搜索

[釣具] 有乜好提議整靚個竿袋

alanlee0428 發表於 19/6/2009 23:45:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
最近添置了一枝480HH打重磯用. 之前曾經查看了很多資料, 一枝較為好的重磯竿, 新竿價錢動不動就七、八千甚至過萬港元. 真的要好好維護, 起碼要用番十年八年至得.

除咗每次釣完之後用淡水抹乾淨, 每次帶出帶入都要小心碰撞. 雖然竿是放在硬式竿袋內以便攜帶, 但是在行程中竿節自身亦避免不了互相磨擦. 為了减少這種不必要的損耗. 我决定用潛水衣料自製竿袋, 將每一節獨立隔開, 减少磨擦碰撞.

但係花咁多功夫整個竿袋出嚟, 冇話咁齋淨係”黑蚊蚊單一個顏色架. 想話加添一Dsharp嘅標記比佢, 攞住佢行出嚟都醒目D.  一時之間都唔知加乜嘢好! 車個章上去? 定係印好呢? 乜嘢顏色好呢? 印圖定係印字好呢? 幾條重磯友呀、底物釣友呀, 揸住同一款竿袋出嚟會唔會好姿整咁呢? 諗諗吓個腦有D亂籠, 個頭好似大咗少少!   有冇師兄可以比D建議點樣整個靚又sharp(醒目)嘅標記上個竿袋度呢? 謝謝

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
907907 + 100 一個字.....正

查看全部評分

907907 發表於 20/6/2009 00:15:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個章一定要車的.絲印好無野睇快
 樓主| alanlee0428 發表於 20/6/2009 00:29:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2# 907907

個章幾大size? 乜嘢顏色? ( 竿袋係黑色 ) 同埋乜嘢內容呢? ( 例如阿郎Don版大就有個吉祥釣會. 我整D乜嘢logo好呢? )
907907 發表於 20/6/2009 00:38:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黑色當然撞紅色喇,夠搶呀>......
gabrielkong 發表於 20/6/2009 13:07:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

撞紅色同黃色比較好D, 無咁單調, 如果是用螢光色線就更好
907907 發表於 20/6/2009 14:29:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有得諗喎........做野喇
gabrielkong 發表於 20/6/2009 15:02:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
潛水衣布料應該有紅黃綠色?
 樓主| alanlee0428 發表於 21/6/2009 22:10:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
gabrielkong 發表於 21/6/2009 22:22:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想造個比枝路亞竿用
釣魚郎DON 發表於 22/6/2009 20:49:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
三個字....我愛妳...唔係唔係.....係"重磯組 "