搜索

新手~~~~投釣打怪獸~~~~

阿dee 發表於 18/6/2008 23:25:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kyuet 於 2008-6-14 10:00 AM 發表
我平時用的係"秘"制蝦人(姐係咩調味都加好多~咸死d魚佢)同青虫~
而我用緊果支其實係$0.2k的平平技竿15號~

而今次可以買返支貴dga la

其實你係唔係想搵個籍口換支新竿呀 師兄 哈哈哈哈
 樓主| kyuet 發表於 19/6/2008 10:18:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿dee 於 2008-6-18 23:25 發表

其實你係唔係想搵個籍口換支新竿呀 師兄 哈哈哈哈

咁都比你發現~~~ ~~~不過我都係買左支 s牌的投竿姐~~

不過之後成日落雨 ~~~都未有時間開光~~

希望星期6唔好落la~~~
華少 發表於 19/6/2008 13:26:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
5號pe最粗都係5號腳
會唔會弱左d呀
5號pe最少用上80磅腳啦(南油用子絲)
5pex20=100磅
5子絲x4=20磅
點計都無可能咁用

樓主| kyuet 發表於 19/6/2008 16:51:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
:%22^ 我果日諗住玩下~~沒帶其他c~~

80磅姐係幾多號?~:%23^
Lumileds 發表於 21/6/2008 17:18:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kyuet 於 2008-6-19 16:51 發表
:%22^ 我果日諗住玩下~~沒帶其他c~~

80磅姐係幾多號?~:%23^

80/4 = 20號
不過15號頭兩舊水既投竿絕對不適宜用到呢個火數.....唔係又炸
marcomou 發表於 22/6/2008 20:58:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Lumileds 於 2008-6-21 17:18 發表

80/4 = 20號
不過15號頭兩舊水既投竿絕對不適宜用到呢個火數.....唔係又炸

不如c兄講下, 應該買套點既竿?
有咩好推介?
hman 發表於 22/6/2008 22:13:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 26# 的帖子

我提意玩兩至三節的船竿,大約30至50頭,我用的是大華的三節(50)頭船竿
marcomou 發表於 23/6/2008 11:54:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hman 於 2008-6-22 22:13 發表
我提意玩兩至三節的船竿,大約30至50頭,我用的是大華的三節(50)頭船竿

冇錯!! 我都建議玩船竿,
因為我之前係 呀ming度 買左枝 所謂"eagle mesh"既 船竿 30頭
$ 860 咋!!

6號磯絲
3.5號 EX carbon子

硬頂過4斤2 花鱸

但係唔知你果條怪獸....... 會唔會又一下拉斷.....
 樓主| kyuet 發表於 24/6/2008 14:11:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thank~ c hing~~~
我想問下投竿同船竿又有咩分別呢~?
30號頭~?
咁咪有細少少的魚都feel唔到 lo~~
marcomou 發表於 25/6/2008 00:16:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kyuet 於 2008-6-24 14:11 發表
thank~ c hing~~~
我想問下投竿同船竿又有咩分別呢~?
30號頭~?
咁咪有細少少的魚都feel唔到 lo~~

50號頭唔會冇魚信
其實好睇你用咩餌既
蝦仔, 由魚 等等等 通常都會大大口一下搶你餌既
蟲就唔同, 魚仔咬咬下都會拉到出來
所以點解我地會話用大餌可以控制中魚既size
班仔口大.... 所以例外
仲有睇你點鉤餌囉
因為每種釣法都有唔同既野要配合, 慢慢來, 走得幾次魚就識嫁啦
所以你要專心睇實你認為最大既魚信就抽竿啦 (**其實都係經驗所得**)

但係可以話你聽,
50號頭 船竿
10號~12號 / 20lb~30lb 投絲(主)
8~10號 / 防咬絲(子)

13~15磅 捨棄線(幾蚊魚排果種) 因為入石易拉斷, 方便女仔
本人用15lb既

咁就好夠玩
好好頂!!!! 過晒手引!!

3, 4斤魚.... 小野啦~
如果中 油追 就...... 睇你做化啦
入石前收到返來就你好野!!
收唔到就.......... 一係等斷, 一係自己剪...
因為你用左防咬線!!!

以上釣組建議只是個人心得 及 只適合 **捨棄式** 釣組!!!