搜索

[釣具] $2500左右有咩杆介紹呀 ?

樓主| papa 發表於 8/6/2008 08:54:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 HOOKER7 於 2008-6-7 16:14 發表
http://www.varivas.co.jp/morris/03_varivas_rod/violente_egi.html

:%23^ 唔介意LEE個品牌的話,我個人覺得支82 & 86SL唔錯,唔算重,平衡OK,觸感算細緻,係外表平凡咗啲(我唔介意LEE個)HOPE 幫到你(只為提供意見。。。。):%19^ ...

varivas呢個牌子我都鐘意架~tyjp-4-6^
照你咁講呢個價錢都幾抵玩喎~
thank you~tyjp-4-8^
 樓主| papa 發表於 8/6/2008 09:01:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoiyatc 於 2008-6-8 02:34 發表
上面班道友已經講曬

版主唔好收收埋埋, (呢句講笑咋 )
快d介紹返一兩支先啦(呢句就認真既 )
copybook 發表於 9/6/2008 00:12:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Graphiteleader calamaproPROTOTYPE我都好有興趣...未用過.只不過係前兩日去左"上環果間"囉過上手試下....果然係手工一流.出奇地輕.但有一個問題係佢唔係好夠挺身.(怕好快會玩淋)感覺上似係想要釣味為主.
有無師兄用緊啊?不如分享一下啦
當日囉上手果支既資料.
http://www.olympic-fishing.co.jp/g_rod/calamapro/gocps_892h.html

kingston 發表於 10/6/2008 10:30:13 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
原帖由 papa 於 2008-6-8 08:50 發表

咁希望king sir 可以分享下Graphiteleader PROTOTYPE支杆既好/壞處啦

仲有唔該晒松田先生既推介  

其實用 prototype 同 violente 嚟比, 實在係唔係好公平....
因為係2支各走極端嘅竿, 記得JL都曾經問我, 最鐘意邊支....
我係答, 我實在揀唔到......

prototype, 料輕, 揸上手輕如無物, 佢比獨角獸竿身更幼, 竿先更敏銳.
腰挻(我用嘅係832m), 不過fit起上嚟都係會担心料薄, 就住就住fit...
所以覺得prototype都算係一支"斯文"竿!

violente, 相反嚟講, 料比較厚, 外表沉實, vle-82 都經已重達130g,
而我用緊嘅vle-86sl更達138g, 感覺有小小墜頭....
但一睇到竿身上印上crazy-jetman, 就好放心大大力去fit喇...

所以2支各走極端嘅竿, 2支我都鐘意, 當然, 睇價錢, 1支prototype 差不多可以買2支 violente,
咁睇你budget點預啦... 如果想一支竿2仟幾, 擁有料厚而平衡較好嘅,
我都會介紹墨客嘅...
而日本竿, 可以做到, 輕+強+平衡好, 就不二選, 一定係daiwa stx-eg 832mh-sv 喇..
不過要成3-4仟大元.....

評分

參與人數 3金幣 +299 收起 理由
松田先生 + 100 King Sir 分析獨到!!
hoiyatc + 99 King Sir 專業推介!
ReynoldHa + 100 精品文章!!

查看全部評分

cx883 發表於 10/6/2008 11:58:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用緊枝breaden LC86wr...
個人覺得幾好...
可能我鍾意玩林野~枝野勁彈@@
重釣味...竿先幾靈敏!
我買2千8蚊~
copybook 發表於 10/6/2008 19:23:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 cx883 於 2008-6-10 11:58 發表
我用緊枝breaden LC86wr...
個人覺得幾好...
可能我鍾意玩林野~枝野勁彈@@
重釣味...竿先幾靈敏!
我買2千8蚊~
鮮紅色????????
kapo26 發表於 11/6/2008 10:22:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇完咁多師兄既評價
我對Graphiteleader PROTOTYPE都好有興趣(開始要儲錢)
不過都想知道如果PROTOTYPE 同MC EXIZAUST/pandra 既比較各有咩優劣
如果師兄用過以上既竿...可唔可以分享下?
唔該
JL-Crazy 發表於 11/6/2008 10:56:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 17# 的帖子

King sir 話齌,兩支價錢好唔同,一支 prototype 差唔多買到二支 exizaust

我用開exizaust 822e,支竿有 d 重,但用落都幾滿意,因為夠勁,試過 25cm 連水彈上 (約 10 呎)黎都冇事(事後自己都驚 )。

prototype 用緊862mh,支竿彈性比 822e 好,輕 d,有好輕微墜頭,竿先敏感好多,一 d 細微既魷訊都可以感覺到,好似成日聽 d 師兄講既"彈手指",係用左支 prototype 至感覺到,好過癮

兩支竿我都可以好放心咁去拋投,822e 轉用 862mh,好快可以適應

師兄如果你想買 prototype,訂定開始儲錢,儲夠錢就差唔多貨到架啦

kapo26 發表於 11/6/2008 11:04:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 18# 的帖子

JL師兄
prototype係唔係太約$2600-$2800
如果係XX訂,VIP係唔係都有85折
唔該

hoiyatc:唔出名呀,朋友!

JL-Crazy 發表於 11/6/2008 11:09:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 19# 的帖子

kapo 師兄

不過我唔係在果間舖頭訂,有朋友買過,係有 85 折,好似係折左 = 你講既價

(仲有呢,唔好打間舖頭名出黎呀,x.,記 xx 都唔好呀 )