搜索

[釣行] 第一次中怪獸

49139103 發表於 20/4/2014 05:19:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

19/4爆曬2點去到大廟碼頭,成海沙立仔扯旗仔,釣呀釣呀4個人釣到足足7點D立仔先收口,

之後七點入黑,就爆多蚊同蚤仔,好彩有最强歐護綠色蚊怕水,但都唔係太頂得順,

之後打粉打呀打呀,打極都無咩反應,成班人釣到炆炆地,於是我放低之桿去左執下野,

準備收檔去布袋澳食海鮮。之後番番去支桿到,見浮波仲係一桿位置,好正常收絲執埋支桿先,

一帶,頂,飛既,嘩係咁出drag, 頂頂,因為我用pe, 我無lock太緊個磅頂,好荒忙又見drag

係咁出,而我腦一片空白,竟然係咁收絲,見drag keep住出,向前飛左30m

因為未中過D大到我頂都頂唔住既魚,心裏只係諗到,條魚好大,大到好似識飛既石頭

出完30m 冷靜落黎,加上朋友指導,先收緊一下磅頂,開始人魚角力戰,出下收下頂下

時間過左10分鐘左右條魚開始無力,拉到近腳D見波,嘩,心諗,頂,粒識飛石頭,真係好似

掛住粒大石咁頂上黎,努力追多上3尺多終於見魚形.……

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

嘩!好大餅!細鱗呀,頂上水面之後朋友一擊即抄中手軟腳軟

終於吹夠水去圖

我人生第一餅細鱗估唔到一黎就咁大餅 yeah, 70cm 11斤!!

事後檢討

今日真係超級好彩........咁都無咩大礙上到條魚

1) 我用2號桿, 1.2號 pe 3.5腳

2) 個場係沙底

3) 條魚直飛沙底方面, 不是 碼頭樁底

4) 係一片空白出緊 drag個時 我仲不斷向前較都無斷

5) 當我放低之桿去執野個時, 條魚等我番黎先發鞋...佢朵左係碼頭個及位到

6) 個魚勾打中魚個嘴角入面厚d個塊皮, 避過晒佢d牙!!

今次真係 勁多個 luck 加少少......撻q先起到條咁既魚..... (p.e. 無lock 太實磅頂)

希望下次 再中d 大野個時 唔好咁荒張啦.........多謝大家收看!!

評分

參與人數 8金幣 +1083 收起 理由
STELLA + 200 我好欣賞!!
martin4234 + 200 寫個服字!!
最強幻象 + 100 我好羨慕!!
ykk + 200 精品文章!!
stevenl_604 + 150 精品文章!!
lym000 + 30 我好羨慕!!
大三巴 + 3 我好羨慕!!
偉~ + 200 原創內容!!

查看全部評分

kingking0615 發表於 20/4/2014 05:57:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜你,師兄
回復 支持 反對

wingduck 發表於 20/4/2014 06:47:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁呀!
回復 支持 反對

chinufishman 發表於 20/4/2014 07:15:24 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
恭喜 恭喜
回復 支持 反對

Alanangus 發表於 20/4/2014 07:32:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 20/4/2014 08:21:50 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
恭喜!
回復 支持 反對

devil135 發表於 20/4/2014 08:35:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

jimmylaM 發表於 20/4/2014 09:14:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜!
回復 支持 反對

Dexcyf 發表於 20/4/2014 09:54:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
只想知點煮先好食?因為细倫的確肉質差D~重要甘大餅^~^:有冇咩秘調供開一下
回復 支持 反對

神原優月 發表於 20/4/2014 10:00:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
{:78_4092:} 巨物
回復 支持 反對