搜索

[其他] 穿磯鞋也有要注意的

alexwong1 發表於 7/4/2010 20:37:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實每種設計都有特定使用場合,另外有一樣是大家沒有留意,個人的步行and跳躍方式,留意兩腳轉變重心時時有沒有站定,選擇平坦點的石行走
tommee 發表於 7/4/2010 21:20:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
行街底玩斜石最好, 我話S記D行街底
D-boy 發表於 7/4/2010 22:06:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

"膠釘加釘加綿底"最近出礁試咗。超好用。之前用膠釘加棉於黑石面和比水打磨至較平滑的石面會出現抓着力不足。釘加棉有時會因釘未完全插入石面凹位而滑倒。S牌的這款三合一就乜面都抓實。GOOD!!!

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
alex_dick + 100 就系想知這資料~謝

查看全部評分

樓主| alex_dick 發表於 7/4/2010 22:23:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試過着綿鐵釘底,滑左洛洞得番個頭凸出,所以改用綿加膠釘,好好多。 ...
福鼠 發表於 2010-4-7 16:12

C兄請問是否綿加膠粒那種
姐系冇有釘這款呢(如圖)
冇釘那種我覺得行一些普通石面應該會好好多
但吾知如果行落D黑石(有一層薄薄的青苔面那種)吾知會吾會好滑呢
始終對她冇乜信心,所以吾敢買來用~~haha
BillyCKY 發表於 7/4/2010 23:36:38 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東惠州
黑石就應該咩既鞋底都會一樣 (正等如響個平滑圓球上, 零阻力). 一定滑!
真係唔想死就見到黑石都唔好企, 唔會有人明知有油都要行去企下!
釣魚係種注重安全至上既活動! (身邊有認識的師兄因為釣魚而因意外失去生命, 失去家人, 真係聞者痛心)
穿左磯鞋都要步步小心, 唔好背住個海, 因為大海係隨時會改變, 一時無浪, 有浪果時係無聲無色.
當感覺到果時就已經到左......唔係嚇d新手, 這是事實!!! 小心為上, 就玩得開心, 家人放心!

評分

B.BAQUA + 100 安全至上!

查看全部評分

onew259 發表於 8/4/2010 11:26:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 14# alex_dick
基本上任何一種底行上黑石上都會滑,只不過穿綿鋼釘底無其他底咁滑

個人心得:小弟經常行人工石駁拖紅鮪,每次釣行之前,先將鞋底濕透,這是很有用,因為可以增加鞋底與石面0既摩擦力,因為未濕水0既棉底硬化,往往行一些鈄石面0既石,依靠鋼釘同未濕水0既棉底,係唔夠力爪得實石面,往往pk都會0係0尼d情況.同埋定期CHECK CHECK鞋底,基本上我一年就換一次鞋底,確保釘鞋0係一個良好狀態

評分

B.BAQUA + 100 我好贊同!!

查看全部評分

樓主| alex_dick 發表於 8/4/2010 12:21:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黑石就應該咩既鞋底都會一樣 (正等如響個平滑圓球上, 零阻力). 一定滑!
真係唔想死就見到黑石都唔好企, 唔 ...
BillyCKY 發表於 2010-4-7 23:36

回復  alex_dick
基本上任何一種底行上黑石上都會滑,只不過穿綿鋼釘底無其他底咁滑

個人心得:小弟經常行 ...
onew259 發表於 2010-4-8 11:26

全中呀
黑石面真系好易奶野
所以如果我真的踩落去都必定吾會一野踩落去,而且一定系平面吾會斜面的
我會試下用一隻腳踩落去拖兩野睇下對鞋是否可以咬地
同埋如果有蠔叔一定就踩落D蠔叔到

吾好背向大海這個我成日都聽同行C兄講,吾好咁做
而且聽D C兄講如果特然有個湧會退得特別低既話
咁你就要吾理三七廿一,一定立刻要向山走

評分

B.BAQUA + 100 我好贊同!!

查看全部評分

jeremylui 發表於 8/4/2010 13:27:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝提點
badpkhk 發表於 10/4/2010 21:43:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

講開著磯鞋...............
我想問下大家平時會唔會係碼頭邊果d石(人工石駁)釣魚果陣會唔會著磯鞋~定出磯先著

重有我想問下我隻腳比較大~免強著45號鞋(46最fit)~/波鞋11號免強~(12號fit d)
我連平時買d波鞋好多時都無碼=.="~
我想問邊到會有d大號d既磯鞋賣??THX!
digitalsunday 發表於 11/4/2010 20:57:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝提點......