搜索

[釣組] 請問全遊外掛用法?

mu人 發表於 25/3/2010 16:51:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳門
各位好~
想問請教一下一D問題, 下圖中的全遊外掛係點用GE啦?
可唔可以用係普通浮波 ( 即非全游動專用 ) 配合外掛捧使用呢?

登錄/註冊後可看大圖

[media=x,758,455][/media]
ck666 發表於 25/3/2010 19:08:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 1# mu人

可在一般半遊動釣組使用.但擋珠要用半擋,因外掛扣入線口比較大..
D-boy 發表於 25/3/2010 19:44:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如圖,可使用有環的浮針、浮標或浮波。或配合仕掛棒或浮標座代替GTR。優點係可用翻慣用的浮波浮標。缺點係線與掛扣的摩擦比GTR少,出線速度會比預期快。餌下降速度亦比預期快。容易掛底。(缺點純屬個人觀點,有錯請指正。)
B.BAQUA 發表於 25/3/2010 23:49:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你係唔係問唔用KZ波用平浮波加中通捧來玩全游動呀!?
 樓主| mu人 發表於 26/3/2010 14:40:26 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
你係唔係問唔用KZ波用平浮波加中通捧來玩全游動呀!?
B.BAQUA 發表於 2010-3-25 23:49

都可以咁講GE
B.BAQUA 發表於 26/3/2010 20:31:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

當然可以La!!!不過要用D細浮力嘅浮波
例:B,G2,0等等!
如浮力大魚訊就唔明顯
 樓主| mu人 發表於 26/3/2010 20:49:35 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
當然可以La!!!不過要用D細浮力嘅浮波
例:B,G2,0等等!
如浮力大魚訊就唔明顯 ...
B.BAQUA 發表於 2010-3-26 20:31

如果配合浮波B號使用, 水中應使用多少號呢?
釣組方面與一般全遊動釣組會否有不同呢?
B.BAQUA 發表於 27/3/2010 02:43:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果配合浮波B號使用, 水中應使用多少號呢?
釣組方面與一般全遊動釣組會否有不同呢? ...
mu人 發表於 2010-3-26 20:49

其實如果新學可以用無鉛水中,子線用6~8尺,

再自己加一粒夾鉛在水中下面(G2~G3)
第二粒夾鉛(G5~G8)最好夾係鈎上2~4吋因釣組可做到釣餌同水中成一直線魚訊又快!不過如無流或淺場就最好唔好用外掛+B波

其實要到釣場先可以講到點用全遊動,因為水流,風向,絲控.......好多問題!

所以......出來玩下就最好La!!!
http://www.fishinghk.com/forum/thread-51447-1-1.html