搜索

[其他] 穿磯鞋也有要注意的

樓主| alex_dick 發表於 11/4/2010 21:19:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我九成都在人工石作釣,我都會著磯鞋的
果段新聞其中一個個案就系人工石出事

一般磯鞋好似會去到28.5cm(腳長計)
再大就吾系款款有,而且應該要訂
吾多清楚12號鞋姐系幾大
badpkhk 發表於 11/4/2010 21:41:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我隻腳長29cm~一隻好似29.5cm~
我平時買唔到鞋時會免強著細d既size~~
如果因為磯鞋無碼~著細d既size~我想知咁對安全性會唔會有影響??

咁我想問下如果釣魚~係唔係最好帶去先換~or買有行街底既換左個底先?
因平時行路會磨傷個底?攪到無咁耐用?

師兄有冇d 600蚊以下既港內磯鞋(短筒)牌子介紹~?(如果大牌子~又耐用既~唔介意800蚊左右)
最好緊係有得換底~!^^ THX!
 樓主| alex_dick 發表於 11/4/2010 23:42:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我隻腳長29cm~一隻好似29.5cm~
我平時買唔到鞋時會免強著細d既size~~
如果因為磯鞋無碼~著細d既size~我想知 ...
badpkhk 發表於 2010-4-11 21:41

上網睇過S牌最大可以去到4L 29.5cm(不過都只系限於某一兩個款)
著細小小吾會影響安全,但就吾會好舒服
因為玩磯釣會有機會企一些針面石上所以一般都會比平時價大小小
我平時會著住磯鞋去釣魚的(由屋企開始)
一個星期去一至兩次
個底大約大半年至一年換一次
平價的可能較難搵咁大對磯鞋
而且好多時都冇得訂
我早排都買過兩對長筒諗住平時步兵著的
但始終一分錢一分貨
兩對雖然都冇甩底果D衰野
但一對會由底滲水上來著起來會另對腳濕濕地都幾吾舒服~~!!
另一對就冇滲水但就幾量同幾硬下而且著起來又吾系咁舒服
依家諗反都系價貴小小吾好對自己吾住~~haha
henrymark 發表於 12/4/2010 00:32:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
very good thanks
badpkhk 發表於 12/4/2010 01:55:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄~我唔係想玩捉錯處~不過唔明所以想問問~!^^
因為玩磯釣會有機會企一些針面石上所以一般都會比平時價大小小
                                            比平時買大小小??
師兄~咁daiwa~定shimano d磯鞋會耐用d呀~?
有29.5cm果個係咩款~?可唔可以post一post埋條link比我呢~??thx alex兄~!
 樓主| alex_dick 發表於 12/4/2010 12:18:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄~我唔係想玩捉錯處~不過唔明所以想問問~!^^
因為玩磯釣會有機會企一些針面石上所以一般都會比平時價大 ...
badpkhk 發表於 2010-4-12 01:55

吾系針面系斜面
我冇講過D或S牌的磯鞋會耐用D
反而我第一對D牌磯鞋是會甩底的~~!!
我只不過話這些磯鞋著起來,好多時都會比較舒服~~!!
我睇到的4L是這對,短筒暫時只見到得28cm
helloboyfl 發表於 13/4/2010 00:15:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
磯鞋係你第一度安全防線. 連企都企唔穩, 點樣可以開心釣魚呢? 個人經驗, 日本牌子質量會好過大陸同台灣, 但並不等如完全無問題.
傳統救生衣係第二度防線, 係你跌落石時, 保護你背面至頸部. 落水時, 可浮.

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
B.BAQUA + 100 我好贊同!!

查看全部評分

badpkhk 發表於 13/4/2010 18:29:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 26# alex_dick

最衰長筒著出街又怪~又唔方便~
睇黎要再搵搵~!
我想問問d牌同s牌既短筒磯鞋平既要幾錢到~?
要儲定錢><
thx!
 樓主| alex_dick 發表於 13/4/2010 21:10:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  alex_dick

睇黎要再搵搵~!
我想問問d牌同s牌既短筒磯鞋平既要 ...
badpkhk 發表於 2010-4-13 18:29

換到底大約都要一千多
但我在網上睇過短筒好似最大都系得28cm
其實長筒夏天系著得辛苦D但保護力強好多
而且一般都吾會入水可以當水鞋用
有時D步兵位有小小浪都吾洗走上走落
行小次有時在某情況下可能仲安全

你驚行街會怪怪地
你可以著條闊腳小小的褲就可以蓋住長筒果節
我平時步兵都系著條牛仔褲就蓋得到

評分

B.BAQUA + 100 多謝分享心得!

查看全部評分

B.BAQUA 發表於 16/4/2010 02:56:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  alex_dick

睇黎要再搵搵~!
我想問問d牌同s牌既短筒磯鞋平既要 ...
badpkhk 發表於 2010-4-13 18:29

G牌短筒($12xx~$14xx)有5L不過要訂
你可以去睇睇!
http://www.gamakatsu.co.jp/search/index.php?Act=detail&id=50446

評分

alex_dick + 100 掂呀~謝謝

查看全部評分