搜索

[釣行] 東涌晨操遇黃腳

RCL 發表於 14/6/2009 16:18:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

天文臺話雷暴,本來想去試新位都怕怕,只好返去東涌揾D可以避雨同避雷嘅橋底位......都抱住龜九成嘅心態,旨在止痕......點知去到一滴雨都無,吹漲!!

時間:5:30~8:00
地點:東涌南路橋傍邊......呢個位都喺以前讀華少版主嘅文章先嚟試嘅,好多前打C兄喺躉上邊都中過唔少好嘢.......不過真喺要夾正時間水流,唔喺都幾易龜.......
釣組:2段GTR+浮針,2.5主/1.5子,釣棚15呎......
釣餌:南極蝦
誘餌:大物千又+2蝦......平時喺1蝦,今日特登試下多蝦少粉嘅効果......

剛開始時喺全遊動,不過今日起流都幾急,面流好快,底流慢好多,釣組操控有D難度......同埋釣組跟流掃躉幾次都無魚訊,加重D鉛都一樣。反而腳邊一落餌就有反應.......于是改成2段釣組,狂谷誘餌喺流頭等佢喺腳邊落,同埋控住唔比個釣組行咁遠,就喺腳邊1桿徘佪,果然支浮針騙到條黃腳食餌,喺慢慢拖落水底果隻,食到入曬釦......

雖然魚唔喺大,但策略成功果種滿足感喺好大嘅.......

先嚟一條破個人至細記錄嘅老泥........

然后喺今日唯一嘅黃腳

釣點...以前映嘅相......生流時隨時飛機流

評分

參與人數 3金幣 +175 收起 理由
jb007r1 + 25 c兄, 影相超靚.........
深淺水 + 100 辛苦晒! 多謝分享!
wing1232 + 50 寫個勁字!!

查看全部評分

ivan132 發表於 14/6/2009 17:04:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁都比你釣到條{勁}{勁}{勁}野
kennethnip 發表於 14/6/2009 17:06:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幾大條喎
阿積 發表於 14/6/2009 17:16:13 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
嘩~!師兄~最後o個張相個釣點好似唔錯wor!
想問一下....咩叫飛機流....?
 樓主| RCL 發表於 14/6/2009 17:43:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
katik12002 發表於 14/6/2009 17:54:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
E個釣點我間中都有去,試過幾次生流個時去,真飛到呀媽都唔認得
 樓主| RCL 發表於 14/6/2009 17:58:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
E個釣點我間中都有去,試過幾次生流個時去,真飛到呀媽都唔認得
katik12002 發表於 2009-6-14 17:54

喺呀.....死流又可以成個鐘支標定咗喺度........
navyseal4021 發表於 14/6/2009 18:04:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實"個度"死流都幾勁
生流就更加"飛機"
Henry1411 發表於 14/6/2009 18:22:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
都有一餐
側仁 發表於 14/6/2009 18:44:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄你個方法都幾好