再係隻碗邊度 "hi" 下兩面d 汁先再放入第二隻碗, 一來d蝦仁乾身d先再受第二輪嘅抽水, 二來可以保留多d蝦汁
4. 攞出去用就預計用幾多帶幾多, 尤其冇冰箱, 免得變壞
5. 步驟的確多, 不過每口餌都係戰士, 整好d 都無可厚非, 所以反正咁多步驟, 所以一次整就整多d, 因為一斤蝦起出來嘅蝦仁係好少 (圖6果一盒就剛剛2斤半, 冇收埋)

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 6金幣 +314 收起 理由
wesleyfung + 20 thx bro!!!!
水馬騮 + 25 寫個強字!!
TEN69 + 100 精品文章!!
飄飄然 + 100 圖文並茂!!
kennyko + 49 精品文章!!
mo1209 + 20 我好欣賞!!

查看全部評分

Colin 發表於 4/7/2008 00:54:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
之前我爬舊文見到有師兄係話用SALT 黎谷D水出黎, 再用糖將蝦收水GA.....
係我記錯左, 但係兩個方法都得~superkao11^

我岩岩整左廿蚊蝦打算釣~superkao16^

但想問問 1) 紅蝦 or 2)赤米 條屍係點樣GA? 因為少跟阿媽去街市....

同埋想問問你第3張圖係D蝦出既汁黎GE?
 樓主| clwong0606 發表於 4/7/2008 01:10:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 沙發 Colin 的帖子

之前係有師兄建議用SALT 黎谷D水出黎, 不過我試過效果唔係咁好, 用砂糖好d
你睇圖3 就知 ~ 果d 就係D蝦抽出黎嘅汁,
圖4 右手邊成碗都係"瓊"出黎嘅汁 ~
圙7 都睇到紅蝦同赤米兩種蝦仁 放糖之後抽出黎嘅汁

至於紅蝦同赤米條屍係點樣 ~ 我影左再 upload
可以講一講, 赤米d 色有d 棗紅, 蝦殼比較硬 細隻 d ~ 而紅蝦d 色就 橙紅d 大隻d

billychan246 發表於 4/7/2008 09:54:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
簡單d講,整乾水,用沙糖奄佢,跟住分開蝦同水,再用酒同味精再奄,跟住又分開蝦同水!係咪咁就可以!!
mo1209 發表於 4/7/2008 10:05:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
估唔到原來"蝦汁"可以留返黎用來撈誘餌増加黏度同味道, 真係現家先知,
我次次都唔要的.... -.-
我多數用基圍蝦黎醃製, 不過好衰.. 醃左, 放入冰箱, 拎出黎用時, d 蝦有d 梅,

花雕... 我都有用過..不過俾屋企人少..... 話d 花雕都唔平...哈哈~ 可能我落得太多
 樓主| clwong0606 發表於 4/7/2008 11:23:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 地板 billychan246 的帖子

簡單d講 :
整乾水,(用沙糖奄佢,跟住分開蝦同水) x 3次
再用酒奄,跟住分開蝦同水
再用沙糖奄佢,跟住又分開蝦同水!再落味精 就可以!!
 樓主| clwong0606 發表於 4/7/2008 11:38:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 5樓 mo1209 的帖子

因為d "蝦汁" 有糖水増加黏度, 而同糖+酒就増加味道 ^^
基圍蝦 就比較貴, 我都未試過 ~ 不過你d蝦 "梅" 嘅原因反而可能係醃左放入冰箱, 因為你雪到結冰, d 水份結冰無形中撐開 d 蝦肉纖維, 咁佢一溶雪就 又"泡" 又"梅" ~
其實 d蝦 用糖醃過已經有防腐作用, 放入雪櫃已經 ok ~ ^^
花雕的確唔平, 花雕都係高濃度酒精, 所以我轉用高濃度米酒(e.g. 三蒸米酒), 一來夠平, 二來有用過非常得食, 係蚊洲同一個位, 有用有得起魚, 冇用冇得起咁滯 ~ so 用高濃度米酒都 ok !! ^^
mickyliu 發表於 4/7/2008 11:52:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用黎炒旦,做餸應該好好食,好入味
kennyko 發表於 4/7/2008 12:17:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
上次我用你d蝦仁都中左兩條斤幾倒甲矢!! 哈哈
water1208 發表於 4/7/2008 12:47:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thx c兄....今晚試下先....我次次都係用salt炸...貪快~