搜索

[釣具] light jig 一問

joesiu 發表於 29/3/2010 20:35:16 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞

sorry, 我未用過,所以很難評價或者等其他師兄比意見
至於規格方面,網上很多資料,可以自己睇下.
我睇法....假如依家唔夠budget又要用,咁咪買嚟用住先,慢慢儲錢升級囉.......
 樓主| nick_leung12321 發表於 29/3/2010 21:15:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
sorry, 我未用過,所以很難評價或者等其他師兄比意見
至於規格方面,網上很多資料,可以自己睇下.
我睇 ...
joesiu 發表於 2010-3-29 20:35

唉 我都想睇下D規格....不過我睇唔明日文
joesiu 發表於 29/3/2010 22:38:48 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞
唉 我都想睇下D規格....不過我睇唔明日文
nick_leung12321 發表於 2010-3-29 21:15

型号   速比   自重    轴承数    最大卷取长度     线容量
                                       (g)                           摇臂-回转(cm)         (号 /m)

TP6000S         4.9:1           625          13+1                 92                        6-230,8-170,10-140

>> 锻造铝合金线轮。
>> 无振动量的线轮壳回转平衡设计。
>> 超强铝合金主体,质轻刚性好。
>> 下垂式外倾手把内装2个轴承。
>> 锻造铝线轮有24个波浪形排列的装饰孔。
>> 长寿命的压缩式抛线弹簧。
>> 螺丝式 CNC 精加工摇臂。
>> 高强度黄铜齿盘。
>> 瞬间反动机构(单向滚柱轴承)。
>> 在13-14处回转部位使用精密轴承。
>> 不锈钢後装饰盖(镀Ti)。
>> 摇臂可左右互换。
>> 多响声的微动钓力调整钮。
>> 导线轮内装2个轴承,有利于收放线时平滑运行。
>> 镀钛导线轮有防线卷曲功能设计。
>> 长绕线行程的螺杆导线机构(WORM SHAFT)。
>> 不锈钢主轴及螺杆。
>> 附加线轮。
>> 使用高背力齿轮提高强度及顺滑度。
>> 防缠线的线轮壳。
 樓主| nick_leung12321 發表於 29/3/2010 22:49:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
型号   速比   自重    轴承数    最大卷取长度     线容量
                        ...
joesiu 發表於 2010-3-29 22:38

其實都唔係好明
釣魚戰士 發表於 30/3/2010 00:13:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
d線短左dd???? dd=幾多呀???
nick_leung12321 發表於 2010-3-29 16:30

如果有#6x300m就正. 依家我建議打#5 可裝約260m. 其實重要配下你枝jig竿.
 樓主| nick_leung12321 發表於 30/3/2010 00:38:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果有#6x300m就正. 依家我建議打#5 可裝約260m. 其實重要配下你枝jig竿.
釣魚戰士 發表於 2010-3-30 00:13

咁有咩JIGGING 竿好介紹先
釣魚戰士 發表於 30/3/2010 01:11:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔知邊枝竿好. 四處睇下. 搵枝#5 pe 就ok.
 樓主| nick_leung12321 發表於 30/3/2010 09:25:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔知邊枝竿好. 四處睇下. 搵枝#5 pe 就ok.
釣魚戰士 發表於 2010-3-30 01:11

#5 pe 算唔算中火???
釣魚戰士 發表於 30/3/2010 23:15:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
算!  一般南油玩jig多數#6.
 樓主| nick_leung12321 發表於 30/3/2010 23:20:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
算!  一般南油玩jig多數#6.
釣魚戰士 發表於 2010-3-30 23:15

我諗住買枝二手 valley hill exploder pe6-8    o 唔ok??  呢枝竿你點睇??