搜索

[釣行] 上星期五被姦了十分鍾的怪物

樓主| 拿度 發表於 9/7/2012 10:57:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

吾信咪 咪七信囉,小巫見大巫 ,出去索下料,我個名係邊個釣會的,釣品同釣力去到邊個程度再反來指教下^^
回復 支持 反對

garying01 發表於 9/7/2012 11:06:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係咪牛鯭呀~?
回復 支持 反對

wong168168 發表於 9/7/2012 11:13:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

拿度ching,

揾極都揾唔到呀!應該叫天狗鯛或粗皮鯛!屬於珊瑚礁魚,臺灣很多。~msn_match_sigh^
回復 支持 反對

樓主| 拿度 發表於 9/7/2012 11:23:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣組千變萬化,學無止境,有些人永遠局限某個層面上,根本不會有進步空間,學無前後,達者為先,不是釣魚多年代表懂釣魚,不同的魚的習性/季節/流水/潮夕/天氣/泳層/食餌都不同。

有些朋友經常對我說,好細條者,曾經又曾經,當年又當年中過幾多大魚
我心中都是說,哂氣啦,整個海都是魚。

發惡都沒用的。不要太自我為中心就可以啦

我釣魚12年,我沒任何師父,但我有一班不同地區,無分界限的釣魚朋友
有空飛過去釣魚作樂,享受釣魚的感覺,交流下心得就可以了

發完文字革命,舒服哂^^
回復 支持 反對

arbhong 發表於 9/7/2012 11:27:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
早排見到街市魚檔都有得買,不過係手板size
手板沙猛都爆到7彩 呢條60幾cm 一定好刺激
回復 支持 反對

kaho1234 發表於 9/7/2012 11:29:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
朱哥....日本游左過來
回復 支持 反對

pui87 發表於 9/7/2012 11:58:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拿度 發表於 2012-7-9 10:57
吾信咪 咪七信囉,小巫見大巫 ,出去索下料,我個名係邊個釣會的,釣品同釣力去到邊個程度再反來指教下^^ ...

師兄我梗係信你釣到咁大條魚啦...
不過你咩釣會什麼釣力我真係無乜興趣想知....
我淨係想知點樣可以將條鰭都硬哂咸魚放番生炸?

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
輝仔 + 100 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

chuencsc 發表於 9/7/2012 12:08:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你係什麼什麼釣會我無咩興趣知...我只係未見到有人放條魚係地下...但地下呀...鰓邊呀....鰭邊呀...可以一滴水都無..而且仲硬晒悿
另外我想請問你既釣品同釣力去到幾多呀???...其實係點計架....煩請多多指教一下小弟
小弟釣左廿年魚都試過同人比較什麼釣力悿...其實係咪講緊你有幾大力呢....唔該你教下我地啦
回復 支持 反對

ygz1992 發表於 9/7/2012 12:17:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咸魚....kekekeke

回復 支持 1 反對 0

wong168168 發表於 9/7/2012 12:22:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
arbhong 發表於 2012-7-9 11:27
早排見到街市魚檔都有得買,不過係手板size
手板沙猛都爆到7彩 呢條60幾cm 一定好刺激 ...

呢條唔係沙鯭來!好力好多
回復 支持 反對