搜索

開放IP資料

naobao 發表於 4/6/2008 01:39:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
維持一個透明度高嘅網站,係我一貫嘅目標,
我剛剛更新系統及主機,加左IP地區資料,
基本上可以睇到所有來客嘅地區資料,
開放呢D資料,唔係為左大家好奇心,亦唔係針對分身,
因本網訪客來自不同地方,
如果認識網友同時又直接知道對方來自邊區,
咁樣係可以促進交流,亦可以令到大家更加了解對方釣法分別,
最少可以減少溝通誤會!!

香港魚樂網,可能係第一個開放IP資料嘅討論區!!
請投神性一票!!!
單選投票, 共有 129 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
DriftsinkAngler 發表於 4/6/2008 01:53:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我贊成但不知有冇私隱問題:%17^
回復

樓主| naobao 發表於 4/6/2008 01:56:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

應冇私隱問題,因為呢類資料上網都查到!!
依家都聽吓意見,可能只開放地區資料,我要睇左反應先決定!!
回復

onion 發表於 4/6/2008 02:19:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
I don't agree to release the IP information.  As it can be used by hackers.  A lthough they can find it by themselves, we don't need to help them.
回復

bennychn 發表於 4/6/2008 02:27:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我讚成,好多網都有開放...
hacker要port Ip唔使理你公唔公開,
對釣友來說可加強互動
回復

sydney 發表於 4/6/2008 02:29:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
人地想講自己來自何方,自己自然會講。
個人資料裏面以經可以俾我地自己填,唔鐘意可以唔填。
開放呢D資料並唔會帶來額外的得益,相反只會帶來額外的麻煩。
回復

bennychn 發表於 4/6/2008 02:53:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 sydney 於 2008-6-4 02:29 發表
人地想講自己來自何方,自己自然會講。
個人資料裏面以經可以俾我地自己填,唔鐘意可以唔填。
開放呢D資料並唔會帶來額外的得益,相反只會帶來額外的麻煩
。 ...

師兄都好有道理,剛剛冇諗到自已有得填,咁仲開黎做乜
回復

田園生活 發表於 4/6/2008 03:50:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我反對.因唔想為日後帶來不必要的麻煩.敬請見諒
回復

krell79 發表於 4/6/2008 09:03:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 bennychn 於 2008-6-4 02:27 發表
我讚成,好多網都有開放...
hacker要port Ip唔使理你公唔公開,
對釣友來說可加強互動

但係如果我係hacker,又有個咁方便check ip記平台...得閒上來搵下ip又可防...
而且ip都係真實世界私穩資料記一部份...唔應該係網上公開...
所以反對
回復

catiii05 發表於 4/6/2008 09:38:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解要俾人知道自己更多個人資料呢?
如真正開放o左我諗要好 formal 咁通知所有人
雖然呢 D "資料" 看似冇用途 … 但唔排除會有 "有識之仕" 能利用呢方面資料做到某方面o既用途
咁樣o既話 … 開放係有必要嗎?
回復