搜索

這些竿、鉸同釣組入門足夠嗎??

wild_dog 發表於 14/6/2008 09:43:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

咁又唔會,我都有兩枝,我女友都係用呢枝竿黎fit,都中過26cm
亦係魚場中過大星鱸,枝竿都冇事

技竿唯一缺點就係太短
係入門階段可以用用既
JL-Crazy 發表於 14/6/2008 11:41:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 wild_dog 於 2008-6-14 09:43 發表

咁又唔會,我都有兩枝,我女友都係用呢枝竿黎fit,都中過26cm
亦係魚場中過大星鱸,枝竿都冇事

技竿唯一缺點就係太短
係入門階段可以用用既 ...

呢支竿用完返黎,d guide 一定要洗得乾乾淨淨,唔係 d guide 會好快打柴
joecylee 發表於 14/6/2008 12:30:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 貓貓樣 於 2008-6-14 09:31 發表

唔使Joe神你話我都有自知之明係唔入流之輩。。。。。但你所講既"六尺二寸最強中神通"
奇人就真係要介紹黎認識下喇。。。。。

對六尺二寸最強中神通不能失敬,你點會吾知呀他是誰!
wild_dog 發表於 14/6/2008 13:23:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 JL-Crazy 於 2008-6-14 11:41 發表

呢支竿用完返黎,d guide 一定要洗得乾乾淨淨,唔係 d guide 會好快打柴

係呀
呢枝竿用鐵guide,用完記得沖淡水然後抹乾佢,唔係既話就好快生鏽
 樓主| ray817 發表於 14/6/2008 16:00:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 wild_dog 於 2008-6-14 13:23 發表

係呀
呢枝竿用鐵guide,用完記得沖淡水然後抹乾佢,唔係既話就好快生鏽

收到!!
唔好問 發表於 14/6/2008 16:21:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ray817 於 2008-6-13 15:43 發表

被昆了~~佢同我講係魷魚竿=.=

你係唔係旺角買,我上次買左支,做動作第2下就-_-
_li 發表於 14/6/2008 19:29:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支竿只適合用2.5or3號蝦, 再大d 做動作就會好吃力...
因為我都係用o個支竿入門
520038 發表於 15/6/2008 02:56:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支竿都ok~~~ 好軟 好敏感~~~ 中魷感覺一流~ 我之前都用佢中過唔少魷... 碼頭用都足夠~ but 佢美中不足的是... 有d 短~ 得6'6 好似~ 拋得冇咁遠... 同埋guide 位易受海水侵蝕.. 易氧化斷裂.... so... 掂過海水記住洗返佢啊~ ]

左手面隻魷魷都係佢中(我隻手板都有15cm ga~)~ 收0個陣幾好玩~~
黃石話時話近排都幾好景.....

樓主| ray817 發表於 15/6/2008 10:12:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 520038 於 2008-6-15 02:56 發表
支竿都ok~~~ 好軟 好敏感~~~ 中魷感覺一流~ 我之前都用佢中過唔少魷... 碼頭用都足夠~ but 佢美中不足的是... 有d 短~ 得6'6 好似~ 拋得冇咁遠... 同埋guide 位易受海水侵蝕.. 易氧化斷裂.... so... 掂過海水記住洗 ...

黃石話時話近排都幾好景??
上星期去過見冇人中過既@@?
siupsiup 發表於 15/6/2008 23:56:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟上星期六日一都有去,只得星期日有兩隻
今星期六日再去過,一日一隻

話時話呢d支真係好輕