搜索

[釣組] 全遊動Q&A

樓主| TiGER 發表於 6/3/2008 00:48:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

多謝你既分響......如果想分響魚獲.....不如到磯釣區開一個新帖.....因這區是全遊動問答帖.....謝謝
ykk 發表於 6/3/2008 00:53:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該晒TiGER
阿恆 發表於 6/3/2008 02:11:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 CHUKWONGMAK 於 2008-3-5 21:54 發表
1.5米子線 2号 全層0GTR十j3十粗骨釣.(子線不十鉛) 中左!

C兄..好利害喎!!!不過文不對提 ..... 開過POST威下順便比大家加許下呢 ...
junngai 發表於 6/3/2008 11:44:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1)如果係大風,無流既地方,用root水中係唔係真係有用lei?
2)咁00,000,0000 係咩情況較好用lei?
3)點樣知可以知魚餌到底未lei...因為水中都有重量佢都會下沈到底部至停,咁個釣組未成L型(係冇咩流既情況下)
4)如果用gtr釣白立...會唔會失先機lei....因為佢一食就開一波扯走? 斷既機會係唔係比半遊動高lei.....
5)tiger兄你會建議大家係咩情況用下用全遊動 lei

唔該曬....^^等大家知多d
 樓主| TiGER 發表於 7/3/2008 19:15:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 junngai 於 2008-3-6 11:44 發表
1)如果係大風,無流既地方,用root水中係唔係真係有用lei?
3)點樣知可以知魚餌到底未lei...因為水中都有重量佢都會下沈到底部至停,咁個釣組未成L型(係冇咩流既情況下)
4)如果用gtr ...

1.)係....玩全遊動一定要用水中.....只不過要用啱既水中配合
2.)其實都幾睇每個人玩法....我自己會用係...流慢....釣腳邊直落場....對象魚中淺層....
3.)如果玩全遊動.....放到到地....咁就用錯咗水中既重量.....無流時可用無重量乘流stopper.....控絲上要多做...放絲→留絲→帶起...既動作....
4.)我個人就完全唔同睇法.....因白立食餌有一種特徵....浮波先會急速少沉一下.....跟住高速飛波.....但如果釣組太過過深.....咁就唔會有以上特徵(包括全游動同固定釣法)
5.)其實玩全遊動係全天候時間都可以.....當然....大風大浪時要有更高既控絲技巧.....釣手自己要對浮遊磯釣有基本既知識.....控絲係最大既問題
chu仔 發表於 8/3/2008 01:04:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Tiger兄我本人是全游動既新手我想問一問你介唔介意畫一畫全游動既釣組圖比我睇睇丫??因為我唔係好識點set丫//因為我見到有好多人都有唔同既set發...............thx
 樓主| TiGER 發表於 8/3/2008 12:14:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 chu仔 於 2008-3-8 01:04 發表
Tiger兄我本人是全游動既新手我想問一問你介唔介意畫一畫全游動既釣組圖比我睇睇丫??因為我唔係好識點set丫//因為我見到有好多人都有唔同既set發...............thx ...

你睇睇這個帖先....如果有問題再問我啦
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=1336&extra=page%3D1
chu仔 發表於 8/3/2008 12:59:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TiGER 於 2008-3-8 12:14 PM 發表

你睇睇這個帖先....如果有問題再問我啦
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=1336&extra=page%3D1

唔該晒TiGER
阿恆 發表於 9/3/2008 03:36:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 junngai 於 2008-3-6 11:44 發表

仲有之前post既田中先生既0,00,000,0000既用法解說....唔明再問~~

你可以先睇
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=279&highlight=%E7%94%B0%E4%B8%AD%E9%87%A3%E5%BF%83...
口虛s 發表於 9/3/2008 14:05:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TiGER兄 咁玩全游最好用邊一種浮力既主線呢(全沉 半浮沉or全浮呢)
同埋點解用個一種呢