搜索

[釣具] 我的南油釣具咁快有貨到

關閉 [複製鏈接]
siulung 發表於 18/5/2009 11:45:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
17# kalomex  

唔係發焦魷老點
係我一早已經上討論區話要買呢套嘢
我認為呢種釣魚方法同大魚博鬥先至係享受釣魚真諦
我平時去釣魚都係用幼絲
去魚排用1.2号筏絲
快艇釣用3号碳絲
諗住電絞打上3号PE
我覺得買重型架 ...
Kinane 發表於 2009-5-18 11:35

最緊要自己鐘意,咁玩都玩得開心D!!!
 樓主| Kinane 發表於 18/5/2009 11:55:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝 joecool32 , siulung 鼓勵
sunnychan1953 發表於 18/5/2009 12:03:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我上個月用300FB中2條約10斤重章雄,完全冇問題.
ekin66 發表於 18/5/2009 12:11:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
明白到釣魚為享受箇中樂趣!!! 但是每套架生都有它的極限!! 若是想釣巨物, 我想應該找能夠
負重巨物能力的架生, 而且自己又可以應付到那個負重磅數...這樣出南油比較安全和好玩!!!
這是純熟個人意見分享!!!   我在沙巴玩時, 在那邊的魚具店一套算不差的南油船釣架生,
一, 二千元左右有找.....若是初用者, 我覺得很化算!!
 樓主| Kinane 發表於 18/5/2009 12:11:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我上個月用300FB中2條約10斤重章雄,完全冇問題.
sunnychan1953 發表於 18-5-2009 12:03

阿sunnychan1953 技術真高超呀
我如果釣到條4斤魚都滿足
ekin66 發表於 18/5/2009 12:16:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
會否店員唔夠經驗呢? 沒有問清楚你想針對那一種魚種和可負重量有多少呢?  這是最重要的!! 我想你去土瓜灣站比較好! 那處站長比較專業的!!!
ekin66 發表於 18/5/2009 12:29:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
此魚鮫的威力相當驚人!!

最大ドラグ力     瞬間最大巻上力    魚絲粗度和用量
(kg)                       (kg)                  3-5號
    8                              20                   若是5號 200-230m 左右

你去到南油釣魚一定釣到巨物..........玩到手軟!!
kalomex 發表於 18/5/2009 15:43:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔....
不如你用E套架撐玩船尾放流80-120g既rubber jigg head 啦~
不過要長期手持唔落得炮架, 仲有你個炮架如果真係要玩,
最好換過條威吔, 鴨記有得夾埋!

我都有套手持(500s + Deep Power #100)
真係好局限左D玩法
船邊玩雞籠真係唔駛諗
除非你0個日真係0個日晴到一斤鉛都可以直落

anyway, 我都係想D Brother唔會俾D無良釣鋪點人買錯野
有機會出得去玩都無用武之地咁
冰島 發表於 18/5/2009 20:25:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支竿同個絞 玩手持ok wor, 反而釣雞未必得, 支竿食唔到2斤鉛
岩流輕鉛落底 一樣可以釣大物 唔會炒到隔離 不過個架就唔知裝唔裝落船呢....
ray220 發表於 20/5/2009 00:27:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實師兄應用多二千大元買個MT500 和 #150-#200 杆,這樣用不論沉底或放流,大魚或小魚都可應付!