搜索

[其他] 想買冰箱2.5或3倍邊隻好呢?

yamamoto 發表於 27/3/2008 13:51:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

真空 = 指隔熱物料
    用作冰箱內膽同外殼中間的隔熱物質。
1     一般普通平價冰箱會用空氣做隔熱層,積係乜野都冇空心果種。
2    其次最常用又最好用隔熱層係發泡膠或膨漲膠有的用玻璃棉,優點耐用。
3    如果最佳保溫物質應該係真空界面,方法係將隔層內空氣抽出形成真空面,
      如果將一個冰箱六面隔層都抽成真空就等於六面真空喇!但如果夾口漏氣的話,
      空氣一旦進入夾層這樣冰箱就會完蛋了!
 樓主| 06wilson 發表於 27/3/2008 13:55:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 30# 的帖子

小魚兒c兄,多謝你的寶貴意見,我會考慮考慮
最強幻象 發表於 27/3/2008 13:59:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小魚兒 於 2008-3-27 01:23 PM 發表 
軟冰袋其實好好用架.....又輕, 閒釣真係一流!

其實我都想買返個...又輕...
 樓主| 06wilson 發表於 27/3/2008 14:01:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 35# 的帖子

你用緊個隻有幾重,幾多倍保冷同幾多升ar
helloboyfl 發表於 27/3/2008 14:29:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 06wilson 於 2008-3-27 14:01 發表
你用緊個隻有幾重,幾多倍保冷同幾多升ar
我用緊承承介紹果隻, 貪佢平. 不過佢比daiwa "橫" 似長方形, 而daiwa就係舊磚, 放車仔上面會好拎dd.
alex_dick 發表於 27/3/2008 14:35:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小魚兒 於 2008-3-27 13:09 發表

咁當然Daiwa 好啦, 唉.......呢鑊嘢....真係諗起都覺得自己以前好天真.....仲有D 傻.....!

賣左兩隻Daiwa 嘅錢緊緊夠買兩隻Ryobi, 我兩隻Daiwa 九成幾新架, 你話我幾白痴!

D 人話Ryobi 好嘛, 我咪諗住換左佢囉!! ...

O......咁我明啦
原來你系賣左兩個Daiwa先買Ryobi 既
咁真系幾橙喎
alex_dick 發表於 27/3/2008 14:45:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小魚兒 於 2008-3-27 13:23 發表
軟冰袋其實好好用架.....又輕, 閒釣真係一流!

全中啦
又可以雪下野飲又可以雪下魚
系呢~~你個軟冰袋shimano軟冰袋系邊樹買架

系吾系尼款呀
一個人 發表於 27/3/2008 14:57:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
看完這所有師兄的貼後,發現冰箱都有很多學問,可以令我怎樣選擇.......感激!!!!!
小魚兒 發表於 27/3/2008 15:28:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2008-3-27 14:45 發表

全中啦
又可以雪下野飲又可以雪下魚
系呢~~你個軟冰袋shimano軟冰袋系邊樹買架

系吾系尼款呀

全中! 師兄真係好嘢, 咁都俾你估中, 不過諗番......好似唔係$150, 好似.....真係唔記得!

又好似$100??? 灣仔聯X 買架~ 半年前買, 好似無貨啦~
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
一個人 發表於 27/3/2008 15:38:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位c 兄, 想問其實上礁只用軟冰袋 o 唔 ok 呀, THX