搜索
返回列表 發新帖

開放IP資料

樓主| naobao 發表於 4/6/2008 15:25:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 JL-Crazy 於 2008-6-4 15:14 發表
爆叔

我唔係好睇得到,公開 ip 對交流會有咩幫助,交流要出貼或回貼至有得交流,有很多都是睇,不會回貼,咁就算睇到在那國家或地區,都不會增加交流,亦不會知道對方釣法既分別。

樓上師兄都有講,依家已有..."來自"...呢一欄,登記 ...

公開那些搞事份子的身份仲好???
咁...變左搞事果個就係我喇....
回復

大三巴 發表於 4/6/2008 16:38:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-6-4 15:25 發表

公開那些搞事份子的身份仲好???
咁...變左搞事果個就係我喇....

我好讚同公開 ip...因為正如爆叔所講..有心黎分享..唔攪事你怕乜姐...
果d做事鬼鼠玩單打先會怕..

我打個比喻...就關網呢件事...假切..我一方面叫唔好關網..令一方面

又用另一個分身叫關網..令到群情更加兇湧..咁分身攪事者..就會得逞...

好啦..公開 ip係好事..其實我仲知道 公唔公開都無乜分別..因為一d小網站的版主..

係會暗中或私底下..互對照攪事者的 ip...咁樣..就不如公開啦..大家因為咁而自律好d..攪事者,分身,又現形..

回復

樓主| naobao 發表於 4/6/2008 16:54:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 大三巴 於 2008-6-4 16:38 發表

我好讚同公開 ip...因為正如爆叔所講..有心黎分享..唔攪事你怕乜姐...
果d做事鬼鼠玩單打先會怕..

我打個比喻...就關網呢件事...假切..我一方面叫唔好關網..令一方面

又用另一個分身叫關網..令到群情更加兇湧. ...

我地都有咁做,相信好多網都係咁,
不過我強調,查到嘅資料係絕對唔會公開,
亦唔會去聯繫分身者,只求大家自重!!
回復

朱記 發表於 4/6/2008 22:52:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
爆叔,
想問聲IP既格式係咪好似..
e.g. 123.456.789.001
亦或有其他較user friendly既HIGH LEVEL易明格.
雖然,我都贊成公開IP,亦絕對相信你咁專業既IT人一定有諗到保安同HACKER問題,
但我哩d非IT人,對公開e.g. 123.456.789.001 格式既IP,始終有顧慮,
煩請解釋一下,對保安同HACKER有無影響.
THANK YOU.
回復

樓主| naobao 發表於 4/6/2008 23:11:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 朱記 於 2008-6-4 22:52 發表
爆叔,
想問聲IP既格式係咪好似..
e.g. 123.456.789.001
亦或有其他較user friendly既HIGH LEVEL易明格.
雖然,我都贊成公開IP,亦絕對相信你咁專業既IT人一定有諗到保安同HACKER問題,
但我哩d非IT人,對公開e.g. 123.45 ...

單靠一個IP係好難Hack你部電腦,
如果係要擔心,不如留意吓....
foxy, msn, 不明來歷電郵檔案, 木馬程式, 正版程式破解檔案....等等仲好....
因為個IP唔係直接set落你部機,
只係網絡公司派俾你...
除非你部機已有木馬間諜,

我強調...以下只係一般情況...當然仲有進階課程喇
回復

朱記 發表於 4/6/2008 23:21:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-6-4 23:11 發表

foxy, msn, 不明來歷電郵檔案, 木馬程式, 正版程式破解檔案....等等仲好....
除非你部機已有木馬 ...

你咁講,我就OK啦.
THANK YOU...
回復

Seiichiro 發表於 5/6/2008 13:38:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
IP 等同現實中住址一樣,縱然我屋企有一道鐵閘、一道木門、有三把鎖,正常情況下唔會有外人入到去 ... 但係都唔等於可以隨便講人知我住邊的吧 ?

再者,以上面第四位遊客為例,即使我知道佢來自香港中文大學,亦不見得可以促進交流同了解佢既釣法 ...

回復

uptowngirl 發表於 5/6/2008 19:06:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
公開sai d IP , 如果有hacker看到d member 米死sai
回復

wild_dog 發表於 7/6/2008 01:14:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-6-4 14:28 發表
如果只係開放地區資料呢??...例如...
naobao    14:19    瀏覽論壇首頁                      - 香港特別行政區-
遊客        14:19    無效的越權訪問                      - 美國-
遊客        14:19    無效的越 ...

咁樣絕對冇問題!
贊成爆叔建議
回復

leoncody2639 發表於 11/6/2008 19:32:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-6-4 23:11 發表

除非你部機已有木馬 ...

沒錯!單靠一個IP係好難Hack你部電腦,但我有能力令到此ip非常擠塞,從而上不到網,簡單些說,我不是要入你屋企,但我可把大量垃圾放在你家的門口!這方法是我契妹教的!
聲名:我也不會公開及使用此方法,請大家別問我!

回復