搜索

假餌岸釣紅鮋的高級討論

wwl 發表於 6/5/2011 19:02:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟個人認為紅鮪攻擊性比食欲性更大.............如一條小紅鮪常會攻擊同自己差不多大的假餌........          但食魚餌的時候有時會輕口到像魚仔般...........
回復 支持 反對

wai-fishing 發表於 6/5/2011 20:36:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇下以下呢段片對大家既討論有無幫助

如果假設魚缸中既每舊石上已經生滿哂鋒利既蠔粟........再諗下野場.....
回復 支持 反對

chow 發表於 6/5/2011 20:51:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
假餌係搜索到佢地地頭附近先開始食餌....
磯釣係用餌既味道黎引佢地出黎食餌.....
如果你是紅鮪的話..你食左餌然後想還拖..
你會出左街惡D?  定  還是會係自己地頭惡D?
回復 支持 反對

blueslover 發表於 6/5/2011 22:40:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
假餌同磯釣我都有玩, 我既假餌目標係紅鮋同班, 但磯釣就唔係。我既諗法, 假餌係以掃駁方法搵魚, 多數都拖得非常近石邊, 紅鮋攻擊後會高速游回石窿, 所以反應慢d同支竿唔夠強都好容易斷, 唔係話一定要HH竿, 但我覺得HH攞到魚既機會大D, 不過運氣都非常緊要! 而磯釣紅鮋有咁多CHING上到魚, 雖然我未試過, 但我諗如果目標魚係紅鮋, 起碼都2號竿以上, 釣點會比較出D, 唔會好似拖假餌咁近石邊, 用誘餌粉引魚離石, 中魚揪竿時因磯竿長, 頂起支竿時升魚離石會比假餌竿多D, 如果把握到先機, 磯釣都會上到大紅鮋! 個人睇法, 有錯請回~
回復 支持 反對

tony0105 發表於 6/5/2011 23:54:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位師兄既討論果然令我學到好多野~

原來要釣一條魚係要諗咁多野~小弟十分佩服~

我會以大家做榜樣~釣之前,諗一諗~諗唔到,再要諗
回復 支持 反對

小平 發表於 7/5/2011 01:47:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 5# naobao

爆叔呢個問題同打拳一樣!
有打太極拳,又有人打洪拳,
有柔有剛,個人喜好,
唔o岩聽勿插!
回復 支持 反對

lok901 發表於 7/5/2011 06:44:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 22# wai-fishing

我覺得主要係入左佢地頭所以先攻擊...多數都係拖同一個位收幾次先係果舊石到中.有次勝哥係腳邊石打緊8字睇下隻lure游得靚唔靚..唔洗3秒就見住條魚沖出黎.嚇死人...但之前係拖過幾次都無動靜...
回復 支持 反對

小鐵 發表於 7/5/2011 07:12:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果唔同地點的話 ~ 即是 磯釣釣高位  LURE 釣低位 ~  個起魚角度係咪應該會有D影響呢 ~

以我所知  LURE係攻擊型的釣法 去搵呢埋左既魚 ~ 當LURE經過佢的家 就會有機會衝出黎食 而立即回家

磯釣 ~ 算係半等待 ~ 有流就會帶下既 ~ 但有時中既會唔會係路過的魚 @@ 中左果時 如果係高位
我個人覺得 一定會比低位好D   當然 好多師兄斷到 火都黎 但冇人知0.0  起到咪話你知囉  起唔到即係冇啦-.-

拖地魚 係串好多 HAHA
(小弟見識淺 有錯勿插 )
回復 支持 反對

iizoo 發表於 7/5/2011 12:48:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我又唔係咁同意師兄既講法
紅油係一種有地盆侵佔性既魚
同我屋企養既魚一樣, 當有外來魚游經而又令佢感到自己地盆受到侵略既時候
佢就會作出攻擊, 目的唔係要餵佢既五臟

評分

參與人數 1金幣 +88 收起 理由
aroomd + 88 叻仔~!嘿

查看全部評分

回復 支持 反對

閒釣人 發表於 7/5/2011 13:42:48 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
回復 29# iizoo

師兄講記都系,總知釣鲉好拖鮋好,呢家野各師各法

各有喜好,釣具-平有平玩,贵有贵玩。

祝各釣鲉人,釣多D啦!

明早試吓爆光拖拖佢先,好夠未比鲉搶手袋

回復 支持 反對