搜索

[釣行] 唉!!人老喇!!一晚四次真係吃不消

釣魚郎DON 發表於 8/6/2009 09:57:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
續.....
"""第2咀9時正大約20斤...上岸....手持115力拼""""
感謝907907義不容辭作人肉支架.....保我和神兵一命!
正當907907及孖仔福...利用剩餘物資....為我設置4點蝦鬚.....
其間不斷有人喃喃地說:"死仔包...唔識死....蝦鬚又唔set...我隻手重震緊呀......@^$@@Q%!!"
負責守住3支炮嘅 Alan lee...大叫" 喂~!!!到我喇~!!!!!!"
位置距離15-20米崎嶇山路......
907907說:" 大劑....Alan Lee手持116...單拖可能出事....快...快去幫拖............."
honam0125 發表於 8/6/2009 10:48:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你地講到去釣魚好似去打仗咁, 好危險好恐怖!
 樓主| 907907 發表於 8/6/2009 12:47:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

當我幫版大裝好蝦鬚,眼尾立到alan支杆中左一吓,alan大叫中魚,係人都知喇,大佬呀,剛剛做完人肉蝦鬚,又要開山開劈石,又要跑山,真係好辛苦,到左炮台,因alan第一次中魚,又話上身隻秋,,,,今有胆量就比alan試試(條魚應該吳過五十,應該無危險,)一輪上上落落,一條大約二,三十斤鯆鯆(今)就上左水,,,,,,都吳知d鯆鯆是否好肚餓,三十斤都吳夠,居然食條八兩雞雞,,,,,有無攪錯誤!!!!!幾時到我呀!!!
釣魚郎DON 發表於 8/6/2009 15:55:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

續.....
第3咀10時正大約150斤.....上岸.....五人角力 VS 8人枱UFO

AlanLee中咗魚後....907907好輕鬆就解了小UFO回去....
好讓牠帶同首領前來一雪前恥, 當然啦...給人類徒手制伏......
兩小時兩次突襲,我要盡快趕回自己嘅陣地...作好準備!
喺我走嘅時侯...907907講了一句:"又係左中右中....中間唔中..幾時到我呀!!!"
一拐一拐的回到自己炮台....一吸一喘的呼吸著......突然.....
907907說:"大力啲~!!"     一聲過後....只見GAMA100杆先一陷....
一抽杆...."中!!!!" 907907炮台上現了左抽右收的功架.....
孖仔福.....楚雄...左右護法在旁侯命!!
而我...妖....在遠方喘氣中呢!
杆先再陷...眾人停了動作....稍作休息....
經驗告訴他們,敵方吸著大石,再用力也是枉費.....
喘息一刻...放杯....好讓對方放力逃走......果然...巨獸拼命狂颷...三位猛將再度聯手降魔。
907907說: "孖仔你上!"  說罷3人便交換位置....如是者5分鐘後...
上水面喇....妖也爸....淨係見到條尾潑水都知係"大孖沙".......尾部肉棒壯如手臂....
我馬上攞塔勾趕到陣中協力....
Gama100已經將大魔鬼控制於水面....而Penn116最强鎖力亦令牠寸步難移....果然係最强配搭....
907907...楚雄...手執三分白鋼勾..伸縮棒....12mm爬山繩..作先鋒...
907907...一义一抽.....取得主線....
楚雄...一手兩手三手...拼盡臂力...臂上飛馬剌青被筋肉震得活化了....
目的是為了把大魔鬼拉近及固定位置....好讓907907一擊扣下魚咀.....
對方異常頑強...利用潮水漲退作回避...Gama100的調子也被大魔鬼用盡....
正面交鋒數回合...終於被907907拿下。
大叫"收"....我和孖仔福發揮殿後位置的功能....
崖上紮穩馬步.....盡上全身氣力固定大魔鬼....好讓崖下三位兄弟放下工具...稍作步署。
907907命人傳下手勾....埋身肉博!
多一口勾....多一分著力點....
龐大身驅...踏上礁石....彎身便出手...得手~!!!
907907:"一...二...三...上!一...二...三...上!一...二...三...上!一...二...三...上!一...二...三...上!一...二...三...上!"
大顆兒全力一擊下......總算把大魔鬼半身拖上石上.....
稍作回氣....俯首向崖下一望.....被大魔鬼橫練嘅体型....及那對橙色發光的眼睛嚇呆了....對...懾人心魄!
907907:"孖仔福控制住116...準備割繩離勾...."....一刀....勾線分離....
突然大魔鬼乘湧發爛....五人合力再一拼....嗖...繩一空...三分白鋼勾拉開了... J字 變 7字 .....大魔鬼走了.....
五人坐在崖上....點著香煙...互望大家筋疲力竭的白臉....亢奮的眼神.....再仰天而坐....
907907喝一口水....說道"Don....這便是我們口中的望住個天...唔駛說太多...各自回味拼博時的快樂。"
各人作出high five 擊掌後...便各自休息....因為太密口....大家亦筋疲力竭.....不下餌也罷......開餐....油雞燒鴨.....。

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
漁痴 + 200 再發功

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

jk521 發表於 8/6/2009 15:59:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好精彩, 次次無我就大中特中 !!! 頂 頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂頂!!!!!
不過聽你地講番出黎都好緊張 !!!!!!! 手心都出汗 !!!!
磯魂 發表於 8/6/2009 16:07:17 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
仲有冇下文?呢D先係釣大魚
最強幻象 發表於 8/6/2009 16:09:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
相呀...我要睇相呀...
jb007r1 發表於 8/6/2009 16:22:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔好齋講喇, 有影相就整離昅昅啦 !!
釣魚郎DON 發表於 8/6/2009 18:33:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
慢慢嚟....
ykk 發表於 8/6/2009 18:42:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
精彩!刺激