搜索

[其他] 點解d人釣魚可以甘矛品

kenny318 發表於 23/3/2009 02:13:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得釣魚係一種自娛架消遣, 如果張有無大野中同釣具放係太重架位置, 無論你點勁都唔會搵到釣魚架真正樂趣, 無品一或有品睇自己用咩角度去睇, ching睇開d啦~
bbq-w 發表於 23/3/2009 07:22:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇開D啦~~~釣魚釣到一肚氣有乜爲~~~
地精哥哥 發表於 23/3/2009 10:34:19 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳

同意以價看人一樣好冇品!!!!  我接受一起釣(但是不可以打潛底),因為我喜歡有魚一起釣,不過我不會去有人釣緊的地方釣..哈哈 ..
跟他們FRIEND了後再教育他們 釣魚禮貌...再在他們面前上魚比他們看 ....型死
偉~ 發表於 23/3/2009 11:00:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
但你有咁既想法都唔係太好喎,以價看人一樣唔好品啊

我都知我唔岩 , 甘唔代表可以踏 磯釣 , 咩都做唔好學先 , 好唔尊重人 , 也唔尊重玩磯釣的人事>. ...
peter1042 發表於 2009-3-23 01:16

踏唔踏浮游磯釣呢樣野....
我又覺得佢唔係既....
佢都只係話唔好學....
可能佢知道因為浮波太多野要學同埋去諗....
所以佢建議屋企人唔好學....(而且玩浮波對比起沉底既架生多D..)

其實我心目中都有一個疑問....
幾百蚊既竿同幾千蚊既竿....
作用都只係為左起條魚....
而且魚竿呢家野十分錢一分貨....
就算俾枝一萬蚊既竿我用....
我都一樣發揮唔到枝竿既性能....
以上只是小弟的意見..不喜勿插..
Ronson 發表於 23/3/2009 13:00:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一樣米養百樣人睇開D啦
 樓主| peter1042 發表於 23/3/2009 13:51:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
而且情況都唔算差到釣唔到....

都唔算差到釣唔到 只不過係釣唔到魚之ma

佢地2沉底 1筏仔 我個浮波已經唔洗 漂過去啦..............

佢地用 腳架 頂起支竿 我就行唔到過去

其他位又聚唔到魚........  甘我唔走  重可以點呀

我一路打粉 一路陪佢地釣呀!!!!!!!!!!

定係想我 睇到佢地 釣到魚呀!!!!!!!
jb007r1 發表於 23/3/2009 14:05:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
"東涌d人 好矛品" - 其實對東涌d人 好唔公平, 東涌住左幾十萬人, 有好也有麻麻地的, 不可因幾個荿利釣品差, 全部捱插..........
7-UP 發表於 23/3/2009 14:06:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有一次..我同個 friend 去東涌磯釣都遇過以上情况
釣釣下又系有三個人行落lau釣 , 仲要企得好近
拋線又亂甘lau , 直情系拋系我地前面
我地根本冇得釣
所以我都好明白 c hing gar心情 , 當時真系好氣頂
josun 發表於 23/3/2009 19:15:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄 .. 唔講由至可 .. 講起就把幾火 ..
幾個月前 .. 計劃好東涌釣行 .. 中午去到釣埸 ..
釣左個零鐘 2竿出放流 中左斤頭 ..
釣多一陣 回頭望一望 有一個牙叔坐左係石博食麵包 ..
之後我 cake石 .. 坐低縛勾 ..聽到一聲" fit"
我抬頭一望 .. 牙叔係我後面8點鐘方向頭竿一飛右3點鐘方向出 ..
即係我中魚果個位 ! 我個心火都黎 ..
我承認我小器又火爆 .. 呢件事我記到今日 -0-
我的確好小器 hahaaa
我同牙叔講
牙叔你連行2步都懶 .. 4野無人 .. 甘多位你唔釣 ..
甘我點牙 .. 你係我後面飛出我 .. 甘我釣咩牙 ..
牙叔仲好大支野甘話 ..
我睇你釣浮波 .. 有乜問題丫..
我就行落海邊 .. 我支竿都18尺 ..
拋 c 出去會唔會 cake 到你條主c 牙 ..
唔通你叫我釣腳邊牙 ..
我由頭到尾都係打流頭釣2竿出 ..
牙叔 ..你都幾廿歲人啦 ..
冇釣十年8載魚啦 ..唔係甘冇品下話 ..
牙叔答我 ..
呢到公眾地方 .. 我中意點就點 ..
我都收左2手就你啦 ..
牙叔唔講公眾地方由至可 .. 一講我就燥
我執哂所有野 .. 唔7釣牙
我行到去尾執左1大袋石仔入打水袋 ..
行放去釣點 .. 逐粒逐粒掟出去 ..
牙叔話
你唔係牙ma哥哥仔 ..
你想點牙 ..
我話 ..
你理我丫 .. 呢到公眾地方. . 我鐘意牙
洗唔洗我幫你打999話有人掟石仔落海阻住你釣魚牙
過左陣牙叔就走左..我都冇心情繼續釣
將全部友餌倒哂落海 .. 谷撚氣 .. 番屋企
山長水遠去到 .. 坐船又坐車
比個牙叔甘攪一攪 .. 冇哂心機
我同我自己講 我唔會再去東涌釣魚
就算去 我一定唔打友餌
釣生蝦釣紅蟲 好過打友餌
小弟言語上有得罪既話 ..多多包涵
個人意見 ..我真係一個小器鬼 -3-
偉~ 發表於 23/3/2009 19:30:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
而且情況都唔算差到釣唔到....

都唔算差到釣唔到 只不過係釣唔到魚之ma

佢地2沉底 1筏仔 我個浮波已經唔洗 漂過去啦..............

佢地用 腳架 頂起支竿 我就行唔到過去

其他位又聚唔到魚........  甘我唔走   ...
peter1042 發表於 2009-3-23 13:51

因為我都試過咁既情況....
而且佢地本身霸左"左面....
我為有係右面釣....
點知佢地有個新黎又係我右面釣....
結果我得返三呎至五呎位可以俾我飄....
講真個句我可以唔理佢地等一齊搭線等大家一齊麻煩....
不過我覺得咁做又好似無謂左少少....
釣魚都只係想尋開心....
其實呢d人咩地方都會有....
安慰既說話我都唔知講d咩好....
希望師兄明白我唔係讚同佢地既行為....
無理由因為釣魚而上差官..係唔係..?