搜索

[其他] 磯釣趣事日誌---已出( 1,2,3,4完)

sunhee 發表於 14/5/2009 10:56:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jimhim 發表於 14/5/2009 11:18:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我一早就知la!!!
sunhee 發表於 2009-5-14 10:56

明天上飛機,心情如何?
最強幻象 發表於 14/5/2009 11:24:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我第一次跟tiger 出礁.. 個時唔知要帶d 乜去食... 佢話" 無乜所謂, 甘熱唔好帶d 易壞的野食就得" . 個時又怕chow ( SHY) 唔敢問應帶乜...
個時中秋過左個多兩個星期.. 見到家中有兩個月餅( FULL SIZE 双黃蓮蓉, 唔係 ...
sunhee 發表於 2009-5-14 12:29 AM

下次帶冰皮月餅...咁咪悟溜又好食囉...悟好話二個...二打都掃晒佢...
最強幻象 發表於 14/5/2009 11:56:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
失而復得的twinpower撈箕柄

話說...我一向都係一個赤貧釣魚人...所有釣魚架生...都係...好平...
而撈箕柄...用了二支...都只係三百拎蚊支...因為畢值所限...
唉...又窮又多事好...真係慘...

好啦...咁用到第二支撈箕柄收左皮(個絲母位因為被鹽食到蝕晒)
而當時經濟又悟好...又無貨...有次向個朋友講起...
我話...唉慘啦...而家無柄用住...
咁呢位老友二話不說...就將佢支撈箕柄...借我用...
佢話...得啦...放係你度啦...因為我而家用緊個支仲正...
真係...雪中送碳...

咁又話說當時我架戰神AE92因為骨質梳鬆...退左休...
又因為個期好窮...無再買車...
咁有一次另一個朋友約我去釣魚...
咁就去左將軍澳個度...當日...係星期六...
因為我都習慣開定撈箕...
(因為中過招...未開撈箕中過條紀綠魚...好在當時個朋友係60-70米外...即時爬過來幫手)
咁如是者釣完一日...執埋走啦...
收好D竿...拆好個框...咁買拉拉連時...都見到竿袋上面無野...
咁就走啦...點不知原來...我將支撈箕柄...放係竿袋面時...
支柄...碌左去個竿袋後面...我當時...完全悟知...

至到第二日星期日...走去釣老泥...呢日用八工玩...
悟小心整斷左條主絲...咁諗住開撈箕撈返佢...
拎左個框出黎先發覺...大碌竹...支柄呢...
當時我諗...會悟會尋晚...由竿袋拎左出黎...
但自己好相信...絕對悟會...當時...好心急...
悟見左支柄悟係問題...最大問題係...支柄係人家借比我...
雖然個位老友話...送比我...但此終...個心好痛...

釣完返屋企...再摷下係咪拎左出黎...慘...真係搵悟到...
如是者打比尋晚去釣魚個位老友...希望佢車一車我返將軍澳...
盡最後一番努力...絲絲既希望...叫做行一轉...了左自己既心願...
老友二話不說...即使車我去...老實講...無就預左無...
個心當時...真係好down...終於...到返前一日既釣魚...
呢條直駁...係極多人釣既...尤其事...今日係星期日...搵返既希望...接近零...

懷著...0.000001既信心行入釣點...係漆黑既環境下...
特然靈光一閃...何解樹邊...會有一碌...棍伸直左...
悟係講笑...當時個心真係...撲撲...撲撲...撲撲...好強烈咁跳下幾下...
而口中...念念有詞...悟係化...咁好彩...悟係化...咁好彩...悟係化...咁好彩...
行到埋去...嘩...真係咁好彩呀...我支twinpower撈箕柄呀...
係成支比人伸晒出黎...打直咁放係樹邊...
一支人見人愛...車見車載既撈箕柄...居然...
被人玩弄後...無拎走...個時既心跳...好似第一次比左人既感覺...
真係好開心...好開心...我仲係個心入面祝福...
無拎走支柄既釣友...希望佢次次有魚中...

一路我都悟敢打電話比比支柄我個位朋友...
呢一刻...我要比個電話佢...首先我同佢講...
對悟住...我整悟見你支絕頂撈箕柄...
當時朋友同我講...悟緊要啦...我送左比你啦...
但我再無柄係手...無法子幫你啦...佢仲安慰我...
跟住我再將個故事...話埋比佢知...
佢第一句就話...悟係化...咁都無人拎...
大家係空氣當中...真係笑左幾分鐘...
呢個故事係我周邊好多朋友都聽過...
而每個人聽到既第一句...都係~悟係化~
而語氣重D既...就會加多一個助動詞...

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
亞趙 + 50 精品文章!!

查看全部評分

sunhee 發表於 14/5/2009 12:04:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
明天上飛機,心情如何?
jimhim 發表於 2009-5-14 11:18

有D緊張.. 又有D Excited... 好驚D 行理過磅... 有D掛住隻狗... 最擔心你地無左我會好悶同好掛住我...
今次比上次多左兩件行理.. 唔知自己攪唔攪得dim... 我重有好多野想帶...D 手信末買晒...
同之後同行會有好多新釣友末見過.. 有d 緊張... 我會怕羞的....

在此再次多謝幫我令我能成行的朋友們...
sunhee 發表於 14/5/2009 12:08:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
失而復得的twinpower撈箕柄

話說...我一向都係一個赤貧釣魚人...所有釣魚架生...都係...好平...
而撈箕柄...用了二支...都只係三百拎蚊支...因為畢值所限...
唉...又窮又多事好...真係 ...
最強幻象 發表於 2009-5-14 11:56

我都係個句.. 我覺得個個人係因怕你睇唔到唔知留左係邊所以開左佢DUNG 係到比你易找d...
最強幻象 發表於 14/5/2009 12:16:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有D緊張.. 又有D Excited... 好驚D 行理過磅... 有D掛住隻狗... 最擔心你地無左我會好悶同好掛住我...
今次比上次多左兩件行理.. 唔知自己攪唔攪得dim... 我重有好多野想帶...D 手信末買 ...
sunhee 發表於 2009-5-14 12:04 PM

努力加油釣多D...記住...............

我要個架妹做手信...
最強幻象 發表於 14/5/2009 12:17:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都係個句.. 我覺得個個人係因怕你睇唔到唔知留左係邊所以開左佢DUNG 係到比你易找d...
sunhee 發表於 2009-5-14 12:08 PM

咁佢好有同情心呢點我好明白...
不過...我覺得...當時...無人...知呢支野點用既可能性...
真係衰...咁諗人地...
sunhee 發表於 14/5/2009 12:23:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
昨日一路PACK 野, 找到個唔識的韓國歌手有 隻韓國歌真係好正... 唔知點解d 韓國歌係可以慘到甘,, 有時真係聽到好似扢左人個心出來甘..
我聽左成晚lu  kikiki

http://www.youtube.com/watch?v=ds4NzL00YuA&feature=related
 樓主| 亞趙 發表於 14/5/2009 12:44:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
仲諗住拋妻棄子約你去釣魚添!..............你又話要飛..

哎................我同你都係無緣...........................為有祝你>>>>