搜索

[釣具] [新手]磯竿煩惱[更新]

evoricardo 發表於 14/7/2012 03:25:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

話說小弟玩開沉底既
想中途轉磯

所以求求咁多位大大介紹D $1000樓下既18呎竿比小弟入門用
另外唔知用咩既號數會比較適合初學者呢

P.S. 小弟睇中左支 十蚊佬HOLIDAY ISO R 530 2號,, 唔知呢支野個評價如何呢??

感謝各位解答!! 祝各位爆釣

更新@14-7

好感謝各位大大既回覆!
以上既回覆好多都有提到泡菜竿,咁邊隻泡菜既牌子或者系列會抵玩啲呢?
另外都有師兄提到十蚊佬既大磯系列,咁我想問下係邊道可以有得試下支竿個手戈感係點呢?(我淨係係旺角搞基社見過支竿…)

此外小弟仲想請教一下,日新既磯竿評價又係點呢?同十蚊佬比較起上黎有咩大既分別呢?
另外十蚊佬既千元樓下入門竿都有唔少(land mate, holiday ISO, 大磯系列),咁其實個分別又係邊呢?

原諒小弟咁多問題問… 再一次祝各位爆釣爆箱!
winstonlee 發表於 14/7/2012 03:34:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果係新手...我建議用1號竿同1.5號竿 已經可以釣到2-3斤幾既魚~
而且可以選擇用韓國既磯竿~
評語都唔差~
就算斷竿頭都唔傷心~
小小愚見...
回復 支持 反對

boozer 發表於 14/7/2012 04:36:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
i really recommand korea rod,price rate high and the buget not how many japan rod chice,if really want one,i perfer shimano advance iso
回復 支持 反對

lajan 發表於 14/7/2012 07:27:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ADVANCE大磯
回復 支持 反對

偉~ 發表於 14/7/2012 08:00:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔太建議用2號竿....
因為沉底本身大多是置竿型式....
浮游磯本身係長期手持而且要操縱....
如果玩開日水我建議玩 1 號竿....
如果玩埋夜水 1.5 號竿係一個不錯既選擇....

另外魚竿方面初學其實唔需要買得太貴住....
反而配件個度駛你唔少錢....
一個釣組 主線..絲節..檔珠..浮波..STOPPER..擰圈..子線..夾鉛..勾..
另外磯鞋..撈基..誘鉺袋..蝦剷..鉺匙....
呢D已經係基本既裝備....
其實要買既重有好多....
當你一入磯門就深似海....
回復 支持 反對

磯耀 發表於 14/7/2012 08:55:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
平平地既竿得因初玩很易整斷頭芯,先練習半年日水夜水既控制都冇整斷而有feel先換好啲如530有啲重1.2同1.5 2號太重
回復 支持 反對

daudau 發表於 14/7/2012 12:14:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
玩開投釣沉底 , 通常用野都會好粗 , 轉玩磯杆 , 1號杆 十成九都會整斷杆頭 (經驗之談) 絲纏頭街 , 跌斷 , 放係地整斷
1.5號或以上會穩陣D ,
樓上有師兄提到 S牌大磯 Advance (杆頭有不易斷設計) , 這點可以考慮
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 14/7/2012 15:17:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
駛乜買禁貴丫, 買支平的玩住先!
1.5號就得!
回復 支持 反對

樓主| evoricardo 發表於 14/7/2012 15:43:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好感謝各位大大既回覆!
以上既回覆好多都有提到泡菜竿,咁邊隻泡菜既牌子或者系列會抵玩啲呢?
另外都有師兄提到十蚊佬既大磯系列,咁我想問下係邊道可以有得試下支竿個手戈感係點呢?(我淨係係旺角搞基社見過支竿…)

此外小弟仲想請教一下,日新既磯竿評價又係點呢?同十蚊佬比較起上黎有咩大既分別呢?
另外十蚊佬既千元樓下入門竿都有唔少(land mate, holiday ISO, 大磯系列),咁其實個分別又係邊呢?

原諒小弟咁多問題問… 再一次祝各位爆釣爆箱!
回復 支持 反對

lajan 發表於 14/7/2012 15:44:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ADVANCE大磯1.5號吧. 新手的話.
最少冇咁易俾你炒得斷又唔使好似HOLIDAY咁頂魚又冧. 死拉又唔斷. 冇釣味可言.
回復 支持 反對