搜索

[釣組] 全遊動Q&A

樓主| TiGER 發表於 19/3/2008 17:08:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

唔係....因夜晚睇唔到主絲要靠感覺控絲上只可以靠浮波每果訊息先知道要放絲、留絲....
如果釣場無流水時或者同對象魚會升水食餌或淺層魚一樣會中魚(例如黑白毛、雞魚、石鯧、大眼鯧....等等)
 樓主| TiGER 發表於 19/3/2008 17:45:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 elvisyam 於 2008-3-17 00:50 發表
老虎師兄~
我有兩個問題好想知丫~希望盡量解答
第一個係  咩流水用咩野水中比較好呢~?
第二個係  點先知有冇魚食?.?

1.)仲要睇吓對象魚先.....k牌子既J水中分SS、S、M、L、LL碼都有不同對應SS、S沉既速度會較怏....而SS沉得快過S....仲無咁乘流所以用係快流時....M碼乘流性會大過向下沉會另釣組更傾斜用係中速流.....L、LL碼就最乘流....
2.因每個浮波都有唔同....(GTR型)當中魚出絲孔個一方會好明顯先向下沉之後浮波會全個傾斜咁沉入海中....而(非GTR型)當中魚時浮波都會先輕微全個潛入海面之後浮波會繼續下沉....但釣迴遊魚或者流水靚魚群多時超開口就會出現吓吓飛波兼拉竿.....
阿恆 發表於 20/3/2008 01:44:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 武美西岡 於 2008-3-19 16:06 發表

我想咗成晚,到想唔到呀,點解呀,請詳盡细說,Thanks

傑哥唔好玩我啦.....
第一當你很了解海床環境...知道咩位有個排....你按絲...餌升高....當你預計餌流過了該位置才再放絲...可減低掛石機會...

如果在競賽中最浪費時間既動作..相信係換釣組...你記得上次我同你同細興燈塔船磯嗎~~
幻想下你想釣白立.....但突然見有水面魚出現係你面前....好多時...換完釣組....d魚已游至老遠......比我最快既解決方法....就是按杯...令釣餌被流水推起....進入目標泳層......上次我釣來釣去都係黃祥....之後自己諗...d煙仔打q曬水....一定比黃祥既泳層為面....之後我加長按杯時間....令整份釣組及餌升高....最後這樣才有得中....唔駛比你呔曬....哈哈~~
武美西岡 發表於 20/3/2008 11:32:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2008-3-20 01:44 發表

傑哥唔好玩我啦.....
第一當你很了解海床環境...知道咩位有個排....你按絲...餌升高....當你預計餌流過了該位置才再放絲...可減低掛石機會...

如果在競賽中最浪費時間既動作..相信係換釣組...你記得上次我同你同 ...

哦,原來係這樣,幾時再去玩過呀,好回味。
alex_dick 發表於 20/3/2008 12:32:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
未試過真系睇極都吾明
我想問下如果光光玩全游動的話
基本要買D乜野較好呢
例如浮波要買幾多至幾多b
水中又要買D乜呢
仲有乜野其他負件呢?
 樓主| TiGER 發表於 20/3/2008 16:59:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2008-3-20 12:32 發表
未試過真系睇極都吾明
我想問下如果光光玩全游動的話
基本要買D乜野較好呢
例如浮波要買幾多至幾多b
水中又要買D乜呢
仲有乜野其他負件呢? ...

可以的話浮波同水中有齊不同B數較好.....因要配合釣場、流水、天氣、對象魚....
浮波由0号-3B......乘流水中由J6-J1 SS碼-M碼都要有....
alex_dick 發表於 25/3/2008 20:34:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TiGER 於 2008-3-20 16:59 發表

可以的話浮波同水中有齊不同B數較好.....因要配合釣場、流水、天氣、對象魚....
浮波由0号-3B......乘流水中由J6-J1 SS碼-M碼都要有....

好等我搵日出去睇睇先
mo1209 發表於 26/3/2008 14:31:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁玩全遊動, 夜釣時, 會唔會因為中通太重, 而令佢浮唔到呢???
因為睇落d 全遊動浮波, 唔見佢地有得放塋光X
KKK398 發表於 27/3/2008 22:09:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
當流速好快咁出大海....但中魚位又係腳邊....想問一下用全遊動應該點應付?

如果刻意去加重釣組加快下沈....咁咪好難去誘利同步?
阿恆 發表於 29/3/2008 13:16:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 KKK398 於 2008-3-27 22:09 發表
當流速好快咁出大海....但中魚位又係腳邊....想問一下用全遊動應該點應付?

如果刻意去加重釣組加快下沈....咁咪好難去誘利同步?

利用磯際既吸入流時間...把握吸入一下打誘餌...利用拍浪既力...把誘餌加快送入較深層位置....KKK398,如果比你會用咩浮波~~