搜索

假餌岸釣紅鮋的高級討論

ivoivo 發表於 6/5/2011 13:04:53 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
等我又講吓本人之經驗先。
兩種釣發我都有上過,有斷過。
我覺得釣點影響好大
磯紅鮪,我通常都釣黎岸十尺八尺,當中魚都重有距離控,當然越遠中或越深水,時間會多D.
假餌紅鮪,我只釣離岸幾尺,水深三至六尺,中親都即刻返佀屋企,自然要第一時間pump 佢出黎再控
講到要硬pump,好自然諗到要用粗嘢 。

評分

參與人數 3金幣 +116 收起 理由
kidman01usa + 10 Cool!
TIM + 56 到點呀!!
arcticwind + 50 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

萬寶路 發表於 6/5/2011 13:32:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要睇當時條魚點走!佢係要入石過石,用咩竿咩腳都死!斷到叫亞媽大有人在!我個人覺得!技術只佔二成!運氣佔八成!好睇臨場發揮!明知紅鮋係捐窿捐罅!難道拎支0號竿1號腳去玩
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 6/5/2011 13:46:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
邊個話磯實起到架...試過真係斷到失晒自信呀...
我自己就覺得...細條就你話事...大條跟本你無得話事...
超over size起到運氣拈既比例都好重下...
回復 支持 反對

fai 發表於 6/5/2011 13:48:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 11# ivoivo

我很认同,加上矶钓很多时候用诱饵,把目标鱼引出家,给你多些空间弓他上來。
回復 支持 反對

萬寶路 發表於 6/5/2011 15:03:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

絕對認同!磯釣斤零二斤都OK!一去到d大佬級,上到係運氣!我真係試過成晚得個斷字,釣到個人灰晒!要坐係度飲可樂。打比朋友飲水,等朋友開解吓,haha
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 6/5/2011 15:39:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
絕對認同!磯釣斤零二斤都OK!一去到d大佬級,上到係運氣!我真係試過成晚得個斷字,釣到個人灰晒! ...
萬寶路 發表於 2011-5-6 03:03 PM

我試過越釣越火...跟本大到離晒罩...
回復 支持 反對

樓主| naobao 發表於 6/5/2011 17:46:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想再補充一吓D疑問...
其實條紅鮋咬假餌同咬真餌嘅狀況係咪應該唔同架呢??
如果條魚咬假餌時係處於好強攻擊意慾之下,
咁作出嘅反抗相對激烈,用重火架生去硬拼又好似比較合理喎
又有無可能...假餌遊經一D標點時,其實條魚並唔係想食野,
只不過係天生有攻擊特性,經你幾次喺佢面前經過,撩慶左佢,先至咬你隻假餌呢??
回復 支持 反對

閒釣人 發表於 6/5/2011 18:34:31 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
等我又講吓本人之經驗先。
兩種釣發我都有上過,有斷過。
我覺得釣點影響好大
磯紅鮪,我通常都釣黎岸十尺 ...
ivoivo 發表於 2011-5-6 13:04

x2
回復 支持 反對

wwl 發表於 6/5/2011 18:46:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
絕對認同!磯釣斤零二斤都OK!一去到d大佬級,上到係運氣!我真係試過成晚得個斷字,釣到個人灰晒! ...
萬寶路 發表於 2011-5-6 15:03

又可以打比我啦.................好樂意聽你訴苦收老友價每六秒一元月結都無問題喇........................
回復 支持 反對

閒釣人 發表於 6/5/2011 18:51:17 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
我想再補充一吓D疑問...
其實條紅鮋咬假餌同咬真餌嘅狀況係咪應用唔同架呢??
如果條魚咬假餌時係處於 ...
naobao 發表於 2011-5-6 17:46

吾系呱!!

邊有猫吾食魚架,應該吾系搞興佢而咬假餌,條鲉系追d游得慢同傷左記魚嚟食

同盧一樣追法,不過红鲉會係d石孔冲出嚟搶手袋姐

吾知系咪咁呢!
回復 支持 反對