搜索

[其他] 想買冰箱2.5或3倍邊隻好呢?

最強幻象 發表於 27/3/2008 12:07:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 06wilson 於 2008-3-27 11:46 AM 發表 
好似係13.4.08係九展舉行朝十晚五收工

噢...thank you...
 樓主| 06wilson 發表於 27/3/2008 12:13:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 31# 的帖子

幻象兄,太客氣啦,(唔好咁熱情ga )
最強幻象 發表於 27/3/2008 12:15:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 32# 的帖子

要做野了...再傾...
alex_dick 發表於 27/3/2008 12:30:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

吾明
咁姐系Daiwa定Ryobi好D呀
照C兄所寫好似系Daiwa好D
但點解又賣左兩個Daiwa呀

我都系用緊個幾十蚊個果D軟冰袋好似系90蚊
我一早九點放支冰炮落去(屈神屎大支個種)
放落個餌袋到帶番公司
"夏天"公司冷氣好差,可能真系得25.5度個隻
12點再買兩專蝦,一專放落冰袋,一專解凍
六點收工起行去釣魚
大約當晚11點張冰袋專蝦拿出解凍
之後就靠晒支冰炮
一直到第二日10點左右返到屋企
有時支冰炮仲溶正小小
有時得支冰水(睇下個日系咪成日開)
用來冰魚光光好~~haha
helloboyfl 發表於 27/3/2008 12:40:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
daiwa 實在太重喇. 淨冰箱都幾kg. 入埋冰同水就真係要命.
最強幻象 發表於 27/3/2008 12:54:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 34# 的帖子

我都係咁用...我仲用支全新既水黎做冰種...有咩樹可以保命...
小魚兒 發表於 27/3/2008 13:09:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2008-3-27 12:30 發表

吾明
咁姐系Daiwa定Ryobi好D呀
照C兄所寫好似系Daiwa好D
但點解又賣左兩個Daiwa呀

咁當然Daiwa 好啦, 唉.......呢鑊嘢....真係諗起都覺得自己以前好天真.....仲有D 傻.....!

賣左兩隻Daiwa 嘅錢緊緊夠買兩隻Ryobi, 我兩隻Daiwa 九成幾新架, 你話我幾白痴!

D 人話Ryobi 好嘛, 我咪諗住換左佢囉!!

TING402 發表於 27/3/2008 13:21:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 06wilson 於 2008-3-27 09:16 發表
版主,其實我多數都係港內及上排多,出外礁機會好少近乎冇可能 ,
唔知以我呢個用量,你會建意用幾多倍同幾多升0既冰箱呢
thx

港內的話唔駛點理幾多倍,除非你帶雪榚食啫,可以平平地係日本城買都係一百蚊左右已經夠用,
出外礁勉強可以.....
但如果想要額外的功能,例如放竿..等等...你就買shimano , daiwa 果d...有不同的配件可以附加上去....
但價錢都幾貴400 ~ 2000 不等......但保凍力好強....最勁果隻係70hr........

仲有如果你港內其實唔太需要冰箱,真係無幾可爆釣......除非你真係好想飲凍野.....
否則帶兩帶就唔帶......因為你又竿袋..又誘餌袋又冰箱......點攞........
小魚兒 發表於 27/3/2008 13:23:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2008-3-27 12:30 發表

我都系用緊個幾十蚊個果D軟冰袋好似系90蚊
我一早九點放支冰炮落去(屈神屎大支個種)
放落個餌袋到帶番公司...........
軟冰袋其實好好用架.....又輕, 閒釣真係一流!
小魚兒 發表於 27/3/2008 13:26:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 helloboyfl 於 2008-3-27 12:40 發表
daiwa 實在太重喇. 淨冰箱都幾kg. 入埋冰同水就真係要命.

所以一般閒釣我都係帶軟冰袋啦~