搜索

19-6-2007 鴨仔坑

skyline 發表於 20/6/2007 20:19:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Jighead加死蝦跟本就唔係假餌釣法.
小小強 發表於 20/6/2007 22:08:52 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
何為jighead+生蝦或+死蝦去拖就不是假餌釣法???

以同樣手法同樣釣具去呈現,只係配餌不同就否定其為假餌釣法??

可能會有人認為jighead配生死餌為外道者,這點本人不勉強別人去認同或去接受

但本人認為帶多幾款餌去應付釣場魚既不同口味,那何樂而不為,釣魚為求享受中魚攻魚之樂,只要選餌得宜,就是靈活變通的表現

你可以唔接受,唔認同,但係呢個方法的確係係可行的
車厘 發表於 20/6/2007 23:00:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小小強 於 2007-6-20 22:08 發表

以同樣手法同樣釣具去呈現,只係配餌不同就否定其為假餌釣法??

可能會有人認為jighead配生死餌為外道者,這點本人不勉強別人去認同或去接受

但本人認為帶多幾款餌去 ...

我唔識咩理論,但係"假餌釣法"從字面上都係d"餌"要係"假"既,
jighead+生蝦/死蝦去拖,我早早已經有咁做,亦都唔否認佢既可行性,
只係真係算唔上係"假餌釣法"

以上是小女子愚見~~
小小強 發表於 20/6/2007 23:33:33 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
若果著眼在 "字眼" "名稱"上去認定釣法的必要性,必需性的話....就覺太局限了吧

難道 "磯釣" 必須在磯石上作釣才算磯釣嗎??在魚場內使用磯釣用具咁算唔算......

本人同樣唔識講理論,大道理.....一切認為可行的有作用的都會採用
海神祭 發表於 20/6/2007 23:34:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

假餌是指不真實的魚餌,jighead+生/死蝦去拖稱不上假餌釣法
假設唔用jighead,改用單鉤+中通鉛,配餌改做青蟲,但用假餌竿配同樣手法
唔通又叫假餌釣法

jighead只係其中一些配備,其重點在於用餌之真實性!
PS:純粹個人對路亞釣法GE意見
BrownSugar 發表於 20/6/2007 23:57:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

咁請問我鈎條真蟲用膠蟲手法釣魚...
可以算"假餌釣法"嗎??
小小強 發表於 21/6/2007 00:03:26 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
意見理念不同,算了吧大家繼續開開心心釣魚....不作爭辯了
shek9kung 發表於 21/6/2007 00:44:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小小強 於 2007-6-21 00:03 發表
意見理念不同,算了吧大家繼續開開心心釣魚....不作爭辯了

係~~無咩好爭辯~~~和氣生財~~各位大大
KoO 發表於 21/6/2007 00:54:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 shek9kung 於 2007-6-21 00:44 發表

係~~無咩好爭辯~~~和氣生財~~各位大大

同意~話明討論區~大家講出自己意見/睇法咪得law~冇需要令別人接受自己一套
gilsonli 發表於 21/6/2007 01:06:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
引用 香港海魚閒釣手冊 由漁農自然護理署 出版

假餌釣法-用魚竿加上捲線器,配合不同類型和顏色的假餌,透過拋投、拖曳的動作,使假餌生動自然地在水中擺動,吸引掠食性魚類作釣。
拖釣法-在船尾拖行魚餌或假餌作釣,目標魚一般為中、大型掠食性魚類,假如金槍魚(吞拿)、旗魚、劍魚等。

釣友靈活運用釣具... 從而獲得魚獲... 我十分贊同...

勁哥你又係曳曳... 日水用蟲拖中又唔影... 晚上玩拖釣中左又影... 大細超...
下次影多d picpic... 同我地分享... 呢度好需要大家的經驗...

希望大家先要尊重各種釣法... 每種釣法都有一定背景同定義...

塘磯... 船磯... 排磯 都係磯釣延伸出來... 不竟我對這釣法唔熟... 要問問老虎兄...