搜索

aroomd 發表於 21/6/2007 17:35:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
o係主場...都見過幾隻六,七斤飄過....對餌木冇反應~!

anglerboh 發表於 21/6/2007 17:53:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大尾魷可以重到幾多斤呢
嘉露 發表於 21/6/2007 18:55:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我以為係我自己未見過炸,因為真係完全冇諗過佢地可以去到咁大隻,
唔知道佢地可以去到幾歲同埋幾大隻呢
biker 發表於 21/6/2007 20:58:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #12 nortoncamel 的帖子

一般魷魚只有18個月壽命.佢地長大速度快.產卵多.因為要配合短暫既生命期.所以夏季後fit到D大隻既魷魚.食左佢好過啦~~放返佢地都會好快死~
浦克 發表於 21/6/2007 21:12:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #24 biker 的帖子

sorry! 我唔認同你既講法, 已往好多人都認同大尾魷既生命週期係大約一年到18個月, 但現時可釣穫上兩斤或以上既大尾魷為數都唔少, 一年到18個月呢個週期可唔可能生長到呢個體積呢, 我自己有所保留, 亦都唔代表釣到就要殺晒同食晒!
細雄 發表於 21/6/2007 21:40:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #25 浦克 的帖子

講得冇錯....
O.S.YUEN 發表於 21/6/2007 21:43:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
講得冇錯
biker 發表於 21/6/2007 21:49:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
oh....咁多位師兄~~以上資料係divcovery頻度提供.唔知大家有無睇過.D魷真係大得好快....放唔放生...係由你地自己決定架...我只係將睇到既提供比大家.仲有...大家請放心...我唔識fit魷...請恕我膚淺.....
 樓主| naobao 發表於 21/6/2007 21:54:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 biker 於 2007-6-21 21:49 發表
oh....咁多位師兄~~以上資料係divcovery頻度提供.唔知大家有無睇過.D魷真係大得好快....放唔放生...係由你地自己決定架...我只係將睇到既提供比大家.仲有...大家請放心...我唔識fit魷...請恕我膚淺..... ...

因為頭足類動物有好多個品種,你所轉述嘅資料並非不正確,
海洋之大,博大精深,大家都只係將所知同大家分享啫!!
biker 發表於 21/6/2007 22:01:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #29 naobao 的帖子

of course~~