搜索
返回列表 發新帖

[釣技] 釣竿用料+拖立..

樓主| Colin 發表於 30/5/2008 21:25:57 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-30 21:12 發表

我都唔係釣得好叻....又唔係成日有得釣.........所以魚獲唔值得提.....

其實我最初既目標都係蟲蟲拖鱲....但未成功過........

師兄有冇係您果邊見到有人蟲蟲拖鱲.....如果有既都可以請教下佢地..... ...

鱲係.....?

澳洲D 釣魚人, 個個好似殺人屠屠夫咁, 通常都係串下佢地, 你釣唔釣到魚呀, 之後話比佢聽自己釣左幾多....

同埋唔太聽得閒佢地講咩, 加上我唔多覺有人玩lure, soft hard 都唔太覺

係上星期先見到第一次有人係到拖假虫~ 不過係唐人, 仲好大機會係香港
tfleu3 發表於 30/5/2008 21:48:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你地好..  小弟係melbourne 釣左叉吾多8年魚啦, 于如果你想知去邊釣, 釣d乜, 我可以話你地知. 同埋好以分享下小弟既經驗... PM me la..
文師弟 發表於 30/5/2008 21:52:12 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-30 23:25 發表

鱲係.....?

澳洲D 釣魚人, 個個好似殺人屠屠夫咁, 通常都係串下佢地, 你釣唔釣到魚呀, 之後話比佢聽自己釣左幾多....

同埋唔太聽得閒佢地講咩, 加上我唔多覺有人玩lure, soft hard 都唔太覺

係上星期先見 ...

姐係bream...

我呢度d人幾nice 嫁喎.....可能每度地方唔同喇........

咁有冇同個唐人傾下計??叫佢教返您兩手都好..........

如果係香港既~可能佢係呢度d師兄都唔定~haha~
 樓主| Colin 發表於 30/5/2008 22:24:48 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-30 21:52 發表

姐係bream...

我呢度d人幾nice 嫁喎.....可能每度地方唔同喇........

咁有冇同個唐人傾下計??叫佢教返您兩手都好..........

如果係香港既~可能佢係呢度d師兄都唔定~haha~ ...

我O個陣同緊個走成 南人吹緊水, 甩唔到身,所以搵唔到佢傾計....

聽日一早出去用膠虫同BREAM 死過!!!!!!! BREAM 唔係立魚咩?

我本身對魚名完全唔識GA, 所以.....
 樓主| Colin 發表於 30/5/2008 22:26:09 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 tfleu3 於 2008-5-30 21:48 發表
你地好..  小弟係melbourne 釣左叉吾多8年魚啦, 于如果你想知去邊釣, 釣d乜, 我可以話你地知. 同埋好以分享下小弟既經驗... PM me la..

即PM 你我唔會客氣
 樓主| Colin 發表於 31/5/2008 16:14:21 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
想問問, 點解我個膠虫落左水, 明明引到D 魚遊埋黎, 但係佢地班死串咀, 眼尾望兩下就無視我舊虫(大約3-7米水深, 我望到GE)..........有咩方法可以改善GA?

我用既手法係....震震震震左右震5-10秒, 之後向上抽3下,  之後收一半虛絲, 等舊野沉番落黎
文師弟 發表於 31/5/2008 17:02:15 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Colin 於 2008-5-31 18:14 發表
想問問, 點解我個膠虫落左水, 明明引到D 魚遊埋黎, 但係佢地班死串咀, 眼尾望兩下就無視我舊虫(大約3-7米水深, 我望到GE)..........有咩方法可以改善GA?

我用既手法係....震震震震左右震5-10秒, 之後向上抽3下,  之 ...

您係腳邊放落去?? 試下向出面cast 出去~再慢收返黎~睇下會唔會好d??
 樓主| Colin 發表於 31/5/2008 17:51:52 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 文師弟 於 2008-5-31 17:02 發表

您係腳邊放落去?? 試下向出面cast 出去~再慢收返黎~睇下會唔會好d??

我係腳邊落去呀..因為D魚好似住係我腳底咁GE

同埋我CAST 出去CAST 唔超過十米, 唔知係竿問題定咩...."

仲有CAST 出去洗唔洗話等佢出絲落底定係點GA? 今日釣完之後即多左好多問號
tfleu3 發表於 31/5/2008 23:41:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Here'r my lil suggestins for da breams in Melb.

1) Breams in melb can be spooked easily and therefore if u can see em', they can see u too.
2) Breams catch your lure when your lure drops, breams are so skeptical n therefore slow retrieve method is better for most of the time.
3) Since the salinity near the city area or the Yarra entrance are low (they came from the same river system), they tend to take lures during in-tide, and natural colour lures are the most effective from my experience.
4) The Way "震震震震左右震5-10秒, 之後向上抽3下" would be too quick for breammes and it seems more or less "fit" squid. As mentioned above, slow retrieve is better! Control your line all the time to maintain the same tension, they take your lure when it drops, n most of the "tab" "tab" action from the fish would be unable to capture with slack your line..  
5) Try more, lost more lures and break more lines is the way to success.
6) Remember to get fishing license and release all breams under 26cm the legal size. Or else 2 undersize breams would be enuf for a very good "Blackdiamond" Bream rod for your ultimate fun....
 樓主| Colin 發表於 4/6/2008 23:13:56 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 tfleu3 於 2008-5-31 23:41 發表
Here'r my lil suggestins for da breams in Melb.

1) Breams in melb can be spooked easily and therefore if u can see em', they can see u too.
2) Breams catch your lure when your lure drops, breams are  ...

震震震震左右震5-10秒, 之後向上抽3下 係因為我細個比紅虫金魚食, 紅虫落左水, 同我做依個動作既膠虫, 動作係一樣

我以為咁樣條虫睇落新鮮D, 多D魚食呀
我會再試
6月尾有機番香港, 因為岩岩見到有平機票, 到時..........